Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Térfigyelő rendszerek pásztázzák a belvárost és a Mars teret

Szeged - Szegeden éjjel-nappal kamerák pásztázzák a Kárász utcát, a Klauzál, a Szent István és a Mars teret, valamint a Széchenyi és a Dugonics tér egy részét. A térfigyelő rendszerek felvételeit a rendőrség bűncselekmények és közlekedési szabálysértések bizonyítására is felhasználja.
– Szegeden a térfigyelő rendszerek által „figyelt" területeken jelentősen visszaesett a bűnözés – nyilatkozta lapunknak Bán Zoltán alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság hivatalvezetője. A rendőrtiszt nem árulta el, hogy hány kamera működik a Kárász utcán, a Klauzál és a Szent István téren, valamint a Dugonics és a Széchenyi tér egy részén, azt viszont elmondta, hogy az éjjel-nappal működő készülékek elől semmi nem marad rejtve. A térfigyelő rendszerek az említett területeken mindent látnak. Bűncselekmény esetén azonnal riasztják a rendőrség ügyeletét, a közlekedési szabálysértőkről pedig felvételek készülnek, amiket az eljárásban bizonyítékként használnak fel.

A térfigyelő rendszereket a szegedi önkormányzat szereltette fel, a kamerák felvételei a Szegedi Rendőrkapitányságra futnak be. A kapitányságon a számítógépes központot váltott műszakban három nyugdíjas rendőr felügyeli. Bűncselekmény esetén ők értesítik a rendőrség központi ügyeletét, illetve a közlekedési szabálysértésekről is ők rögzítik a felvételeket és nyomtatják ki a bizonyításhoz elengedhetetlen fotókat. A felvételeken látható a szabálysértés időpontja, helye, a jármű, a rendszám és az autó vezetője.

Tarjánt is ellenőrzik

– A lakótelep-rehabilitáció részeként legkésőbb november végéig Tarján városrészben is elkészül a térfigyelő rendszer – nyilatkozta lapunknak Nagy Sándor. A felvételek a 101-es épületben lévő Tarjáni Rendőrőrsre futnak be. Kamerákat szerelnek fel – egyelőre – a Csaba és a Lugas utcában, a Csillag és az Olajbányász téren.
– Szegeden még nem terjedt el, hogy a térfigyelő kamerák bizonyítékként felhasználható felvételeket készítenek a közlekedési szabálysértésekről és a járművek vezetőiről. Ez lehet az oka, hogy viszonylag még mindig sokan parkolnak tiltott helyen – mondta Gyuris Attila, a szegedi kapitányság igazgatásrendészeti osztály megbízott vezetője. (A közlekedési szabálysértőkről készült feljelentéseket a kamerarendszert felügyelők készítik el, amiket az igazgatásrendészeti osztályra továbbítanak. – A szerk.)

Bán Zoltán elmondta, hogy a felvételeket 72 óra után megsemmisítik, viszont azokat, amelyek bűncselekményeket rögzítettek, a büntetőeljárás befejezéséig megőrzik.

A Mars téren két térfigyelő rendszer is működik, a buszpályaudvaron a Tisza Volán Zrt., a piacon a Szeged Vásár és Piac Kft. szereltetett fel kamerákat. A közlekedési vállalat rendészeti vezetője, Juhász Sándor azt mondta, a térfigyelő rendszer bevált, elriasztja a zsebtolvajokat, és a garázda jellegű bűncselekmény is jóval kevesebb, mint korábban. Ugyanezt mondta Pusztai Lajos, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója is. Megtörtént, hogy a kamerák segítségével a rendőröket „elvezették" a zsebtolvajokig, a vámosokat pedig az illegális cigarettaárusokig.

A Tisza Volán Zrt. a szegedin kívül a csongrádi, a hódmezővásárhelyi és a szentesi buszpályaudvaron is használ térfigyelő rendszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatástalan maradt a szegedi koldusrendelet

Szeged - Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a… Tovább olvasom