Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Terítéken az IKV - újra nekifut az átvilágító bizottság

Szeged - Másodszor tárgyalt kedden az IKV Zrt.-ről a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság. Eredmény nem született, ellentmondó nyilatkozatok annál inkább.
Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület), a bizottság tagja az ülés után így összegzett:
– Három ember bukott meg eddig a bizottság előtt. Póda Jenőről (Fidesz-KDNP) kiderült, hogy több önkormányzati cégnek is beszállítója volt, ezért lemondott a bizottsági tagságról. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) családjának építési vállalkozása az IKV alvállalkozója volt, ezért Keresztúri a bizottsági tagok felszólítására nem vesz részt az IKV-val kapcsolatos üléseken. Most kiderült: Tápai Péter, az IKV decemberben kinevezett igazgatója tényeket hallgatott el a bizottság elől. Olyan, igazgatósági üléseken készült jegyzőkönyveket nem adott át, amelyeket az IKV felügyelőbizottsági tagjaként ő maga hitelesített.

Úgy tudjuk, Tápai a bizottsággal azt közölte, hogy minden iratot az átvilágítást végzők rendelkezésére bocsátott. Az igazgatósági ülésekről viszont több példányban készültek jegyzőkönyvek, ezek a városházán, illetve felügyelőbizottsági (fb) tagoknál is megtalálhatók (több esetben az fb és az igazgatóság együtt ülésezett). Ezek között vannak olyanok, amelyeken Tápai Péter aláírása látható, de amelyeket információink szerint nem adott át az átvilágítást végző bizottságnak.

Tápai Péter a delmagyar.hu-val közölte: sosem állította, hogy nincsenek meg a jegyzőkönyvek. A jegyzőkönyvek megvannak, de a vizsgált ügyekben nincsenek az igazgatóság által elfogadott határozatok.
Nagy Sándor szerint viszont vannak. Azt mondta: minden vizsgált ügyet tárgyalt az igazgatóság legalább az üzleti terv tárgyalásakor.

Gyimesi László, a bizottság fideszes elnöke elmondta: a vita nem Tápairól zajlik, hanem arról, hogy született-e igazgatósági döntés arról, hogy az IKV 41 millió forintért vásároljon irodabútort, 51 millió forintot költsön iratkezelési rendszer kiépítésére, 53 milliót vállalatirányítási szoftverre, és különféle összegekben telephelyeire 49 millió forintot nyílt közbeszerzés nélkül. Továbbá az is kérdés, hogy reális-e, hogy egy 3 éves Citroen C5-öt 1,5 millió forintért adott el a cég, miközben az autó az IKV saját nyilvántartása szerint is 3,4 millió forintot ért.

A Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság április 4-én elfogadott összeférhetetlenségi szabályzata szerint nem vehet részt a bizottság munkájában, aki az elmúlt nyolc évben közvetlen vagy közvetett módon üzleti kapcsolatban állt mint ügyvezető, vezérigazgató, igazgatótanácsi tag, vagy tulajdonos a vizsgált önkormányzati cégekkel, másrészt nem lehet a bizottság tagja, aki az elmúlt nyolc évben polgármester, alpolgármester, bizottsági elnök, vagy tanácsnok volt. A szabályzat elfogadása után lemondott a tagságról Póda Jenő. Az ő helyét Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) foglalta el. A bizottság többsége szerette volna, ha lemond az előző ciklus két alpolgármestere, Szentgyörgyi Pál (MSZP) és Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) is, de erre ők nem voltak hajlandók. A tagokat a közgyűlés zárhatja ki, a bizottságnak nincs ilyen jogköre. Úgy tudjuk, a legutóbbi közgyűlés zárt ülésén téma volt a korábbi alpolgármesterek tagsága, de nem érkezett a közgyűléshez a kizárásukat kezdeményező előterjesztés.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. s3307 2011. május 10. 11:18
  „Ezek a vizsgálatok valóban,csak fogás keresés hol lehetne még jobban sarokba szorítani a Polgármestert ha már a szegediek meg választották.De ha valóban hiányzik valami akkor adják át az ügyet a rendőrségnek és ne a kakiba kutakodjanak,mert így valami bűzlik,hogy ez csak szemfényvesztés és politikai herce-hurca.”
 • 23. balraat 2011. április 28. 00:51
  „Nagyon szép. Az új igazgató nem ad át anyagokat a vizsgálóbizottságnak és utána a vizsgáló bizottság pont azokat az anyagokat keresi és azok hiánya miatt vádaskodik. Ez pont olyan, amikor a kommunista időben az elhárítás házkutatást tartott valakinek a lakásán, elrejtettek valutát és utána nagy csindradatta közepette megtalálták és már meg is volt a vád alapja! Ugyan így dolgoznak most a fideszesek és a pártkatonák!”
 • 22. gereben 2011. április 27. 20:28
  „sügér, ha neked nyilvánvaló, akkor tegyél feljelentést! Különben csak piszkos rágalmazás amit müvelsz, és alaposan visszanyalhat a fagyi....Nagy S ellen az összes fideszes vizsgáló is keresgél nagyon, de semmit nem talál...mint a többi esetben sem. Felesleges, drága, undoritó mübalhé! Cirkuszt a népnek, hamár mást nem ad a fidesz!”
 • 21. sügér63 2011. április 27. 20:14
  „Nyilvánvaló, hogy Nagy Sándor is korrupt volt és megcsinálta a sáját és barátai bizniszét,úgy mint az IKV vezetése. Most még kavarhatják a trutyit, mert szerteágazó korrup kapcsolataik ezt még lehetővé teszik. Még egyenlöre...”
 • 20. észrevétel 2011. április 27. 19:17
  „Dema: " Soha nem volt szakember az cég élén."

  Bizony volt szakember a vállalat élén akit éppen az előző fidesz uralom alatt távolítottak el. Utána érkezett a petőfitelepi műv.ház igazgató K.P.”
 • 19. jozko 2011. április 27. 15:47
  „"Független" vizsgálóbizottsági szakambereket elég nehéz lenne találni.
  Összeférhetetlenség kiderülése esetén a kizárás , illetve a többpárti összetétel talán járható út...
  Így próbálják most tető alá hozni a dolgot.

  macs:

  A figyelmeztetésedet köszönöm, odafigyelek.

  Nekem nincs "célközönségem" , reprezentatív mintám.
  A tevékenységem kapcsán "boldog, boldogtalan" felkeres: diáklkányok, háziasszonyok, mesteremberek, vállalkozók,
  életvezetési, párkapcsolati , munkaheli problémákkal küzdő emberek - nem ritkán papok, politikusok, bűnözők...

  Egyszóval elég mély a merítési lehetőségem-és sokoldalú az információ.
  Azokat pedig csak alapos elemzés után szoktam használhatónak tartani.
  Szó nincs ehhez a témához kapcsolódó célirányos kikérdezésről!
  Csak sok sok apró mozaik néha összeáll egy képpé.
  Vagy nem...”
 • 18. Dema 2011. április 27. 14:02
  „Már az egész IKV-t meg kellett volna szüntetni régen. Soha nem volt szakember az cég élén. Mindenkori kisvárosi pártvezetés embere volt az nagy székben. Volt ott már Tápéi Kultúrház vezető is. Mert olyan sok tapasztalata volt a lakóházak karbantartásában fenntartásában, hogy az csuda! :D :D Fenn tartanak Romániából jött villanyszerelőt,meg ki tudja kiket? Az itteni lakosoknak adnának munkát legalább! Nincs munka Szegeden, de egy önkormányzati cég nem Szegedieket alkalmaz, hanem vidékieket? Miért nem CSAK Szegedieket.”
 • 17. macs 2011. április 27. 13:29
  „15. jozko,
  igazad van, az ember nagyon sok infot össze tud szedni, csak erősen szűrni kell! Tudod, a pletyka érdekes dolog, mindenki hozzátesz, elvesz belőle, kerekedik, dagad :-)
  A másik érdekes dolog a rágalom. Mindig vannak sértett emberek, akikből döl az infó.
  Ne értsd félre, nem védek senkit, csak már egyre kevésbbé hiszem el sztorikat. Sokkal tisztább lenne minden, ha független cégek végeznék az átvilágításokat, de ez csak hiú remény.”
 • 16. macs 2011. április 27. 13:21
  „Valaki magyarázza meg, hogy is van ez? Azok vizsgálják a cégeket, akik a vizsgált időszakban a cégek fb-ban, igazgatóságában ültek? Ez normális?
  A beszerzéseket sem értem. Dobáloznak a számokkal, de semmi információ a tartalomról. 41 mFt irodabútorért, 100 mFt különféle rendszerekre, szoftverekre, üres számok.
  Az autó könyvszerinti értéke 3,4 mFt, OK! Hogy adták el? Meghírdették? Új kocsi árába számították be? Milyen állapotban volt?
  Ez az egész csak cirkusz, gumicsont.”
 • 15. jozko 2011. április 27. 13:17
  „13. gereben:

  Amiben feltétel nélkül egyetértünk:
  én is kíváncsian várom a koncepció-mentes végeredményt!

  A tét nagy.

  A tájékozottságom nem különleges, csak sokrétű- és talán figyelemre méltó is lehetne.
  A napi munkám rengeteg emberrel "beszélő viszonyba hoz" - pártállástól, vallástól függetlenül.
  Áldás vagy átok: képes vagyok beszélgetni az emberekkel - és figyelek arra, amit mondanak.

  Ha nem is pontosan, az emberek többsége tudja, hogy a magas, "zsíros" beosztásokban dolgozó vezetők
  /akiknek a helyére az utca embere szerint csak születni lehet, vagy nagyon jó időérzékkel odaállni/-
  jól meg vannak fizetve, jól " el vannak eresztve" .

  Arra is ráéreznek, hogy még a magas fizetések és juttatások sem elégségesek olyan színvonalú életre,
  olyan ingatlanok, drága luxustárgyak felhalmozására, amik ezeknek a kivételezett embereknek a sajátjai!
  Egyszóval, úgy vélekednek: kell ott még lenni valaminek ....

  A közvélekedést kritikátlanul elfogadni természetesen ostobaság-ennél nagyobb ostobaság viszont:
  nem figyelni rá!
  Mert bizony a "kapcsolati tőke", a "kéz kezet mos" gyakorlata -létezik.
  Ezt a népek egy határig trudomásul is veszik: a nyomtató ló száját nem lehet bekötni, vagy a Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen...minden szentnek maga felé hajlik a keze....alapon.

  Határ, tűrőképesség viszont van!
  Minél szegényebb az ország, minél szegényebb a népesség - ez a tűréshatár annál lejjebb kerül!
  A kilátástalansággal pedig még inkább süllyed...

  Namármost, ha a Nagy Sándor féle szerecsenmosdatás beválik, ha a kiderített szabálytalanságokat, ne adj isten visszaéléseket az ellenőrző bizottság nem tárja fehéren feketén az emberek elé,
  akkor azt a megállapítást vonják le, hogy nincs itt mit vizsgálódni, holló a hollónak nem vájja ki a szemét:
  csak eltussolják a problémákat és mentegetik egymást - márpedig csak a vak nem látja egyesek gyarapodását!
  Ha ez mind törvényesen igazolható: menthetetlenül korrupcióra gondolnak az emberek!

  Nagy Sándor helyében én nem bojkottálnám a vizsgálódók munkáját-az összeférhetetlenségeket természetesen ki kell szűrni, és a vizsgálatot el kell végezni-a konzekvenciákat le kell vonni-ha pedig szükséges,
  a szankciókat foganatosítani kell!

  Ha történetesen olyan fideszes elkötelezettek vannak a vizsgálóbizottságban , akiknek vaj van a kalapja alatt -
  nos megérdemlik, ha elolvad, maradtak volna az árnyékos oldalon...
  Viszont a közpénzekkel el kell számolni - akár kisvállalkozónak az adókötelezettséggel,
  akár állami cég igazgatójának a rá bízott vagyonnal és kötelezettségekkel!

  Egyszóval én is várom a tárgyilagos végeredményt - és nem hiszem,
  hogy a vizsgáló bizottság elnöke el akarná azt hallgatni!

  Sokáig már nem kell várnunk.
  Akinek pedig nincs oka az idegeskedésre-várhatja nyugodtan.”
 • 14. sajtkukac 2011. április 27. 12:32
  „Bármelyik felügyelőbizottsági tag fele díjazásáért elvállalom a bizottsági tagságot! Hol lehet jelentkezni? :DDD”
 • 13. gereben 2011. április 27. 12:09
  „jozkó, én csak a cikk alapján alkottam véleményt, de Te ugy tünik, a hátteret illetően is nagyon tájékozott vagy.....nyilván tudod, hogy a beszerzett eszközöket használják, nem selejtezték le. Mégis azt prejudikálod, erre irtam, hogy hibás a koncepciód kicsiben. De a nagyobb ügyben is hasonlóak az aggályaim. Kiváncsian várom a /koncepciómentes/ végeredményt!”
 • 12. allwin 2011. április 27. 08:52
  „Én azt látom, hogy vannak épületek, akik 20 éve (!) fizetnek felújítási hozzájárulást,
  10 ezer forinton felüli a közös költség, de a vakolat már omladozik, mert nincs rá pénz...

  ugyanakkor az IKV egy teljes épületet felújított magának...”
 • 11. trofimenka 2011. április 27. 08:51
  „Szedjétek szét az IKV-t, mert tuti vannak simlis dolgok. Szemét egy banda, míg a kicsi vállalkozókról lehúzzák a bőrt, addig maguknak milliókat tesznek el. Több évtizede bérlek tőlük egy üzletet, aminek az bérleti díját évről-évre emelik, miközben semmit nem tettek az üzletért. Én cseréltettem nyílászárókat is, nem beszélve az üzlet előtti tereprendezésről. Kérdem én, miért emel árat akkor?....... mert kell nekik a zsebre tett milliók. Mindet közmunkára ítélném és minimálbéren éltetném élete végéig!”
 • 10. jozko 2011. április 27. 08:19
  „gereben:

  Lassítsunk egy csöppet-és óvatosabban a szavakkal!
  Egy konkrét vizsgálódás nyomán koncepciót emlegetni nem kevesebbet jelent, mint a vizsgálatot egy már előre
  kitervelt ítélet "igazolására" végezni....
  Aki ilyesmit állít -bizonyítékok nélkül- az prejudikál, a végén kiderülhet , hogy alaptalanul rágalmaz - és az már egy másfajta "bizottságra" tartozik.

  Folyik egy vizsgálat.
  Tekintettel arra, hogy az előző önkormányzati ciklusban fideszes képviselők és tisztségviselők, gazdasági vezetők és felügyelők is voltak a városi önkormányzatban, nem könnyű elfogulatlan, a vizsgálat alá vont cégek ügyeiben pártatlan, nem érintett vizsgálóbizottsági tagokat találni!

  Amint a vizsgálat során összeférhetetlenségi problémák merültek fel, Gyimesi László,
  a vizsgálóbizottság elnöke ezt respektálta és a bizottságot átalakították.
  Nagy Sán dor ezt most a Bizottság kudarcának állítja be.
  Ez - finoman szólva is- könnyű siker, afféle "kapuscsemege"-és ettől függetlenül a vizsgálat még folyik.

  Ha esetleg az 7. hsz-emben feltett kérdésemet érzed egy koncepció részének: megmosolyogtatsz!

  Csak kérdést tettem fel, abból kiindulva, hogy egy fiatal Citroen c-5 "roncsértéken" ér 1.5 millió Ft-ot-
  mert ugye ennyiért adták el /vajon kinek...ez is csak kérdés!/-
  ezt az autót vagy össze kellett törni előbb-vagy leselejtezni- mert egyébként hűtlen kezelés vagy sikkasztás gyanúlát vetnék fel egyesek!
  Tekintettel arra, hogy az IKV nem a versenyszféra egy vállalkozása, hanem állami tulajdonú
  önkormányzati cég - a vagyonával, annak kezelésével kapcsolatos kérdésem közérdekű információ
  megszerzésére irányul.
  Ezt a kérdést feltenni még a jelenleg hatályos Alkotmány szerint is van jogom!

  Tehát a kérdés kérdés maradt:
  Mi történt az IKV -magánvéleményem szerint eltúlzott értéken beszerzett-, a cikkben említett vagyonával?
  Megnyugodhatunk-a helyén van ésőrzi az értékét - vagy éppúgy leamortizálódott és ebek harmincadjára került, mint a C-5 ?

  Csak ennyit kérdeztem a =. hsz-ben is.
  Válaszoljon, aki tud.
  Például aki szóbahozta, megírta....”
 • 9. gereben 2011. április 26. 23:42
  „jozko, látod, hibás a koncepció! Honnan veszed, hogy leselejtezték azokat? Erről nincs szó a cikkben. Fel sem merül benned, hogy jelenleg is azokat használják? Na ez is mutatja kicsiben, hogy mi a baj ezekkel a fideszes koncepciós vizsgálatokkal!”
 • 8. csafe 2011. április 26. 23:14
  „Az a korupció, amiből mi kimaradtunk ;-)
  Vagyis, nincs is!”
 • 7. jozko 2011. április 26. 23:05
  „És mi lett a sorsa ezeknek az 50 - 100 milliós ingóságoknak!?

  Ennyi pézért nem összecsukható irodaszékeket és nem golyótologató számológépeket vettek - gondolom.
  Azokat is leselejtezték netán, mint a Citroent?

  Pusztán kíváncsiságból érdekel -”
 • 6. Csonka László 2011. április 26. 22:47
  „turkálgatunk a sz@rban, lesz még ott más is !!!!!!!!!!”
 • 5. majdénmegmondom 2011. április 26. 22:21
  „baáakkaerrr , hogy mik vannak?!
  :)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tojást költött ki a szegedi emukakas

Szeged - Három tojást költött ki a Szegedi Vadaspark emukakasa. Bár a csibék csupán tíznaposak,… Tovább olvasom