Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Terjed a sudokumánia

Szeged - Bűvös négyzetként az 1990-es évek óta közöl számkombinációra alapozó feladványokat a legnépszerűbb hazai rejtvényújság. Mégis sudoku néven lett világhírű, s azóta hódította meg a magyarokat is a számok vagy ábrák négyzetrácsos elhelyezése.
Szegeden tegnap rendezték meg a második városi sudokuversenyt a Wesley János Általános Iskola és Középiskolában. Huszonöt iskola 120 diákja három kategóriában hajolt a bűvös négyzetek fölé.

– Kiváló agytorna a sudoku. Csak türelemre és logikus gondolkodásra van szükség. Ezért alkalmas arra is, hogy együtt versenyezzen a tanulási képességi zavarokkal küzdő gyerek az eminenssel – magyarázta Lázárné Laborczy Judit. A Wesley matektanára a sudokut először házi feladatként adta a számokkal amúgy nehezen boldoguló nebulóinak. A feladvány népszerűségét látva kezdeményezte a szegedi versenyt.

25 iskolából 120 gyerek sudokuzott tegnap a szegedi Wesley-ben. Fotó: Schmidt Andrea
25 iskolából 120 gyerek sudokuzott tegnap a szegedi Wesley-ben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Azzal kezdem, hogy megnézem, melyik számból van a legtöbb – avat módszerébe a domaszéki Kalmár Eszter, aki tavaly, a negyedikesek kategóriájában megnyerte a szegedi versenyt. – Az apukám nem érti, pedig tök egyszerű... – s máris magyarázza a szabályokat a forráskúti Elekes Mariann. A 9×9-es nagy négyzetrácson belüli 3×3-as négyzetes háló rublikáiba kell beírni a hiányzó számokat 1-től 9-ig. Tessék kipróbálni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzbakra vadászik

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hét végén, és azt szívesen ajánlják-e másoknak is. Tovább olvasom