Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Termálvíz és biomassza: megoldás vagy zsákutca?

Szeged - Jogi, szakmai, gazdasági, politikai és környezetvédelmi szempontok csaptak össze a szegedi távfűtés korszerűsítésével kapcsolatban a legutóbbi közgyűlésen. Holott a képviselők napirendre sem vették a témát.
A legutóbbi szegedi közgyűlés nem vette napirendjére a távhőszolgáltatás átalakítására vonatkozó sürgősségi indítványt. A 27 ezer 500 panellakást érintő előterjesztést a fideszes Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodási bizottság nyújtotta be. A polgármesteri hivatal szakirodája 5 oldalas szakmai megjegyzést fűzött hozzá, és 15 tisztázatlan kérdést sorolt fel. Mózes Ervin főjegyző pedig 6 oldalon 40 törvényességi észrevételt tett. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. (amelynek 51 százalékban az önkormányzat, 49 százalékban a dunaújvárosi Alfa-Nova Kft. a tulajdonosa) projekttársaságot hozna létre a várossal. Az új cégben a Szehő magántulajdonosának érdekkörébe tartozó Energott Kft. venne részt. A projekttársaság 5 milliárdos beruházással a távfűtést geotermikus energia és biomassza használatával korszerűsítené.

Egy biomasszakazán a Fűtőmű utcába kerülne a tervek szerint. Fotó: Karnok Csaba
Egy biomasszakazán a Fűtőmű utcába kerülne a tervek szerint. Fotó: Karnok Csaba


Az ülés napokban nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint Bohács Zsolt azzal érvelt a biomassza és a termálvíz mellett, hogy a mostani földgázos rendszer évente 18 ezer tonna szén-monoxidot bocsát ki, ami csökkenne. Üvegházhatású gázból is kevesebb termelődne, ez jelentősen javítaná a szegediek életminőségét. Kiváltható lenne a fejlesztéssel az import alapú földgáz behozatala, és elkerülhető vele a függőség a mindenkori gázártól. A képviselő a törvényességi észrevételeket mondvacsináltnak tartotta. Hozzátette: a város mindössze 1 millió forintot kockáztat, míg ha önállóan kellene megvalósítania a fejlesztést, az 2,5-3 milliárdba kerülne. A javaslat pedig összhangban van a polgármester 2014–2020 közötti időszakra tervezett programjával, hiszen abban is szerepel a távhőszolgáltatás kiváltása.

Az ellenzők között Nagy Sándor, a Szabad Város Egyesület képviselője a város számára zsákutcának nevezte a projektcég ötletét, mert nem derül ki belőle, miért lesz jó a szegedieknek, csökken-e ettől a távhő ára. Amit viszont jól látni szerinte, hogy miként áramlik majd a pénz, hogy beszállítóként monopolhelyzetbe kerül a javaslattevő cégcsoport, és hogy az önkormányzat ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Botka László polgármester komolytalannak tartotta, hogy a javaslat szerint a használati meleg víz esetleg a később csatlakozó fogyasztók számára lehetne olcsóbb. Úgy látta, nem 1-2 milliót kockáztatna a város, hanem olyan cégcsoportnak adná át a hőtermelést hosszú évtizedekre, amelynek a tulajdonában lévő fehérvári erőmű nemrég ment tönkre. Az indítvány szerinte jogi konstrukció, amiről le is írták, hogy Szegednek és az önkormányzatnak semmi hasznot nem fog hozni. Solymos László alpolgármester szerint megkérdőjelezhető a cégcsoport gazdasági háttere, mert a cégkivonat alapján bírósági végrehajtás van folyamatban ellene.

Környezetvédelmi szempontokat sorakoztatott a gazdaságiak mellé az LMP-s Szentistványi István. Elfogadhatatlannak és teljességgel tarthatatlannak látta az ötletet, hiszen például visszasajtolás nélkül fúrnának kutat a használati meleg víznek, így az rendkívül pazarló és kihasználatlan lenne. A biomasszakazánokat ugyancsak problémásnak ítélte. Szentgyörgyi Pál szocialista képviselő megjegyezte: az elképzelés szembemegy a Fidesz-koncepcióval, mert a kormány nem támogatja biomasszaüzemek építését. Nagy Sándor emlékeztetett: Felsővároson már megbukott a termálvíz, mert a fogyasztók nem fogadták el használati meleg vízként. A szén-monoxid-kibocsátásról elmondta: a biomasszakazánoké sokkal nagyobb, mint a gázkazánoké. Igaz, létezik rendkívül drága szűrőtechnológia. Ménesi Imre az új-rókusi Fűtőmű utcába tervezett biomasszakazán ellen felhozta: a lakosság a személyautó-forgalmat is csökkentené, nemhogy napi 10-20 kamion járjon be oda.

A távfűtés átalakításáról szóló előterjesztés – átdolgozás után – újból visszakerülhet a közgyűlés elé.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. SP 2012. október 25. 22:28
  „21. macs
  Oszlopbérlet, alépítmény bérlet megfizetése helyett,
  ami a profit terhére menne, a panelházakon átvezetik a törzskábeleket is, ingyen.

  Ez történt
  a szellőző kémények közti átfeszítésekkel,
  légkábellel, vagy beltérben alsó folyosókon át házól háza falátfúrással.

  Sok lapos tető szigetelés
  a kábelépítés, feszítés során összerepedezett, beázott, tönkrement, elvesztette a korábbi garanciáját.

  A felelőtlen házkezelő
  a tetőre engedte a munkacsapatokat. A kár akár milla/lépcsőház érték is lett.

  A "nincsumbuldablock"
  házkezelőnk még hasznot is húzott a barbárságából. Mindez a tulajok zsebére ment.”
 • 21. macs 2012. október 25. 11:29
  „20. SP,
  a kábel tévét nem értem? Ők kénytelenek bejönni a házba. ha el akarnak jutni az ügyfélhez, és nem csak a panelok esetében.”
 • 20. SP 2012. október 24. 22:10
  „A panelházak tulajdonosai is
  "vezetékadót" vethetnének ki a távhőre,
  mert az átmenő alapvezetékek, amelyek más házakat is ellátnak, az épületek tárolóin fut keresztül.
  Ezzel lefoglalva, elfoglalva a tárolók kapacitásának 1 részét.

  Kábel tv-s szolgáltatók is potyáznak a panelprolik rovására.”
 • 19. macs 2012. október 24. 21:06
  „Csak kérdezem, a bevezetendő vezetékadó hogy fogja érinteni a távfűtő cégeket? Nekik nagyon sok vezetékük fut a földben?
  Meddig lehet egy céget veszteségesen működtetni?”
 • 18. barsan2 2012. október 24. 20:53
  „Az általunk üzemeltetett rendszereket folyamatosan fejlesztjük, egyrészről, hogy a szolgáltatás színvonalának emelése mellett a környezetünket egyre csökkenő mértékben terheljük, másrészről, hogy a távfűtő rendszerek hatékonyságát növelve a szolgáltatásunk árának növekedése minimális legyen, az általános árszínvonal emelkedése alatt maradjon, így az inflációt követő béremelkedés mellett a szolgáltatás reál ára csökken, tehát a fogyasztóink életszínvonala folyamatosan emelkedik.
  Alfa Nova
  Milyen jól hangzott!”
 • 17. K.T. 2012. október 24. 19:24
  „16. barsan2 2012.10.24. 17:24

  Mesélj! vagy linkelj!
  Engem nagyon érdekelne.
  Sajnos/szerencsére akkor még nem volt fókuszomban a téma, akkor még valahogy el lehetett lenni a panelban a megfőlés veszélye nélkül.”
 • 16. barsan2 2012. október 24. 17:24
  „Emlékeztek e arra , hogy az a Dunaujvárosi cég miért és hogyan került bele ebbe a szegedi szolgáltatásba?
  Ugye már nem, pedig akkor és azóta sem lett olcsóbb itt a távfűtés. Többen vannak, többen osztoznak a nyereségen.”
 • 15. macs 2012. október 24. 12:01
  „Amennyiben megvalósul az elképzelés és belefeccelnek 5 milliárdot - gondolom, hitelből - a beruházásba, Teréz anya módjára fognak viselkedni? Ezt a pénzt ki kell termelni, és persze a profit elvárás sem elhanyagolható.
  Jobban át kéne gondolni a dolgot! Szét kéne nézni az uniós pályázatok között is! És nagyon kíváncsi vagyok a magát zöldnek tartó LMP-re is!”
 • 14. SP 2012. október 24. 10:49
  „Alföldi szikes pusztaságba
  legfeljebb bukfencet lehet vetni. Esetleg halastavakat telepíteni.

  http://www.sciencecaffe.com/hu/p-2012-06-01-0625/term%C3%A1lv%C3%ADz-visszasajtol%C3%A1s-hazai-%C3%A9s-nemzetk%C3%B6zi-tapasztalata

  ""Akadnak kivételek is.
  Előfordult már, hogy a felhasznált termálvizek felszíni elhelyezése kedvező hatást gyakorol a környezetre.

  Az izlandi Nesjavellir geotermikus mező működése
  előtt környezeti hatástanulmányt készítettek a területre, melyben megállapították, hogy a Thingvallatn-tó közelében
  a termálvizek felszíni elhelyezése javíthatná a tóban élő halak életfeltételeit
  ................... így az itteni termálvizek felszíni elhelyezésének következményei nem hozható fel ellenpéldának az egész világra nézve, kivételnek azonban szép példa.""”
 • 13. dendri 2012. október 24. 09:05
  „Termálvizet visszasajtolás nélkül használni hatalmas nagy hiba. Értem én, hogy olcsó, de olyan sós, hogy azt nem lehet(ne) visszaengedni a természetes vizekbe, a fél Alföldön mégis így használják. Nagyon érdekes, hogy ezzel nincs baja a magát környezetvédelmi államtitkárnak nevező Illésnek, hadd pusztuljanak a vízben a növények-állatok... Bezzeg mikor duzzasztásról lenne szó (meg az így kialakuló vizes élőhelyekről), akkor már mindenen túl töri magát, hogy megakadályozza a fejlesztést.”
 • 12. SP 2012. október 23. 19:34
  „A szaga,
  az okozott gyulladás, viszketés alapján a termál meleg víz sem lenne rosszabb a jelenleginél.

  Ha lényegesen olcsóbb lenne a szolgáltatás
  a mostani minőség megtartásával szerintem felsőváros nem tiltakozna a termál ellen.

  Talán korábban sem volt
  az a nagy tiltakozási hullám, amit most döntőnek minősítenek a vitákban.

  Bárhogy is lesz,
  az önkoris tulajdon miatt megmarad paneladónak a távhő, mert nincs kellő konkurencia. A fogyasztók nem, vagy kevésbé járnak jól a rekonstrukcióval.

  Figyelemre méltó viszont
  a környezet, a levegő szennyezés csökkentése,
  ami az Eu kvóta eladhatósága miatt, forrást jelenthetne pl. az alanyi jogon járó panelprogram fedezéséhez, kiegészítéséhez.”
 • 11. szatyi 2012. október 23. 16:18
  „"7. csafe 2012.10.23. 10:40 "

  Volt már erre próbálkozás(egyszerű hőcserélővel) a 60-as években. Az tette költségessé, hogy a szegedi termálvízkészlet nagy mennyiségben tartalmaz oldott sókat. Gyakorlatilag évente kellene cserélni a hőcserélőket a nagymértékű vízkőlerakódás miatt. Emiatt kerülne sokba az üzemeltetés -egyelőre. A kinyert vizet pedig most is kötelező jelleggel kell(ene) visszasajtolni.”
 • 10. bánki 2012. október 23. 13:35
  „6. K.T. 2012.10.23. 10:39

  Köszönöm! Már kerestem volna a cégjegyzékben.

  Kis hazánkban a projekt cégek azonosak a közpénzek legalizált lenyúlásával.

  Az idők nem változnak !

  Csak érdekességként említeném a már megszűnt ,,Maneger Kft" estét, amely szintén a Vág u. 4-be volt bejegyezve. Két prominense volt - Juhász és Pistruj ,,urak" !”
 • 9. K.T. 2012. október 23. 13:07
  „8. macs 2012.10.23. 11:33
  Igen.
  Mármint az Energott Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. leányvállalata.
  Ez utóbbi cég két tulajdonossal:
  A tag(ok) adatai Neszmélyi György (an.: Rátz Erzsébet) Kft. társasági tag
  2400 Dunaújváros, Hunyadi utca 2., Magyarország
  Tagsági jogviszony kezdete: 2002.02.11

  Hatályos: 2012.05.30 - ...
  Pomázi Csaba (an.: Imre Julianna) Kft. társasági tag
  1014 Budapest, Országház utca 6. fszt. 2., Magyarország
  Tagsági jogviszony kezdete: 1997.02.12

  Hatályos: 2012.05.30 - ...
  Forrás: www.partnercontrol.hu

  Szegedi Távhőtermelő Kft. nevű vállalkozás jelenleg (Nem bejegyzett) státusszal szerepel csak az Ingyenes Céginformációban (www.e-cegjegyzek.hu):
  Cégkeresés cég elnevezése alapján
  (A cég nevének kezdete: Szegedi Távhőtermelő.)
  A cégek cégjegyzékszáma és elnevezése
  06-09-019387 Szegedi Távhőtermelő Korlátolt Felelősségű Társaság (Nem bejegyzett)
  6724 Szeged, Vág utca 4.
  Adószám: 24128870-2-06.

  Feltehetően ez abból adódik, hogy a Cégbíróság (ha létezik még ilyen) nem engedélyezte a névhasználatot. Így lett belőle SZENERGOTT Távhőtermelő Kft. (azonos cégjegyzékszámon)”
 • 8. macs 2012. október 23. 11:33
  „6. K.T.,
  ennek a cégnek a lányáról van szó?
  Közgép-Energia Kft. Közgép tulajdonszerzésének éve:2007. További tulajdonos: Energott Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft.
  más cégek, melyben tulajdona van: Mezőhegyesi Bioenergia Kft., Energo-Hőterm Kft., Ceglédi Bioenergia Kft., Lajta Bioenergia Kft..”
 • 7. csafe 2012. október 23. 10:40
  „1. szatyi
  Nem kellene drága hőszivattyú, csak egy egyszerű hőcserélő. Persze a termálvizet vissza kellene sajtolni, ami igen csak megdrágítaná a meleg vizet.
  Nekem nem volt semmi bajom a termálvízzel, mint használati meleg vízzel.”
 • 6. K.T. 2012. október 23. 10:39
  „Hogy kétség se férjen hozzá, minden előre le lett volna zsírozva:
  A szerződéstervezeteket is tartalmazó előterjesztés és az ellenvélemények
  https://eservices.szeged.eu/eku/eloterjesztes.php?eloterjesztesID=1654

  Közben a céget létre is hozták SZENERGOTT Távhőtermelő Kft. néven.
  Kérdés, hogy ki járult hozzá, hogy a többségi önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Hőszolgáltató székhelyére létre hozhassanak egy, az önkormányzat által (egyelőre) nem támogatott Kft?

  "Tárolt Cégkivonat

  A Cg.06-09-019387 cégjegyzékszámú SZENERGOTT Távhőtermelő Korlátolt Felelősségű Társaság (6724 Szeged, Vág utca 4.) cég 2012. október 22. napján hatályos adatai a következők:

  I. Cégformától független adatok
  1. Általános adatok

  Cégjegyzékszám: 06-09-019387
  Cégforma: Korlátolt felelősségű társaság
  Bejegyezve: 2012/10/04


  2. A cég elnevezése
  2/2. SZENERGOTT Távhőtermelő Korlátolt Felelősségű Társaság
  Bejegyzés kelte: 2012/10/04 Közzétéve: 2012/10/18
  Hatályos: 2012/10/04 ...


  3. A cég rövidített elnevezése
  3/2. SZENERGOTT Távhőtermelő Kft.
  Bejegyzés kelte: 2012/10/04 Közzétéve: 2012/10/18
  Hatályos: 2012/10/04 ...


  5. A cég székhelye
  5/1. 6724 Szeged, Vág utca 4.
  Bejegyzés kelte: 2012/10/04 Közzétéve: 2012/10/18
  Hatályos: 2012/10/04 ...


  8. A létesítő okirat kelte
  8/1. 2012. szeptember 19.
  Bejegyzés kelte: 2012/10/04 Közzétéve: 2012/10/18
  Hatályos: 2012/10/04 ...

  (...) Forrás: http://www.e-cegjegyzek.hu”
 • 5. haresz 2012. október 23. 10:18
  „Már 50-60 éve tervben volt geotermikus fűtés, de felelőtlenek a városvezetők.”
 • 4. K.T. 2012. október 23. 10:06
  „Tételezzük fel, ha a szakmai érveket elfogadnánk, az senkinek sem szúr szemet a Közgyűlésben, hogy a technológiai javaslatra máris van partner? Annyira egybevág ez az eljárás a többi politikus által véghezvittekkel, hogy fel sem tűnik? Nem foglalkoznak vele?

  Az igazán fontos kérdések pedig ezek lennének:
  Bohács Zsolt vagyongazdálkodási bizottsága mi alapján választotta az Energott Kft.-t?
  Milyen nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján döntöttek a cég mellett?

  Máshol pár százezer forintos kivitelezésekre közbeszerzést kell kiírni, itt meg milliárdokat akarnak kitolni minden szakmai ellenérv, verseny figyelembevétele nélkül?
  A szakma képviselőit (pl. Szegedi Tudományegyetem kész saját projektjük tapasztalataival) kb. mikor akarták meghallgatni? Amikor már mindenről döntöttek?
  Szánalmas bagázs, mind egy szálig.”
 • 3. K.T. 2012. október 23. 09:52
  „1. szatyi 2012.10.23. 08:43
  Hagyd! Ők ezt nem értik. Nekik sosem az fontos, hogy fenntartható, a szegedi lakosság számára hasznos dolgot műveljenek.

  Attól tartok, hogy miután a szocikkal is megegyeztek az árban (értsd: nekik mennyi jár majd belőle) , minden további nélkül meg fog valósulni ez a rémálom.

  "Az ülés napokban nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint Bohács Zsolt azzal érvelt a biomassza és a termálvíz mellett, hogy a mostani földgázos rendszer évente 18 ezer tonna szén-monoxidot bocsát ki, ami csökkenne"
  A kíváncsiskodók figyelmébe ajánlom, hogy Bohács Zsolt is megszavazta azt a gázerőmű építést, aminek köszönhetően 2015-től Szeged levegője 300 tonna CO2-vel lesz "gazdagabb" óránként(!).
  Kicsit sem álságos ember. Á dehogy!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnapolták a szezonzárást a tápéi téli kikötőben

Egyetlen percen belül négy csónak haladt át a betonhajó vigyázta kikötőbejáraton, már-már nyári estéket idézve. (képgaléria) Tovább olvasom