Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Termelni sem, leállni sem éri meg

Az állattartóknak nem lett jobb attól, hogy a sertéshús az 5 százalékos áfával olcsóbb lett a boltokban. Továbbra sincs haszon a disznón. 2014-hez képest 30 százalékkal fizetnek kevesebbet a felvásárlók, az árzuhanás 410 forintról indult. A termelő állatonként 5 ezer forintot bukhat.
– A sertéstenyésztőket pillanatnyilag a támogatások tartják életben – mondta Sári György egyéni vállalkozó, akivel modern szatymazi telepén találkoztunk. – Az e heti bázisár, amit a félegyházi Hungary Meat Kft.-től kapok, 328 forint. Az összeg 10 forinttal több, mint egy héttel ezelőtt. De a 328 forint csak a támogatásokkal együtt fedezi a költségeket, haszon nincs rajta. Megállni pedig nem lehet, mert innen az utolsó sertést is legfeljebb egy év múlva tudom kiadni. Ha pedig úgy változnának a körülmények, hogy újra megérje gazdálkodni, akkor két év kell az újrainduláshoz. Ráadásul egy kiürített telep önmagában értéktelen.

Sári György kifejtette: az, hogy a sertéshúsok az üzletekben olcsóbbak lettek, mivel 27-ről 5 százalékra csökkent az áfa, egyrészt serkenti a fogyasztást, másrészt kifehéríti az ágazatot. Az állattartók azonban semmit se érzékelnek belőle. Nem tudnak több állatot felnevelni, eladni, továbbra is importhúst kell behozni az országba.
A sertést se tudják drágábban adni, mivel a magyarországi felvásárlási árak az alacsony német árakhoz igazodnak. Minden mindennel összefügg: az árak azért alacsonyak, mert nem lehet sertéshúst bevinni Oroszországba, így egész Európában túltermelés van. Az embargó előtti és a mostani magyar felvásárlási árak közötti különbség 130 forint kilónként.
 
Sári György sertéstelepén a költségek lefaragására éppen napelemrendszert telepítenek. Fotó: Karnok Csaba
Sári György sertéstelepén a költségek lefaragására éppen napelemrendszert telepítenek. Fotó: Karnok Csaba


A Derekegyház tompaháti részén élő Varga Zsolt már azt fontolgatja, felszámolja kis gazdaságát – írtuk meg lapunkban (Háromszáz forint alá esett az élő sertés ára, 2015. december 17.). Korábban 18-20 anyakocát is tartottak édesapjával, most kettőjüknek van hat, azok szaporulatát nevelik. Ők csak mintegy 300 forintot kapnak az élő sertésért, holott az előállítási költségük 400 forint körül mozog.

Egyre több sertéstartó kezdi el felszámolni a sertéstelepét, kiüríteni az óljait, miközben a vásárlók azt figyelik, hogy a sertéshús áfájának 22 százalékos csökkentése mekkora áresést hoz. Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) megyei titkára még nem tud nagyobb bezárt telepről. Ő is úgy véli, ennek az az oka, hogy legalább egy év, mire az utolsó sertést is eladják. Nem tudni, mit hoz a jövő, de valószínűleg még fél évig alacsonyak maradnak az árak. 2014-hez képest 30 százalékkal fizetnek kevesebbet a felvásárlók, az árzuhanás 410 forintról indult. A tenyésztő 
állatonként 5 ezer forintot bukhat.
Ne engedjék be a húst

A MOSZ nemrégiben sajtóközleményt adott ki a sertéstartók helyzetéről. Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese szerint a sertésfelvásárlási árak az elmúlt év végére omlottak össze. Azt kérik a kormánytól, hogy a területalapú támogatásokat legkésőbb januárban fizessék ki, az állatjóléti és tenyészkoca-támogatások összegét pedig emeljék fel. Meg kellene akadályozni, hogy a EU többi országában keletkezett feleslegeket nálunk vezessék le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit: a KLIK nem is indíthat nyomozást

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit: a KLIK nem is indíthat nyomozást
Kirúgják a tanárokat, akik aláírják a tiltakozó nyilatkozatot? Van olyan szegedi tanár, aki már… Tovább olvasom