Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Térváron ma a mélyszegénység az úr

Térvár - Nevenincs utca, rajta kétóránként áthaladó buszjárattal és egy égbe meredő közeli őrtoronnyal. A szerb határ mellett fekvő Térvárt hajdan köznemesek lakták – ma romos házak és nagy szegénység fogadja a látogatót.
„Vár állott, most kőhalom" – rémlett fel bennünk Kölcsey Ferenc Himnuszának nevezetes sora, amikor Térvár egyik tábláján azt olvastuk, hogy a középkorban alapított és akkor virágzó települést valaha köznemesek lakták. Ameddig a szem ellát, ma mindenhol puszta, alig 20-30 ház, nagyon rossz állapotban.

A közigazgatás szempontjából Tiszaszigethez tartozó, onnan mindössze néhány kilométerre lévő településen, ahol kevesebben laknak, mint egy szegedi tízemeletes panelban, három perc alatt lehet végigmenni – gyalog. Térváron mindössze egyetlen nevenincs utca van, amin a busz kétóránként jár át, az alapvető szolgáltatásokon kívül – gáz, villany, víz – pedig minden hiányzik a községből. Persze ki is akarna itt boltot nyitni?

– Nagy a szegénység, a többség szociális segélyből vagy nyugdíjból él. Ha sok pénzem lenne, bemennék a városba – magyarázta Petrovics Ferenc. Azt mondta, hogy aki nem termel valamit a ház körül, az éhen hal. Ezért egyáltalán nem lepődtünk meg, amikor az úton előbb birkák, majd gyöngyösök jöttek szembe. A tömérdek törmelék és a házak környékén tárolt szemét mellett a civilizációt egy telefonfülke, valamint egy hajdan játszótérként funkcionált kisebb tér jelenti. Utóbbi romos hintáinál és régi libikókáinál azonban senki nem játszott.

Süli-Zakar László nem akar elköltözni a határ menti Térvárról. Fotó: Schmidt Andrea
Süli-Zakar László nem akar elköltözni a határ menti Térvárról.
Fotó: Schmidt Andrea

Térvár legelső házát Tiszasziget felől Süli-Zakar László lakja.

– Szegedről költöztem ki az olcsóbb élet reményében. A házamat 400 ezerre tartják, úgy gondoltam, majd állatokat tenyésztek körülötte, de beteg lettem. Most nem tudom, hogy mihez kezdjek – beszélt a nyugdíjából élő férfi.

Térvártól néhány száz méterre, már szerb területen egy őrtorony magaslik komoran az égbe. A hajdan szebb napokat látott település iskolája most lakóházként funkcionál, ahol Kiss Ilona él szüleivel. A 19 éves lány elmondta, hogy a falu fiataljai nem járnak össze, szórakozni sehova sem mennek. A jövőjével kapcsolatban hiába kérdezgettük, nem tudott rá mit felelni. A szegénység és a szűkös lehetőségek ellenére a többség nem akar hátat fordítani. Előnyként a csendet és a jó levegőt említették a falubeliek, köztük Szécsi József, aki már 14 éve vallhatja magát térvárinak.

Galéria kép

Halálra fagyott a grafikus

Idén január elején az egyik térvári romos épületben halálra fagyott az 50 éves Duska Ibolya. A grafikus, több egyetemi kiadvány munkatársa Szegedről költözött ki a kevesebb kiadás reményében, de az életével fizetett mindezért. Bodó Imre tiszaszigeti polgármester a haláleset kapcsán akkor azt mondta lapunknak, hogy mindegyik hatalomban lévő döntéshozónak egyszer le kellene utaznia Térvárra, hogy meglássák, mit jelent az igazi szegénység.

Olvasóink írták

 • 15. prester 2009. március 30. 09:56
  „Még tiszaszigeti sorozott határőrként ismertem meg Térvárt, és engem rögtön megfogott valahogy kissé misztikus bája, varázsa. Szegediként sem hallottam e településről soha azelőtt, valahogy mesebeli volt a semmi közepén (szélén?) lévő kicsi falu, ahol a nagy csöndbe egyszerre csak ezer liba gágogása robbant be, hogy aztán pillanatokkal később megint csak a szívverését hallja az ember. A térvári "híd" katonalegendáját talán ismerik néhányan; határőr bajtársunk ott keveredett tűzharcba, és a felfokozott járőrfantázia téli éjszakákon ott látta imbolyogni az elesett katona szellemét a gőzölgő csatornák partján. Azóta is, két-három évente vissza-vissza járok, sétálni egyet a kukoricás széléig, ahol az Országhatár tábla állt, a temető dülöngélő sírköveihez, vagy a szerb magasfigyelő alatti úthoz. Holdvilágos éjjelen is üldögéltem már a híd korlátján az alhadnagy urat várva, miközben őzkölyök visítása borzolta fantáziám, és nagy madarak lebegtek hangtalanul a csillagos égben. Nekem EZ Térvár.”
 • 14. egylakos 2009. március 26. 19:57
  „Térváron a házak egy magaslatra épültek, utcafronttal a határ felé néz. Valamikor (Trianon előtt) ugyanis az utca fent futott, a főbejárat felől. Itt található a villany- , valamint a vízvezeték is. Az utat mára beszántották.
  A civilizáció jeléül szolgáló telefonfülke 9 telefonbekötési lehetőséget nyújt, ami bővíthető, jelenleg maximálisan kihasznált. Ennek köszönhetően az internetszolgáltatás is elérhető - 3-4 lakásba be van kötve. De említhetném a műholdas televíziót, ami szintén több lakásban remekül működik.
  A település fiataljai (a megkérdezett lány és még egy-két gyerek kivételével) Szegedre járnak tanulni közép-, illetve főiskolára, egyetemre. Van már diplomás mérnökünk is.
  A jó levegőn kívül egyéb jó dolgok: igazi tehéntej (nem látta a riporter, mert ebben az időben még nem legeltek), friss házi tojás (szintén biztos az ólakban voltak), vegyszermentes zöldség/gyümölcs, ami a kertekben megterem, ha nem lusta az ember megtermelni.
  De van méhészünk is, tartanak haszonállatokat többen is. Csak gazdag ember nincs. A házakra valóban ráfér egy felújítás, de sajnos erre nem futja. Minket is sújt a gazdasági válság...
  Egy térvári lakos”
 • 13. gróf 2009. március 26. 09:57
  „" A tömérdek törmelék és a házak környékén tárolt szemét mellett a civilizációt egy telefonfülke, valamint egy hajdan játszótérként funkcionált kisebb tér jelenti. Utóbbi romos hintáinál és régi libikókáinál azonban senki nem játszott."

  Ez szégyen.
  Mármint ezt leírni és kitalálni. Egy kalap alá venni mindenkit.

  -3 fokban, 70 km/h-s szélnél, iskolaidőben még a nagy szegedi játszóterek is üresek!”
 • 12. Azonosító 2009. március 26. 00:11
  „"Kollégánk, Kiss Gábor Gergő tesztelt: pálinkát és tiszta vizet is felrázott."
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/vamosborben_roszkenel/2062539/”
 • 11. IVY 2009. március 25. 14:05
  „Popi!
  Ha jó értelmezem, akkor a DÉGÁZ hiszi azt, hogy a drasztikusan visszaesett gázfogyasztás annak köszönhető, hogy a lakosság, nagy számban b@szogatja a gázórákat. Tutkó, ugye?”
 • 10. Popipárna 2009. március 25. 10:38
  „Én Sándorfalván lakom, én sem fűtök gázzal mert baszott drága. A minap lecserélték a gázórát is, megkérdeztek milyen fogyasztó eszközök vannak elmondtam persze de azt is h nem használjuk kivéve a gáztűzhelyet.
  Ugyanis mint mondták drasztikusan visszaesett a fogyasztásunk a tavalyihoz képest, ennyi. :)
  Nevetséges.
  Viszont tény, hogy a nyugodt, tiszta környezetben sokkal kiegyensúlyozottabb és reálisabban gondolkodó emberek nőnek fel, élnek.
  :) Persze tisztelet a kivételnek :D”
 • 9. Lutetia 2009. március 25. 08:48
  „A cikk azt írja, hogy gáz (mint alapvető szolgáltatás) az van Térváron. Hát ennek is alaposan utánanézett az újságíró...”
 • 8. Hmmm... 2009. március 25. 07:28
  „Nem ismerem a falut. Az viszont biztos, hogy a mai vilagban kulonosen sokan keresik a nyugodt, tisztalevegoju lakohelyeket. A cikk hatasara hozzaszolok eppen ezt bizonyitjak. Az ujsagironak eppen ezt a tenyt kellene kiemelnie es felkelteni az erdeklodest, de pozitiv iranyban. Baranyaban rengeteg "elhagyott" telepules van, mert a 70-es evek kovetkezmenyekent lehetetlenne valt a kozlekedes, a posta es mas alapellatas biztositasa. Az emberek bekoltoztek a varosokba. Ma egyre es egyre tobb varoslako, a varosi torteto es "´embertelen" eletbol kiabrandultak koltoznek ki ezekbe a falvakba, a termeszetbe. Napjainkban, mint az elso hozzaszolok is jeleztek, nincsenek tavolsagok, csak az akarat es torodes hianya. A lakoknak azt javasolnam, alkossanak eros kozosseget es probaljak egyutt talpraallitani lakokornyezetuket. A regi rendszernek szamomra egy nagy elonye volt, a kozosseg kovacsolas, ami ma Magyarorszagon szinte ismeretlen fogalom.
  A TARSADALMIMUNKA-nak nevezett kozos teremtes hatalmas elonyokkel jar. Elsosorban osszekovacsolja az embereket, masreszt megbecsulest teremt es tiszteletet a munkanak es egymasnak.”
 • 7. barticska 2009. március 24. 21:51
  „Én is térvári vagyok már 14 éve. Othoról a saját gépemről írok.Nem vagyok nyugdijas és nem segélyből élek.A férjem és én is dolgozunk.Igaz hogy nincs medence az udvarunkban,nem fűtünk gázzal /mert az nincs Térváron/,és hónapról-hónapra élünk,de szeretünk itt lakni és a gyerekeim is szeretnek.Vannak gyerekek is de az nyáron,vagy délután iskola után jobban észrevehető.Igaz ami igaz a busz járhatna sűrűben.”
 • 6. flameks 2009. március 24. 21:23
  „D.I.-t volt szerencsém ismerni. Nagyon rendes nő volt. Sajnos a körülmények kedvezőtlenül alakultak. Sok apró baj miatt következett be a halála. A szomszéd, aki a régebbi cikkben nyilatkozott, elmondása szerint nem is ezeket mondta, valamint ő volt az, akinek feltűnt, hogy nem látta már egy ideje. Ő tartja a kapcsolatot a hölgy édesanyjával, stb. Ott is volt pár tévedés. És a valóság teljesen más, mint amit leírtak. Viszont a másik oldala a dolgoknak, hogy ennek a hatására kaptak a rászorulók tüzelőt. És valami elindult...”
 • 5. Popipárna 2009. március 24. 21:00
  „:D Ennyi
  Végre.
  Első hozzászóló mindent elmondott, Délmagyarnak elég lett volna a címet mint kezdőrúgást megadni.
  Na de mindegy, mit vár az ember? Lassan már az írott sajtóból sem tud az ember normális infóhoz jutni.
  Kedves cikkíró: Ami nem megy, azt nem kell erőltetni :)”
 • 4. netuddki 2009. március 24. 20:57
  „A birka már meg van.Most a sport teljesítményt kérjük!”
 • 3. Lutetia 2009. március 24. 20:22
  „Nálam a grafikusnő haláláról szóló rész verte ki a biztosítékot. Tipikus példája ez az információhiány dramatizálással történő kompenzálására. Egy régebbi cikkből az derült ki, hogy D. I. alkoholbeteg volt, és valószínűsíthetően depressziós, a háza belsejéről készült akkori fotó nem egyszerűen nyomorról, hanem hihetetlen igénytelenségről árulkodott. Na most: ha valaki nagy szegénységben él, az bizony ok lehet arra, hogy alkoholistává váljon. De a fordítottjára is van példa: az alkoholista is elszegényedhet (minden pénzét alkoholra költi, nem tudja ellátni munkáját, ezért elveszti, stb.). Hogy D.I. esetében melyikről volt szó, mi nem tudhatjuk. A cikk sugall valamit, de teljesen önkényesen. Ne dramatizáljunk feleslegesen, ha nem ismerjük a körülményeket. Isten nyugosztalja D.I.-t.”
 • 2. netuddki 2009. március 24. 17:31
  „Én nem lakom Térváron,de valóban nem a Rózsadomb.Viszont az első hozzászólónak igaza van az utolsó betűig.Nem úgy a cikk írójának.Ha három perc alatt végig sétál rajta jelentkezzen az olimpiai csapatba.Miért is illetjük kritikával az újságírót?Csak a szokott színvonalat hozza.”
 • 1. flameks 2009. március 24. 17:20
  „Régen is ameddig a szem ellátott, puszta volt mindenhol. Nem bontották el a 14 emeletes panelokat, és senki sem hordta szét a Térvár Plázát sem. Három perc alatt valóban végig lehet menni a házak előtt. Biciklivel. Sietve. Az egyetlen "nevenincs" utca, ahogy Ön fogalmazott kedves Gergely a Térvár utca, amin a busz nem átjár, hanem végigmegy rajta. Látom alaposan utánajárt a dolgoknak. A kutatómunka megvolt 20perc alatt, míg Szegedről kiért. Telefon is van (bár elismerem nem mindenhol), valamint bármilyen fura épp Térváron ülök a számítógép előtt és eme nagy találmány, az internet segítségével innen Térvárról írok most a fantasztikus Délmagyarország napilap weboldalára.
  Kérem a fotót a birkáról, mert kerestem, de nem találtam! A gyöngyösök megvannak. A hajdani játszóteret a Tiszaszigeti önkormányzat költöztette ki ide, mert hatalmas falunkban nem volt biztonságos a játszótér. Modernebbet vásároltak, a régi meg jó lesz itt, elvégre észre se veszik, ha valaki kitöri a nyakát rajta. Ha szól/nak szívesen kimentem volna. Lökdöstem volna a hintáját, hogy meglegyen az öröme.
  Térvár harmadik házát lakja az említett Úr. Az első kettőt nem tetszett észrevenni, amikor elhagyta a táblát.
  Én igenis úgy érzem van jövőm. Dolgozom, és próbálok boldogulni, ami nem azon múlik, hogy hol lakok. Szegeden is vannak szegények, mint az országban bárhol. 24 éve élek itt. Nyugalom van és csend. A levegő valóban jó, a barátaim valamint a rokonok szívesen járnak ki hozzánk.
  Azt hiszem a cikk nem eléggé tényszerű. Sőt. Kissé szenzációhajhászásnak tűnik, és értem én, hogy le kell adni a témákat határidőre, de ennél jobb nem volt? Valóban nem történik semmi más ebben az országban? Elszomorító a szegénység aláírom. De én speciel jól érzem magam itt, és a családom is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezután Sallayék készítik a Rátkai-papucsot

Szeged - A Rátkai-féle híres szegedi papucsot a jövőben Sallay Tibor és családja készíti majd. Tovább olvasom