Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tessék feljárót választani!

Új autóatlaszokkal felvértezve kell elindulniuk a szegedieknek, ha minél rövidebb idő alatt szeretnék elérni az M5-öst. Nem mindegy ugyanis, hogy a város melletti három csomópont közül melyiken hajtanak fel az autópályára – a választás persze az úti céltól is függ. A döntéshez próbálunk most segítséget nyújtani.
Nagyításhoz klikk a képre!
A szegedi és a környékbeli autósok fejébe új „programot" kell majd ültetni az elkövetkezőkben, ha Budapestre, vagy Szerbia-Montenegróba szeretnének utazni. Idő- és benzinkímélés szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy a három, város melletti autópálya-csomópont – az északi, a nyugati, vagyis a bajai úti és a déli, röszkei – közül melyiknél hajtanak fel az M5-ösre. A jövő szombati sztrádaavató napján, március 11-én este két újabb csomópontot is megnyitnak.

Ami a térképpel való ismerkedés után teljesen egyértelmű: Budapest felé az északi és esetenként a nyugati feljáró a legmegfelelőbb. A bajai úti körforgalomtól a nyugati csomópont csak három kilométerre esik. Északon Pest felé haladva ki kell menni a városból, majd az M43-as három kilométerének megtétele után érjük el az M5-öst. Dél felé a régi 5-ös út is „versenyképes" marad, hiszen rövid úton juthatunk rajta a határra.

A legegyszerűbb helyzetben a szőregiek és az újszegediek vannak: teljesen egyértelmű, hogy a Bertalan-hídon kell átjönniük a Tiszán, s ráhajtva a Kossuth Lajos sugárútra, budapesti irányban egyenesen kijuthatnak a szegedi északi csomóponthoz.

Röszke felé már nehezebb eldönteni, merre érdemes menni. Ha valaki autópályán akar eljutni az országhatárra, a Kálvária sugárúton keresztül a nyugati csomópontot kell megcélozna és ott felhajtani M5-ösre Röszke felé. A Szeged-Dél nevű csompópont másfél kilométerre fekszik az határállomástól, addig az 5-ös főúton haladva kell eljutni. Az 55-ösön és az M5-ösön kicsivel hosszabb utat kell megtenni Szeged központjából, mint az 5-ös főúton, nehéz eldönteni merre gyorsabb az út.

Az északi csomópontot érdemes választaniuk a főváros felé menet Tápé,
Fotó: Schmidt Andrea
Petőfitelep, Tarján, Felsőváros, Baktó, Makkosház, Béketelep, az Északi városrész, Rókus és a Belváros lakóinak. (A Széchenyi tértől délre lakó autósok kipróbálhatják a bajai irányt is). Szerbia-Montenegró felé a felsorolt városrészekből, tehát Szeged északi részéről a nyugati csomópontot is érdemes számításba venni. Azonban a déli városrészek lakói, ha a határállomás felé tartanak, valószínűleg továbbra is a Petőfi Sándor sugárúton, azaz az 5-ös főúton indulnak el.

A móravárosiak a Kálvária sugárút felé juthatnak fel a legegyszerűbben a sztrádára. Más déli városrészekből, például Kecskésről indulók kihasználhatják a nyugati elkerülőt is. Elautóznak Röszke irányában a régi 5-ösön a körforgalomig, ott észak felé kanyarodnak, kijutnak az 55-ösön a körforgalomhoz, és onnan Domaszék felé haladva három kilométer múlva már a sztrádán találhatják magukat.

A dorozsmaiak a főváros felé elindulva az északi csomóponttól szinte egy karnyújtásnyira vannak, de följutniuk a pályára kissé kacskaringós. Déli irányban számukra az a megfontolandó, hogy a májusra elkészülő nyugati elkerülő utat használják-e egészen a régi 5-ösig, avagy már a nyugati csomópontnál rázúduljanak-e a sztrádára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom