Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tessék választani! Programok a hosszú hétvégére

Csongrád megye – Öt napnyi programáradat, csak győzze megtalálni az önnek tetszőt! Színpadi rendezvények, gasztronómia, hagyományőrzés, kiállítások.
István, a király
Dóm tér, szombat, vasárnap és kedden 21 órától; esőnap: hétfő és szerda
rockopera
Boldizsár Miklós: Ezredforduló című drámája alapján
Rendező: Alföldi Róbert
István, a király: Feke Pál


Sarolt, István anyja: Udvaros Dorottya
Gizella, István felesége: Radnay Csilla
Asztrik főpap: László Zsolt
Vecellin, seregfőparancsnok: Makranczi Zalán
Hont, Pázmány, német lovagok: Farkas Dénes, Józan László
Koppány, a lázadó: Stohl András
Réka, Koppány lánya: Tompos Kátya
Laborc, magyar úr: Szemenyei János
Torda, a táltos: Novák Péter
Boglárka, Picur, Enikő, Koppány feleségei: Simon Boglárka, Csépai Eszter, Bánfalvi Eszter
Sur, Solt, Bese, magyar főurak: Schneider Zoltán, Hevér Gábor, Znamenák István,
Géza fejedelem, Krónikás: Blaskó Péter
Regősök: Varga Miklós, Nagy Feró

Szentesi Szárnyas Napok
Szentes, Művelődési és Ifjúsági Ház, péntek–vasárnap
Mindhárom nap 9.00-től Kurca-part Kalandpark, vidámpark, állatsimogató, gyerekbirodalom, középkoritábor-nyitás, és 10.00-től „Hungerit Gasztronómiai udvar" és „Sörutca" nyitása, hungarikumok és különleges gasztronómiai csemegék bemutatása és kóstoltatása.
Péntek, 15 órától: Néptánc, citera- és népdalelőadások, Semiramis Orientális tánciskola, Orientális hastánc, Gypsy show, ABBA-show. 20.30-tól tojásdobó verseny. A sátorban 14.00–18.00 óráig néptánc, népdalelőadások, utána csirkeszárnyevő verseny, majd 19-től Fuvi Band-koncert, utána a Barabonto zenekar koncertje.


Kísérőprogramok: Hungerit Szárnyas farm, állatsimogató, kalandpark/vidámpark, ügyességi versenyek gyermekeknek, pónilovaglás, hagyományőrző tábor.
Szombat, 8.00: Horgászverseny a Kurcán 10.00–11.30: Tücsök zenekar (gyerekműsor), 12.30-tól kakasfőzők kedvcsináló körútja söröskocsival a főutcán a Marchin Jazz Band zenekarral, 13.00–14.00 Marchin Jazz Band, utána kakasfőző verseny. (A versenyre nevezni a Hungerit Kakasfőző verseny menüpont alatt lehet a rendezvény honlapján!) 16.00: Sörkalandtúra – rajt (regisztráció 15.00–15.50 között az információs ponton). Továbbá lesz élő rádiós kívánságműsor, Az év horgásza eredményhirdetés, sörkalandtúra eredményhirdetés, a III. Hungerit Kakasfőző verseny eredményhirdetése, 20 órától Ki lesz Szentes sörkirálya (sörivó- és sörhasszépségverseny), 21 órától Chevrolet Band-koncert.
Koncertek, bulik itt-ott

Pénteken Szegeden, a Millenniumi Kávéház teraszán este héttől tízig a Retrock zenél.
Szentesen pénteken 17 órától az Ifjúsági Fúvószenekari Találkozón a Megyeháza udvarán a Szentesi városi fúvószenekar és a Makói valamint a Csengelei Ifjúsági Fúvószenekar ad koncertet.
A Port Royalban szombaton és vasárnap Bacardi weekend lesz, kedden Peterslounge Kúcs Gyula Gyöngyöző bor.
A Makói Nyár programsorozatában szombaton a Hagymaház szabadtéri színpadán este fél kilenctől a Szentpéteri Csilla&Band lép fel. Vendégük: Zséda.
A Makói Zenepavilonban vasárnap este héttől Tóth Jonathán koncertezik, vendége Szemerédi Bernadett.
Szegeden a Rongy Kocsmában vasárnap este tíztől a Lene Kosti zenél. A Lene Kosti 1978-ban alakult az akkori Jugoszlávia első heavy metal csapataként. 1985-ben Milan Krusic énekes csatlakozott a bandához. Egyedi hangjával, valamint karizmatikus színpadi megjelenésével az akkor egyre népszerűsödő heavy metal színterének élére léptek, s hatással voltak más jugoszláv metál zenekarokra is. Abban az időben jelent meg első hanganyaguk kazettán, amely a jugoszláv heavy metal rajongók gyűjteményének ma már igen értékes darabjává vált. Az akkori politika nem jó szemmel nézte a hosszú hajú, bőrdzsekis, hangos heavy metalt angolul éneklő csapatot. Az állandó rendőrségi kihallgatások, a cenzúra, a koncertek megakadályozása szinte ellehetetlenítette a zenekar működését. 2008-ban, megalakulásuk 30. évfordulóján a Lene Kosti újból összeállt majd a régi és az újdonsült lelkes rajongók hatására úgy döntöttek, ott folytatják, ahol 20 évvel ezelőtt abbahagyták. Jelenleg a következő felállásban zenélnek: Marc Kavas gitár, Giovanni Kavas gitár, Janez Dagarin basszusgitár, Vladimir Janez dobok, Jan Tehovnik ének. Kapunyitás 19, koncertkezdés 22 órakor. Belépő: 500 forint.

Vasárnap, 8.00: Kutyakiállítás, Országos kennelshow, kutya agility. A sátorban 10.00–17.00-ig amatőr ökölvívó-bajnokság (közben Nippon Zengő-bemutató), utána Ferobox Event profi ökölvívógála. Részletes program a www.szarnyasnapok.hu oldalon.

Csanádpalotai napok
Csanádpalota, péntek, szombat, hétfő
Pénteken 17 órától megemlékeznek a város elhunyt díszpolgárairól a helyi köztemetőben, a Kelemen László téren fellép 18 órától a város ifjúsági fúvószenekara, illetve a Délibáb utcában felállított színpadon 19 órától Old Boy's-koncert lesz. Szombaton 8 órakor ünnepi mise a templomban, utána térzene, majd 9.30-kor zászlófelvonás a Kelemen László téren. Továbbá a nap folyamán lesz ünnepi testületi ülés, kiállítások megnyitása, folklór- és hagyományőrző találkozó, valamint utcabál. Hétfőn XV. Palotai lakodalmas. Hétfőn 6 órától kedd 13 óráig 30 órás horgászversenyre várják az érdeklődőket.

Jógafilozófia
Szeged, a Bibliotéka Egyesület könyvtára, péntek
18.00: A tudat szubjektív evolúciója. Előadás a bhakti jóga filozófiájáról. A sziddhanta képviselője, előadó: B. S. Goswami Maharaj.

Algyői Lovasnapok
Algyő, Lovaspálya, szombat–vasárnap
Szombat, 9.00: civilszervezetek, baráti társaságok, családok főzőversenye kezdődik, 10–15 óráig véradás a Magyar Vöröskereszt algyői csoportjának szervezésében, 9–17 óráig díjugrató versenyek, 14 órakor a főzőverseny eredményhirdetése, 16.30: a Kedvenc Kutyaiskola bemutatója, 17.30: a mórahalmi ugróköteles csoport bemutatója, 19 órától sztárvendég: Bódi Guszti és a Fekete Szemek.
Vasárnap, 9.00: zenés, fogatos felvonulás Algyő utcáin, 10 órakor a fogatok felsorakozása, köszöntése, 11 órától akadályhajtás (I. forduló), 14 órától akadályhajtás (II. forduló), 16 órakor eredményhirdetés, 17.30: sztárvendég a Sógorok; 19 órakor tombolasorsolás – fődíj: egy csikó.
Mindkét napon lovas ügyességi játékok a gyerekeknek, vásárosok várják a vendégeket.

Szeri egyetem
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, szombat–vasárnap
Szombat, 10.00: Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója nyitja meg a rendezvényt. Ezután múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyerekeknek. Lesz honfoglalás kori lovas bemutató, szeri praktikák, láthatnak pásztorokat, és megismerkedhetnek a rovásírással is. 14.00: Bemutatkoznak a Zöld Pont civilszervezetek. A látogatók egész nap ismerkedhetnek a konyhakerti zöldségtermesztés, a hagyományos gyümölcsfeldolgozás (lekvárfőzés, aszalás), a komposztálás, valamint az újrahasznosítás és újrahasználat fortélyaival.
Vasárnap, 11.00: A Hétköznapi mérgeink, avagy ne legyél naiv! című előadással kezdődik a nap. 13.00 órakor meghallgathatják a Huminiqum, a magyar föld ereje! című előadást. 14.30-kor a hasznos baktériumokról, 16.00-tól pedig az egészséges táplálkozásról tudhatnak meg többet. Egész nap termékbemutatókkal, kóstolási lehetőséggel (konzolvajak és -olajok, a Biola kozmetikai készítményei, Piszkei Öko-EM kenyér, a Blue Berry termékei, Humuniqum, Emóció) várják a közönséget.

Nemzetközi díszmadár-kiállítás
Szeged, Gábor Dénes Szakközépiskola, szombat–kedd
Minden nap 10 órától: Hazánkból, illetve Európából, Ausztráliából, Afrikából és Dél-Amerikából színpompás papagájokat és egzotikus madarakat láthat az érdeklődő. A madárbörzén a látogatók kis kedvencet is vásárolhatnak.

16. Borfesztivál és Kenyérünnep Csongrádon
Csongrád, a Kossuth tér és környéke, szombat–kedd
A nyitónap látványos elemei között lesz a 17.30-kor kezdődő, Kossuth térről induló felvonulás. Este átadják a 2013-as Duna borrégiós verseny díjait, majd felavatják a Szent Vince Borlovagrend új tagjait.
Szombat
Színpadi program: 18 órától Ünnepélyes megnyitó, 18.30 órától a Szent Vince Borlovagrend új tagjainak avatása, 19 órától Borra – való népzenei hangzású bordalok, 21 órától AbrakaZabra (az X-Factor élő koncertshow kísérőzenekara), közreműködik: Fedor Kíra, Bebe
Vasárnap
14 órától 20 óráig Szabadtéri népi játékok
Színpadi program: 17 órától Sárkányölő Szent János vásári báb előadás, 19 órától Színházi est: Pozsgai Zsolt: Kilóg a lóláb című komédia bemutatása, 21.30-tól LGT emlékzenekar koncert, 23 órától Hevesi Happy Band bor buli
Hétfő
Színpadi program: 17 órától Grimbusz gyermekszínház: Piroska és a farkas mesejáték, 21 órától: Budapest Bár koncert
Kedd
10 órától Szent István Napi kenyérszentelés a Kossuth téren
Színpadi program: 18 órától Gyermekműsor, 21 órától: lampionos felvonulás a Kossuth térről a Dob utcáig, 21.30-tól Alföld nyári gála, kísér a Sófalvy zenekar, 22.30-tól Tűzijáték, 23 órakor a XXXIV. Csongrádi Napok és XVI. Borfesztivál ünnepélyes zárása
A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

Jövőre, veled, itt és Könnyű préda
Hódmezővásárhely, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán
Vasárnap, 16.30: Látható lesz a nagy sikerű Jövőre, veled, itt – a kecskeméti stúdió előadásában a Danyi JuditHegedűs Zoltán művészházaspár önfeledt játékát figyelhetjük meg. Az előadást Szerednyey Béla rendezi.


Hétfő, 16.00: Pikali Gerda szülővárosában áll színpadra a Könnyű préda című darabban. Lőrinczy Attila a kortárs drámaírók középgenerációjának egyik legjelentősebb és legsikeresebb alkotója, az elmúlt tizenhárom évben hét darabját mutatták be a budapesti Katona József Színháztól az Új Színházig, Szegedtől Kaposváron át Szombathelyig. Legújabb műve, a Könnyű préda egy zenés vígjáték, társadalmi szatíra, fordulatos és mulatságos látlelet napjaink Magyarországáról.
A belépés mindkét előadásra ingyenes, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.

Fúvószenekari fesztivál
Szeged, vasárnap
A fesztivál részeként 15.30-kor a Széchenyi térről indulva négy zenekar – a vásárhelyi városi fúvószenekar, Kiskőrös Város Fúvószenekara, a Roger Schilling Blaskapelle (Paks) és a szegedi Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar – menetzenél, majd a Klauzál téren közös térzenét és 16 órától ülőkoncerteket ad.A Homokhátság búcsúünnepe
Mórahalom, Templomkert, hétfő
19.00: a csíkszeredai ROLE zenekar ad koncertet, 20.00: szabadtéri ünnepi mise kezdődik. A szentmisén Kiss-Rigó László megyés püspök az államalapító szent király tiszteletére megszenteli az új kenyereket. A szentmisét követően fáklyás körmenet viszi végig a városon az első magyar „szent család", Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella ereklyéit. A búcsún megkülönböztetett tisztelettel látnak vendégül 120 csángó magyar zarándokot. Mórahalom közös vacsorán vendégeli meg a résztvevőket az Aranyszöm Rendezvényházban.

Hangverseny a Szent Anna-templomban
Szentes, Szent Anna-templom, hétfő
19.00: Műsoron Bach, Vivaldi, Liszt Ferenc, Koloss István művei. Belépődíj nincs, önkéntes adományokat az orgona karbantartására köszönettel fogadnak.

Tradicionális szerb esküvő
Deszk, Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központ, kedd
A „Muther-2: Közös örökség – Közös értékeink védelme a közös cél szolgálatában határokon át" című projektben Deszken megrendezésre kerülő tradicionális szerb esküvő alkalmával egy ifjú pár egybekelését mutatják be az érdeklődőknek, valamint a szerb hagyományoknak megfelelően az esküvőt és lakodalmat megelőző és előkészítő eseményeket, például a hívogatást, a leánybúcsút és a legénybúcsút.


11.00: Hívogatás – a program célja bemutatni, hogy a múlt század elején hogyan hirdették ki egy ifjú pár egybekelését. A bukliás lóháton ülve körbejárt a településen, és kiabálva adta tudtára a falu lakosságának, hogy kik készülnek frigyre lépni, és mikor lesz az esemény. A leánybúcsúra, a legénybúcsúra és az esküvőre későbbi időpontokban kerül sor. Az események nyilvánosak, amelyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak. További információ: 62/571-595.

Szegedi Ifjúsági Napok
Szeged, Újszegedi Partfürdő
Kedd, nulladik nap
Jate Klub Stage
16–17 óráig: Wolfgang; 17.30– 18.30: Sweet Sixtee; 19–20 óráig: 4/4; 20.30–21.30: Gőzerő; 22.00–23.30: Marót Viki és a Nova Kultúr; 23.30–4.00: DJ Berry, DJ Varga B és DJ Egon.
Összművészeti tér
13–14 óráig: Ének Szent György vitézről; 14.30–15.30: Grimm- Busz Színház; 16–17 óráig: Exon; 17.30–18.30: Pumpkins Trió; 19–20 óráig: Zolbert; 20.30– 21.30: Elefánt; 22–23 óráig: Őrtorony; 23.30–0.30: Kravaiar.
SZIN Nagyszínpad
15–16 óráig: Kozmosz; 16.30– 17.30: Stones együttes; 18–19 óráig: Pataky Művek; 19–20.30: EDDA Művek.
Tisza Színpad
17.30–18.30: Set The Clocks To Infinity; 19–20 óráig: Egy Fényes-este; 21–23 óráig: filmvetítés.
32-es sátor
A jövő hídja. Kíváncsi vagy, hogyan működik a világ? Érdekelnek az izgalmas kísérletek, a legújabb tudományos és technológiai újdonságok? Többet szeretnél tudni a dolgok működéséről? Szeretnél megismerkedni hasonló gondolkodású emberekkel? Ha igen, a szervezők által készített „hídon" lépj át a tudomány világába! Bővebb információ: www.jovohidja.hu.
A SZIN teljes programja elérhető programajánló oldalunkon.

Szent István király ünnepe
Szaporhegyi Kereszt

Algyő és Sándorfalva pénteken délután kettőtől közösen emlékeznek a Szaporhegyi Keresztnél.

Szeged
Móra Park
Hétfőn veszi kezdetét az Államalapítás Ünnepe a Belvárosi híd lábánál, a Móra park és Roosevelt tér területén. Vidámpark, kézműves termékek, édességek és ajándékok várják a kilátogatókat.
Kedden: az egész napos rendezvényen haditábor, vásározók, családi- és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások (nemezelés, kódex festés, tarsolylemez készítés stb.) színesítik a programot,
20.30 óra: fáklyás felvonulás, majd
21 órától: ünnepi tűzijáték.
Móra Ferenc Múzeum mögött
a Dux Ruizorum – Szent Imre Testőrség programja
8 óra: Táborállítás
10–20 óra: „Szent István-kori mindennapok - Államalapítás kori életmód bemutató". Az egész napos program során az érdeklődők betekintést nyerhetnek, hogy miképp éltek eleink, első királyunk uralkodása idején. (Sütés-főzés, bőr és famegmunkálás, szövés-fonás, tűzgyújtás és sok más érdekesség)
16 óra: Páncél teszt - Különböző, a korra jellemző vérttípusokat fogunk íj, szablya, kard, balta ellen próbára tenni
17 óra: A Magyar Agár Hagyományőrség bemutatója
18 óra: Dux Ruizorum - Szent Imre Testőrség bemutatója
19 óra: Legendák és mesék István királyról
Egész napos programok: Rajzolás, íjászat, vívás oktatás, agyagozás, történelmi kvíz kicsiknek és nagyoknak, erőpróba gyerekeknek.
Széchenyi tér
Szeged MJV Önkormányzatának programja
10.30 óra: Térzene és táncbemutató a Városháza előtti téren. Közreműködik a Fricsay Ferenc Városi Koncert fúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes, vezényel Gyimóthi Zoltán karmester
10.45 óra: Országzászló ünnepélyes felvonása a Városháza előtti téren. Közreműködnek a Fricsay Ferenc Városi Koncert fúvószenekar, a Pavane Táncegyüttes és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület
11 óra: Díszünnepség és koszorúzás a Szent István és Gizella szobornál. Ünnepi beszédet mond Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. Az új kenyeret megáldja: Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.
A rendezvény miatt a Huszár Mátyás rakpart kedden egész napra lezárásra kerül, míg a tűzijáték ideje alatt a Belvárosi hídon előreláthatólag 20–22 óra között szünetel a forgalom. Az autó- és trolibuszok terelő útvonalon járnak.

Hódmezővásárhely
Kossuth tér, péntek
17.30: Térzenével, majd ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a programsorozat.
Borfesztivál színpad
18.30: Megnyílik a IX. Bor- és Pálinkafesztivál, az Európai Borlovagrend felvonulásával. 19.30-kor Omlett zenekar, majd 21.00 órától a Neon Trió zenél.
Az Alföldi Galéria udvara, szombat
9.00: Kézműves játszóházzal várják az érdeklődőket. 10.30-tól a Pán Péter duó gyermekelőadását láthatják.
Kossuth téri nagyszínpad, szombat
16.00: A Városi Fúvószenekar koncertje kezdődik, amelyben közreműködik a Hód-Kristály mazsorettcsoport. 18.00 órától a Jazzebel zenekar, majd 20.00 órától a Group 'N' Swing zenél.
Borfesztivál színpad, szombat
17.00: A Dumaszínházban Mogács Dániel lép fel. 19.00 órától a T–34 zenekar, 21.30-tól a Stratégia zenekar játszik.
Az Alföldi Galéria udvara, vasárnap
9.00: Újra kézműves játszóház várja a családokat. 10.30-tól a Kócbabák Bábszínház Egyszer egy királyfi című előadását láthatják.
Borfesztivál színpad, vasárnap
15.30: A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar koncertezik, majd 18.30-tól Twentees zenekar, 21.00 órától a G-Jam Project lép fel.
Kossuth téri nagyszínpad, vasárnap
19.30: Mystery Gang-koncert várja a közönséget. 22.00 órától a The Carbonfools zenél.

Ópusztaszer
10 óra: Ünnepi megemlékezés - Árpád-emlékmű; Himnusz, előadja: Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész - Árpád-emlékmű
10.05 óra: Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetőjének ünnepi köszöntője - Árpád-emlékmű
10.10 óra: Állampolgársági eskütétel, Makra József Ópusztaszer polgármesterének közreműködésével - Árpád-emlékmű
10.25 óra: B. Nagy László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának ünnepi beszéde - Árpád-emlékmű
10.35 óra: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszéde - Árpád-emlékmű
10.55 óra: Szent István királyról szóló énekek előadja: Fábri-Ivánovics Tünde, a Népművészet Ifjú Mestere cím kétszeres tulajdonosa, Szeged aranygyűrűs népdalénekese Fábri Géza, életműdíjas kobozművész kíséretével - Árpád-emlékmű
11.10 óra: Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének ünnepi beszéde - Árpád-emlékmű
11.15 óra: Csongrád-megyei díjak átadása - Árpád-emlékmű
11.35 óra: Kenyérszentelés, áldást mond: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök - Árpád-emlékmű
11.45 óra: Makra József, Ópusztaszer polgármesterének ünnepi gondolatai - Árpád-emlékmű
12 óra: Állampolgársági okiratok átadása - Árpád-emlékmű
12.10 óra: Szózat, előadja: Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész - Árpád-emlékmű
Programok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban:
10.30 óra: Terelési bemutató - Terelő karám
11.30 óra: Honfoglalás-kori lovasbemutató - Nomád Park
13 óra: Koncert, közreműködik: Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza - Árpád-emlékmű
13.30 óra: Barboncás Társulat Fekete Kisasszony bábjáték című előadása - Skanzen
14 óra: Kutyafajták bemutatója - Malom mellett
14.30 óra: Honfoglalás-kori lovasbemutató - Nomád Park
15 óra: Ismerős arcok koncertje - Árpád-emlékmű
16.30 óra: Kurul Dobosok Egyesületének koncertje - Árpád-emlékmű
Egész napos programok: Népi gyerekjátékok, cimbalom-és dudamuzsika - Skanzen, Vándorfotográfus - Skanzen, Kenyérsütés - Skanzen/Olvasókör, Régi idők ízei a Szatócsboltban - Skanzen/Szatócsbolt, Honfoglalás-kori tevékenységek - Nomád Park
Szentes 

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2013. augusztus 20. 09:36
    „Hajdú.... És egyetlen mondatot az anyanyelveden mikor próbálsz meg nyelvtanilag hibátlanul leírni? Nem hűl a bőr a képedre? Ezzel az intelligenciával nem csodálom, hogy probléma a számláid kifizetése.”
  • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 19. 14:42
    „megprobálom kitalálni, hogy fizetem be a szmláimat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este 10-től szabad a rókusi körforgalom

Olvasónk szerint egy hete senki sem dolgozik a Rókusi körúti LED-fényes körforgalomban. Tovább olvasom