Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Test és lélek – kényes egyensúly

Egyre több művégtagra és gyógyászati segédeszközre van szükség Magyarországon. Csak Szegeden négy cég foglalkozik ezek gyártásával. Az ortopéd műszerészek azt mondják: minden alkalommal egy kis műalkotást hoznak létre.
A műlábakkal ma már akár teljes értékű életet is lehet élni. Fotó: Schmidt Andrea
A művégtagkészítés azon kevés szakmák egyike, ahol a dolgozók azt mondják: bárcsak ne lenne rájuk szükség. Pedig van, méghozzá évről évre egyre nagyobb. Csak Szegeden négy cég foglalkozik azzal, hogy amputáláson átesett embereknek gyártson – ha nem is teljes értékű végtagot, de amivel valamennyire pótolni képesek elvesztett kezüket vagy lábukat. Bár kétségtelen, hogy a kezdetleges megoldásnál, a falábnál ma már lényegesen modernebb műlábak készülnek, az amerikai élsportolókon és hírességeken látható csodaprotézisektől mi még nagyon messze vagyunk. Egyszerű a magyarázata: a társadalombiztosító egyre jobban szűkíti az összeget, amiből az alanyi jogon, ingyenesen járó művégtagokat el lehet készíteni.

Az érszűkület a főbűnös

A Prima-Protetika Kft. egyike azon szegedi vállalkozásoknak, ahol járógépeket, protéziseket, ortopéd cipőket, fűzőket gyártanak a betegeknek. A családias hangulatú műhelyben két fiatal ortopédműszerész készíti ezeket az eszközöket. A sarokban gipszminták, arrébb műanyag lábfejek és már kész, összeszerelt protézisek mutatják: unatkozni sajnos nincs idejük.

– A legtöbben érszűkület miatt veszítik el végtagjukat. A baleset miatti csonkolás sokkal ritkább – mondta el Loksai Gábor. Minden betegükről pontosan tudják, kivel mi történt, hiszen hetekig együtt dolgoznak velük. Ők mérik le a csonkot, amihez igazítani kell a művégtag méretét, öntik ki a protézist, és aztán ellenőrzik, jó lett-e az új láb. Azok közé tartoznak tehát, akik azonnal látják munkájuk sikerességét. Ez némileg kárpótolja őket a rengeteg nyomasztó élményért, amit a tragikus emberi sorsokat megismerve kénytelenek elviselni.

Minden a fejben dől el

– Az alszárprotézissel (térd alatt amputáltak használnak ilyet) jóval hamarabb lehet megtanulni úgy járni, hogy szinte észrevehetetlen legyen, művégtagot visel a beteg. De a térdízület felett amputált láb pótlásával is lehet teljes értékű életet élni. Minden azon múlik, hogyan dolgozza fel az illető lelkileg a végtagvesztést, és mennyire fogadja el, hogy ezentúl műlábbal kell élnie – magyarázta Bánfi László. – Ezek a műlábak már kényelmesek, minden gond nélkül lehet velük közlekedni, sőt alszárprotézissel még sportolni is. Olyan viszont sosem lesz a művégtag, mint az igazi volt – ezt sok betegnek nehéz elfogadni.

Van lehetőség egyéni elbírálás alapján a legkorszerűbb protézisek elkészítésére is, de ezt az OEP felé külön kérvényezni kell. A cégnek lehetősége van a legmodernebb alkatrészek és alapanyagok beszerzésére, ha erre van igény. Extra kéréssel azonban csak ritkán fordulnak a betegek a gyártóhoz, mivel azt hiszik, hogy azok már mind saját pénztárcájuk terhére mennének. Inkább csak apróbb módosításokat szeretnének, mint például hogy sötétebb legyen a végtag alapszíne, vagy legyenek kilakkozva a lábfej körmei. Megalapozott igény esetén korszerű térdízületet is beépítenek, főleg fiatalabb aktív betegek esetén. Gyerekeknek készülő járógépek esetében pedig a fiatalemberek maguk ajánlják fel, hogy mintásra festik a vázat.

A fém csillogása

Elsősorban azt szeretnék az érintettek, hogy minél kevésbé tűnjön fel másoknak a fogyatékosságuk. – Eddig egy kivétel volt: egy bácsi kérte, hogy a fémvázra ne tegyünk fel szivacsot, ami tulajdonképpen a láb formáját és jellegét imitálja – mesélték a műszerészek. – Tetszett neki, hogy olyan szépen csillog. Ez egyébként nyugaton nem is kirívó eset. Csak mi, magyarok vagyunk ilyen tekintetben hiúak.

Ebben a szegedi műhelyben gyártanak számos más gyógyászati segédeszközt is. Egy alkalommal még egy kis sisakot is készítettek egy olyan fiú számára, aki kényszeresen verte oda a fejét mindenhez. Az elmúlt 13 év alatt egyedül műkezet nem készítettek egyszer sem – nem volt rá igény. Azt mondják, igazán kreatív, már-már művészi munka, amit itt végeznek. Hiszen ahogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma láb sem, még akkor sem, ha az műanyagból készül. Annak is tökéletesnek kell lennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom