Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

TeSzedd!: megmozdultak a szegediek is a tisztaságért

Szeged - Összefogás a tiszta Magyarországért mottóval rendezett szombaton országos szemétgyűjtést a Vidékfejlesztési és a Belügyminisztérium. Kétezer önkéntes és ugyanennyi zsák szemét - ez a TeSzedd! akció mérlege Csongrád megyében.
Fél pár zokni, pezsgős és sörösüvegek, cigis dobozok, PET-palackok, autógumik és még ki tudja, mi minden került elő a szombati Te-Szedd! elnevezésű önkéntes szemétgyűjtő akcióban a szegedi Laposon és környékén. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és a Belügyminisztérium által szervezett, országos szemétszedés sok embert mozgósított.

TeSzedd!: megmozdultak a szegediek is a tisztaságért. Fotó: Frank Yvette (galéria)

- Az ATINeKI-nél dolgozom, egy körlevélből tudtam meg, hogy lesz az akció, és jelentkeztem. Nem ez az első ilyen élményem: nagyjából öt éve a rakpartot tisztítottuk meg - mondta Dudás Árpád az újszegedi Alsó kikötő soron, szorgalmasan töltögetve a kezében lévő szemeteszsákot. Rajta kívül még több tucatnyian érkeztek a Tisza árterébe, hogy megtisztítsák a gátőrháztól a Belvárosi hídig terjedő szakaszt. A 11 éves Szóráth Álmos az édesapjával gyűjtötte az eldobált hulladékot, és közben segített beazonosítani egy dolmányos varjút.

A CSEMETE is felvette a kesztyűt

Az akcióhoz csatlakozva a CSEMETE Egyesület három, természetvédelmi területen lévő lerakót számolt fel: a sándorfalvi erdőben a kék túra nyomvonalán, Röszke és Kisszéksós térségében, valamint a Csipak-semlyéknél tisztították meg a környezetet a szeméttől.

Az akciót irányító ATI-VIZIG működési területén 38 település 88 helyszínén folyt hulladékgyűjtés. Szegeden például a Bertalan híd és a Vízügyi Történeti Emlékhely között, a Göndör soron, a Paphalmi töltés mentén és a Sínpár utcában dolgoztak az önkéntesek. Több mint 800 zsák szemét gyűlt össze a megyeszékhelyen 500 önkéntesnek köszönhetően. Cégek dolgozói, civil szervezetek, polgárőr egyesületek, családok, iskolák és magánszemélyek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, amely az Összefogás a tiszta Magyarországért mottót kapta. Az ATI-VIZIG tájékoztatása szerint Csongrád megyében mintegy kétezer fő kétezer zsák szemetet szedett össze. A hulladék elszállításában a helyi közszolgáltató cégek segítettek. 

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2012. június 05. 02:43
  „Valamikor úgy tanultam: nem az a ház tiszta, amelyiket egész nap takarítják, hanem az, ahol vigyáznak a rendre!”
 • 2. macs 2012. június 03. 15:48
  „1. rózsakert,
  azért elgondolkoztató amit írsz! Egy hajléktalant, egy szociálisan rászorulót ilyen könnyű szívvel megzsarolná? Kapsz egy tál ételt, ha összeszeded, a mások - lehetséges, hogy éppen egy náladnál sokkal jobb módban élők - szemetét!”
 • 1. rózsakert 2012. június 03. 15:22
  „Szép dolog-gratula.
  DE:ha mindenki annyit szemetelne , mint én akkor a belváros és más is ragyogna-ennyi!

  Aki eldobálta - valószinűleg nem volt ott összeszedni.
  A hajléktalanok , szociálisan rászorulók visszavezetése részeként egy-egy ingyen bableves és segély előtt egy zsák szemét összeszedése ajánlott lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazsó és Zelei feloldozza Antall szegedi besúgóját

23 év után továbbírta könyvét a politikai célokat szolgáló pszichiátriáról a Gazsó–Zelei szerzőpáros. Tovább olvasom