Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Tesztpöttyök a fodrász hátán

Többek közt gyógyszer-, pollen- és ételallergiát is vizsgálnak és kezelnek a szegedi bőrklinika heti tizenkét órában működő szakrendelésén. Népbetegségről van szó: egyre több a vizsgálatra érkező páciens. Van, akinek vegyszerrel tesztelték a hátát, mást fél évig kezeltek mással, mire kiderült, hogy allergiás.
Az alagsori szakrendelő előtt péntek délben is várakoztak néhányan, akik beutalóval, előjegyzés alapján érkeztek. Ha ma időpontot kérünk, nagyjából egy hónap múlva vizsgálnának meg, a tesztek egy része pedig fizetős: négy és féltől kilencezer forintig.

– Nagyon érdekel, hogy mire lehetek allergiás. Egyszer már, mire időpontot kaptam, éppen elmúltak a tüneteim, azóta viszont újra kijöttek – meséli Tóth Andrea. A fodrászként dolgozó fiatal nő szája körül és az egyik fülén korábban kiütések jelentek meg. Attól félt, valamilyen munkahelyi vegyszer – például hajfesték – okozhatja, s ez hatással lehet további munkájára is. Andrea egy vizsgálaton már túl van, a karján végzett bőrteszt negatív lett. Kedden vegyszeres tapaszokat raktak a hátára, és figyelmeztették: az eredményes vizsgálat érdekében nem szabad fürödnie, de a harminckét fokban még izzadnia sem. Pénteken ennek a tesztnek az eredményét olvasták le – a hátáról.

– Fél évig vizsgáltak mindenféle szakorvosok, mire végre eljutottam ide. Itt aztán kiderült, hogy a háziporra vagyok allergiás. Ki kell cserélnem a gyapjúágyneműmet műszálasra, meg gyakrabban kell takarítanom – beszélt megkönnyebbülten Csőke Ferenc. A fiatal tűzoltó azt meséli, először a szeme viszketett, amire szemcseppet adtak, majd a torka kezdett fájni, amivel a fül-orr-gége klinikára küldték. Ott azt mondták neki: a túl sok a gyomorsav teszi. Eztán következett egy gyomortükrözés, de nem találtak semmit, viszont közben kiújult a torokfájása. Így aztán kivették a manduláját, mondván, biztosan attól jelentkeznek a tünetei. Mivel a panaszok nem múltak el, végül az allergológiára küldték – ahol a háziporra bőre rögtön háromkeresztes, azaz nagyon erős reakciót produkált. Bár a fél év alatt közel hússzor fizetett vizitdíjat, havi gyógyszere pedig háromezer forint, mégis örül, hiszen végre megtudta, mi a baja.

Mint Bata Zsuzsanna, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának docense mondja, egyfajta nyomozómunkát igényel a beteg kórtörténetének alapos felderítése. Szerencsés esetben akár öt perc alatt is kiderülhet, milyen anyag a ludas, de előfordul, hogy a pácienst hetekig vizsgálva tudják csak meg a kiváltó okot. Vérvizsgálatra, bőrtesztre, akár még tesztanyagok bevitelével és megfigyeléssel kísért, úgynevezett terheléses vizsgálatra is sor kerülhet a sikeres nyomozás érdekében. A gyakran hosszadalmas procedúrához persze kell a betegek partnersége, együttműködési szándéka is – ami a legtöbb esetben megvan. – Sorscsapás ez a betegség. Hosszabb idő alatt alakul ki, és mindig számolni kell vele – vallja a doktornő.

Pollen, gyógyszer, garnéla

– Ha kismértékben is, de ellátási területünkön folyamatosan emelkedik az allergiások száma, egyre több a 60-70 éves pollenallergiás betegünk is. Állandóan figyeljük a pollenszámokat, az viszont teljesen egyedi, hogy mikor alakul ki valakinél a szénanátha – mondja Bata doktornő. A szakorvos és kollégái a parlagfű-érzékenység mellett leggyakrabban gyógyszer- és ételallergiával találkoznak. Valaki például a tengeri ételekre reagál heves – csalánkiütéses, torokdagadásos, „száj- és nyelvégéses" – tünetekkel. A garnélarák – amiben egy erős allergén található – tizenöt éve még nem okozott tüneteket senkinek, mivel nem lehetett kapni. Manapság annál több az ilyesfajta allergiás eset. Másnál a gyógyszerek okoznak túlérzékenységet, többnyire akkor, ha hosszas szedésükkor ki-kihagynak egy időszakot a betegek.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A százesztendős Ilona néni, a focirajongó

95 éves koráig rendszeresen maga kapálta kertjét Huszár Józsefné, Ilona néni, mivel azt tartotta:… Tovább olvasom