Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

˝Tévedsz, hogy kevesebb pénz van szociális kiadásokra˝

Szeged – A közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága csütörtök kora délután tárgyalta a város költségvetését. Bár a Fidesz nem jelent meg, parázs viták is kialakultak.
Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester mutatta be nagy vonalakban a város idei költségvetését. Azért fordul elő főösszegként 46,1 milliárd forint, majd 34,4 milliárd, mert a nagyobb összeg együtt kezeli az intézmények végső költségvetését is, az állami támogatásokat és az önkormányzati bevételeket. Az elmozdulások hangsúlyosak, ezért ezt külön kiemelte a politikus. Több felcímkézett állami támogatás jön például az óvodapedagógusok bérfejlesztésére, de még ahhoz is hozzá kell tenni. Közétkeztetésre is több pántlikázott pénz érkezik, a három évesek beóvodáztatása miatt, de mivel Szegeden ezt eddig is le lehetett, nem jelent sok változást. A pénz viszont kizárólag erre a célra fordítható, ha nem fogy el, vissza kell fizetni.

A város költségvetését tárgyalta a pénzügyi bizottság. Fotó: DM (galéria)

– 2013-ban 2 milliárddal, 2014-ben 2-2,5 milliárddal kapott kevesebbet a város szociális kiadásokra és városüzemeltetésre, idén 416 milliós bevételcsökkenés lesz. A helyi adókból származó 2 százalékos bevételemelkedését terveztünk be, ha már a kormány fellendülést vizionál – folytatta az alpolgármester. Fejlesztésre a korábbi töredéke lesz (volt már 30 milliárd is): 1,4 milliárd uniós támogatás és 2,5 milliárd saját bevétel, azaz 4 milliárd jut ilyen célokra. A beinduló uniós fejlesztések előkészítésére – ez átrendezés – 350 millió forint lesz. Városüzemeltetési feladatokra jelentősen csökken a pénz, a városi cégek ezt a fölösleges kiadások lefaragásával kompenzálják. Megismételte, amit már megírtunk: szociális alapot hoznak létre 400 millió forinttal a kieső állami segélyezési formák helyére, hogy se az ellátottak számát, se a pénzeket ne kelljen lefaragni. Ebbe a zsebbe a 2010-es 900 millió helyett idén 185 millió érkezik az államtól. Megjegyezte: cinikus állami felelősségáthárítás ez azzal az indokkal, hogy nagyobb önállóságot adnak az önkormányzatoknak. Az új panelprogramra, bár nem követel a pályázat városi hozzájárulást, elkülönítenek 16 millió forintot, hogy ha népszerű lesz, támogatni lehessen. 205 milliós lesz az út- és járdarekonstrukciós keret. A hulladéktársulás 1,5 milliárdos uniós támogatást nyert eszközökre, vagyis kukákra, gépekre, ennek az önrészét 110 millióval kell biztosítani.

A város költségvetését tárgyalta a pénzügyi bizottság. Fotó: DM (galéria)

Az LMP kért számon

A Fidesz nem vett részt az ülésen, a KDNP-s elnök, Farkas László pedig nem szólt hozzá. Annál inkább az LMP. Tanács Eszter bizottsági tag többek között azt kérte számon, hogy bár azt ígérte a polgármester, hogy a stadionépítés egy fillérjébe sem kerül a városnak, mégis elkölt rá 29 milliót, műfüves pályákra még több mint 20 milliót. Szentgyörgyi Pál elmagyarázta, a stadionhoz kapcsolódó utak, járdák fejlesztésének árát felezi meg az egyházmegyével. A műfüves pályákhoz pedig járda és kerítés épül, hogy megőrizzék az állagát, erre ugyanis az MLSZ nem adott pénzt.
Szentistványi István, a párt önkormányzati képviselője is segítette a politikusnőt a szociális kérdésben, így tisztázták, mit is kérdeznek az alpolgármestertől. Hosszú lábjegyzetek árán kiderült, az előző évi költségvetésekből szeretnének kimutatást. Ez alapján hasonlítanák össze, mennyit fizetett az állam és a város segélyekre. Nehogy az legyen, hogy becsapja a városvezetés az embereket. Erre a feltételezésre Szentgyörgyi Pál már hevesen reagált: „Hipotézised, hogy kevesebb pénz van szociális kiadásokra, de nagyon nagy tévedésben vagy." Egy újabb kérdés nyomán az is világossá vált, hogy egyetlen önkormányzati cég van, amelyiknek emelkedik a támogatása, mégpedig 90 millióval. A környezetgazdálkodásnak ugyanis a hulladékgazdálkodásból származó eredményét lenullázza a rezsicsökkentés és új adók sorozata, így a közterület-fenntartás keresztfinanszírozása tovább nem lehetséges.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocuse d´Or 2015: Feljövünk, mint a kelt tészta

Többek között a „Pisztrángfilé fűszeres zöldségjuliennel és scampival töltve, torma és… Tovább olvasom