Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Tévéreklámban ázik szét a Feszty-körkép

Ópusztaszer - Néhány hete országos tévéreklámkampány indult a Feszty-körkép megmentéséért, sokan segítenének, a 19 megye által létrehozott új alapítvány még bejegyzés előtt áll. Közben a régi kuratóriumának tagjai a visszavonulást fontolgatják.
Néhány hete országos tévéreklámkampány indult a Feszty-körkép megmentéséért, sokan segítenének, a 19 megye által létrehozott új alapítvány még bejegyzés előtt áll. Közben a régi kuratóriumának tagjai – akik a kép restaurálását és újbóli felállítását intézték anno – a visszavonulást fontolgatják. A megye leglátogatottabb képe fölött a tálcarendszer megbízható, az épület teteje azonban olyan, mint a szita.

Rövid, néhány másodperces közérdekű közlemény pereg nemrég az országos tévécsatornákon. A reklámszpoton az ópusztaszeri Feszty-körkép színei szétfolynak – a kisfilm összefogásra szólít fel, és aki olvas újságot, hallgat rádiót, magyarázat híján is pontosan tudja, miről van szó. Feszty Árpád grandiózus, elsősorban kultúrtörténeti szempontból értékes műve, A magyarok bejövetele ismét veszélyben van.

Nem először, hiszen az 1894. május 13-án, egy budapesti üvegkupolás épületben felavatott művet később egy faházban tartották, amelyre a háború idején gyújtóbomba esett. Mivel a megmaradt vásznat fahengerekre göngyölték, az is sokat rontott az állapotán. Az 1990-ben létrejött Feszty Körkép Alapítványon át a kormány 2,7 millió dollárnak megfelelő összegből, lengyel szakemberekkel restauráltatta a munkát. Négy év múlva, 1995. július 14-én avatták föl újból Ópusztaszeren. A képet azóta csaknem fél Magyarország nézte meg – négymillió látogatója volt eddig –, és a reklámfilm láttán sokan gondolták úgy, hogy segítenek.

Feszty Árpád monumentális munkájának két ellensége van: a por és a víz. Fotó: Segesvári Csaba

Erre hamarosan lehetőségük is lesz, a www.opusztaszer.hu honlapon megjelent az adományszámla száma: Inter-Európa Bank, 11100403-18455474-36000001. A reklámot azután rendelték meg, hogy a 19 megyei önkormányzat a megyék ópusztaszeri gyűlésén alapítványt tett, 1-1 milliót szavazva meg a költségekre. A bejegyzést a megyei önkormányzatok szövetsége intézi, de ez a folyamat még nem fejeződött be, meg kell választani a tisztségviselőket.

Eközben az 1990 óta létező Feszty Körkép Alapítvány kuratóriumának tagjai információink szerint fontolgatják a visszavonulást. Egyikük, Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója kérdésünkre azt mondta, levélben fogja tájékoztatni döntésükről a megyei közgyűlés elnökét, Magyar Annát. Egyébként nem történt semmi különös, csupán annyi: elfáradtak.

Többször is beszámoltunk arról, hogy a körképet a beázás fenyegeti. Ez a kuratórium egyik tagja szerint azért barokkos túlzás: a képet védő tálcarendszer megbízható, nem fordulhat elő, hogy a tetőről víz csurogjon a körképre.

Azt viszont ő is elmondta, hogy a tetőn már nem múlik semmi. A körképet bemutató épület teteje eredetileg fémlemezekből készült, erről a szerkezetről azonban hamar kiderült, hőre nagyon kitágul, hidegre összehúzódik, nem való ide. Ekkor az olasz szabadalomnak számító tegolára cserélték. Ennek az anyagnak az élettartama rövid, ráadásul nem szögelték, hanem ragasztották, és ez sok helyen már átengedi a vizet, hólét. A tető felújítására 2003-ban több mint kétszázmillió forintot számoltak, ma már ennél jóval több pénz kellene.

Olvasóink írták

 • 5. Höcögő 2008. március 08. 10:07
  „nem tudom ki vagy te farkas nevű cimbora, de odaírhatnád, honnan vagy ennyire tájékozott, mert a nagytudású szöveged arra enged követjeztetni, hogy igencsak képben vagy, hogy ott mire költik a pénzt!
  én dunántúli vagyok, idáig nem bűzlik el a pusztaszeri ktgvetés”
 • 4. farkas 2008. január 15. 20:57
  „Nem szégyelli magát az igazgatóság, hogy milliárdos bevételek mellett most egy tetőre koldulnak?! Még az lenne a legtisztességesebb, ha korlátlan ideig beváltható belépőket adnának a befizetett összeg fejében az adakozóknak.”
 • 3. Zoltánfi Zoltán 2008. január 07. 19:48
  „A 90-es évek közepén, az első beázások után egy német cég, amely akkor a kábelgyár katasztrofális állapotban lévő 17000 négyzetméteres tetőzetét hozta rendbe néhány nap alatt egy tökéletes vízszigetelést biztosító, a tetőszerkezet hőmérsékletváltozások miatti mozgását gyakorlatilag nullára csökkentő megoldással, ajánlatot tett a körképépület tetőszigetelésére.
  Az ajánlatot a hagyományos (rossz) megoldásokat előnyben részesítő építésztanácsadók nyomására nem fogadta el a nemzeti emlékpark.
  2006. végén - az akkori sajtócikkek hatására mint a történet ismerője - e témában emailt küldtem az előző igazgatónak.
  Az nem lepett meg, hogy Nagy László már nem reagált emailemre, ezért azt röviddel később megismételtem az új igazgatónak.
  Azon azonban csodálkoztam, hogy figyelemfelkeltő emailemre az új igazgató sem reagált.
  Ezért itt hívom fel mindazok figyelmét, akiket még érdekel egy megbízható, gyorsan kivitelezhető és költségkímélő megoldás a www.zarb-dachsanierung.de honlapra.

  Üdv. Z.”
 • 2. Hné 2008. január 07. 10:45
  „Hová lett a kb 5 milliárdnyi bevétel? ( 4 millióan látták, kb. 1500Ft/fő = 6 milliárd Ft, Kiadás, mondjuk 1 milliárd.)”
 • 1. madártej 2008. január 07. 10:11
  „Érdekes lesz, mikorra jön össze a megkivánt 200 millió forint...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra hódítanak az Anconai szerelmesek

Szeged - Közkívánatra újból műsorra tűzte a Szegedi Nemzeti Színház az Anconai szerelmeseket. A… Tovább olvasom