Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Tévévita a médiaórán

Szeged - Egy hétig bárki egyetemistának érezheti magát a szegedi egyetem kommunikáció szakán – szól a tanszék felhívása. Beültünk néhány kurzusra.
71 kurzus óráiba hallgathatnak bele az érdeklődők a szegedi egyetem kommunikáció és médiatudományi tanszékének nyílt hetén. Kettőre beültünk, ötvözve az elméletet a gyakorlattal: a Kortárs esztétikák és művészetelméletek, valamint a Stúdiógyakorlatok kurzust látogattunk meg.

Rózsa Péter kurzusán televíziós vitát szimuláltak a hallgatók. Fotó: Karnok Csaba
Rózsa Péter kurzusán televíziós vitát szimuláltak a hallgatók.
Fotó: Karnok Csaba

– Ez egy bevezető óra, megismerhetik a tananyagot – mondta Gyimesi Tímea egyetemi docens az Auditórium Maximumban kedd reggel 8 órakor. Talán az időjárásnak és a korai időpontnak köszönhetően körülbelül 20-an ültünk a teremben, annak ellenére, hogy 174-en jelentkeztek a kurzusra. A másfél órás előadás arra szolgált, hogy megtudjuk, mi mindennel ismerkednek meg a hallgatók 5 hónap alatt, milyen követelményeknek kell majd megfelelniük.

A Stúdiógyakorlat elnevezésű szeminárium rögtön kemény munkával kezdődött. Rózsa Péter újságíró tartott Vita, kerekasztal a televízióban elnevezéssel másfél órás kurzust. A 10 főre meghirdetett órán 6-an vettek részt, egy rögtönzött vitaműsort szimuláltak a hallgatók nagy lelkesedéssel. Ők voltak a műsorvezetők, a vitatkozók, az operatőrök és a vágók is egyszerre.

Két középiskolás érdeklődővel a folyosón találkoztunk, miközben nyomtatott órarendjüket böngészték. – Gyerekkorunk óta újságírók szeretnénk lenni – mesélte Nagy Beatrix, érettségire készülő gimnazista. Néhány előadásra ülnek be, és szeretnének minél többet megtudni az újságírásról.

– Nem véletlen, hogy a tavaszi félév első napjaira szerveztük ezt a lehetőséget. Ha a félév közepén csöppennének az érdeklődők az egyetemre, nem tudnák felvenni a ritmust, a tanárok is nehezen alakítanák úgy az órájukat, hogy mindenki megértse – mesélte Szajbély Mihály tanszékvezető. Elmondta: rengeteg érdeklődőre nem számítanak, de szeretné, ha kikerülne a köztudatból, hogy az itt szerzett diploma hasznavehetetlen. Egy felmérésből ugyanis kiderül: a náluk végzettek 67 százalékának már egyetem alatt volt munkája, a többiek pedig rövid időn belül elhelyezkedtek. – Az érettségire készülőknek még két hetük van eldönteni, hol szeretnének továbbtanulni. Bízunk benne, hogy a nyílt hét segíti döntésüket.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. február 08. 17:18
    „Havas Henrik kurzus !

    Talán nem a jogász képzést kéne diszkriminálni, bár túltermelési válság van belőlük.

    Munkanélküli képző ? Népművelés könyvtár ? Mozigépész ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roncsból nosztalgiabusz

Különleges hangulatú kirándulásokra, osztálytalálkozókra, szerenádokra is szívesen megrendelik Szeged egyetlen farmotoros Ikarusát. Tovább olvasom