Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Texasból jött, Szegeden él, Erdélyről ír könyvet

Itálián át Texasból érkezett Szegedre két évvel ezelőtt Ray Reece író (képünkön), újságíró. Harmadik kötete először magyarul jelent meg, következő műve Szegeden és Erdélyben játszódik majd. Bár Erdélyben még nem járt, városunkat és lakóit jól ismeri.
Fotó: Schmidt Andrea
A Szegeden élő amerikai író, Ray Reec harmadik regényét mutatta be és dedikálta a napokban az Alexandra könyvesboltban. A Szórakozz a nénikéddel! először magyarul jelent meg, az angol nyelvű változat csak jövőre lesz olvasható Amerikában. Ray Reece regényének főszereplője Lucas Thrasher, aki egymillió dollárt örököl nagybátyjától azzal a feltétellel, hogy gondozza nagynénjét. A néni azonban nem könnyű eset: őrült, rasszista és rendszeres marihuánafogyasztó, amiért le is tartóztatják.

– Ez egy komikus regény, melyből nem hiányzik a szerelmi szál sem. A karakterterek jellemvonásait valós személyektől kölcsönöztem, a borító egyik alakja az én fényképem alapján készült. Mégsem önéletrajzi írásról van szó – jellemezte művét az író, aki 2003-ban Itáliából költözött Szegedre olasz feleségével. Az asszony tanári ösztöndíjat kapott és választhatott, hol szeretne oktatni. A házaspár Szeged mellett döntött több okból: a várost – bár először csupán interneten keresztül ismerkedtek vele – gyönyörűnek találták. Vonzotta őket Magyarország gazdag történelme is.

Ray Reece Austinban újságíróként dolgozott, és hivatását Texastól távol sem adta fel. A Budapest Sun hasábjain Szegedi képeslapok címmel rendszeresen publikál városunkról és rólunk, szegediekről. Első cikke a szegedi Pulitzer kiállításról íródott, a témát Csillag András Pulitzer-kutató ajánlotta a figyelmébe. Az amerikai író kedvelt témája a politika, járt önkormányzati üléseken és meginterjúvolta Botka Lászlót is.

Legutóbbi cikke a környezetvédelemről, a hulladék-újrahasznosításról szól, és arról, a szegedi polgárok miért nem fognak össze ebben a fontos kérdésben úgy, ahogy ezt évekkel ezelőtt az austiniak tették. A válasz, amit Ray a város egyik lakójától kapott ez volt: nem foglalkozunk ezzel, mert utáljuk a politikát.

Az író ezt különösen a fiataloknál tapasztalta, az időseket pedig egy évvel ezelőtt írt cikkében szomorúnak és csendesnek titulálta – főleg az olaszokkal összehasonlítva. Ma már nem biztos benne, hogy helytálló ez a jellemzés annak ellenére, hogy magyar barátai továbbra is egyetértenek vele.

– Mindent egybevetve szeretem a szegedieket, és sokkal szívesebben élek Magyarországon mint Olaszországban – mondta.
Ray Reece magyarokról alkotott véleményét következő regényéből bővebben megismerhetjük majd, ennek cselekménye ugyanis Szegeden és Erdélyben játszódik. Transzilvániában egyelőre még nem járt, de sokat tanult róla és hatással voltak rá az Új Eldorádó című film képei is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntenek

Várhatóan 1,6-16 százalékkal emelkednek január elsejétől a közüzemi és közszolgáltatói díjak… Tovább olvasom