Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Thealter szubjektív: a 2. nap

Szeged - Bábördög, tánc igazi zenei élménnyel, Hamlet halálfejes pólóban és labdával.
A Thealter második napját a Barboncás Társulat nyitotta a zsinagóga árnyas fái alatt. Jó volt végre újra gyermekelőadást látni Kiss Ágitól: magával ragadó, ahogy bábozik, mesél, egyszer az ördög, egyszer az asszony hangján szólal meg. Nemcsak a gyerekeket, a felnőtteket is székhez szögezte a Mese Mátyás király udvarából cmű előadás.

Nagyot kellett szaladni, hogy átérjünk a Kisszínházba, ahol Balog József fesztiváligazgató nyitotta meg Kőrösi András operatőr fotókiállítása, Messze címmel.

Ezt követte – ugyancsak a Kisszínházban, amely a Thealter új helyszíne – Jelena Stikova Tula című darabja. Nagy volt bennem a várakozás, annál is inkább, mert Stikovát a neves Derevo Színház egyik legtehetségesebb tagjának tartják. Önállóan készített produkciója nekem kicsit kevésnek tűnt: mozgásszínházban láttunk már ennél jobbakat is a Thealteren. Meg kell jegyeznem, voltak nagyon-nagyon jó jelenetek, nekem nagyon tetszett a díszlet, és az is, hogy a zenészük játszott az előadás alatt gitáron, dobon, szájharmonikán – mégsem éreztem az egységet, és nem mondta el nekem azt a történetet, amit a nézőnek szántak. Ennek ellenére kíváncsian várom a következő előadásukat, remélem, jönnek még a fesztiválra.

És végül, de nem utolsósorban, sőt, elsősorban este 8-kor kezdődött a régi zsinagógában Menszátor Héresz Attila Hamlet-illúziók című produkciója. Kifejezetten az idei Thealterre készült, amit az illúzió jegyében képzeltek el a fesztivál szervezői.

Kép a Hamlet-előadásból. Fotó: Révész Róbert
Kép a Hamlet-előadásból. Fotó: Révész Róbert

Elöljáróban annyit: tavaly a Jászai Marit láttam tőle a régi Hungáriában, ami tetszett is, meg nem is, mindenesetre ötletes, szellemes volt.

A Hamlet azonban... egyenesen lenyűgözött. Egyrészt azért, mert alapvetően viszolygok attól, ha valaki például egy Hamletet át akar helyezni a modern időkbe. Hiszen ez manapság nagy divat. És többnyire sajnos nem sikerül.

Ebben a produkcióban azonban nem sérült a Hamlet, és nem éreztem úgy, hogy Menszátor bűnt követ el, amikor megjelent halálfejes fekete pólóban, majd később focistának öltözve dekázni kezdett a színpadon. Labdájára halálfejet festettek.

Nagyon tetszett, hogy a darab többi szereplője három mozivásznon jelent meg, nagyon sok humor, sok fricska – furcsa volt rádöbbenni, hogy egy Hamlet ilyen is lehet.

Ezt az előadást nagyon szerettem, és nemcsak én, a nézők is, akik tetszésüket vastapssal nyilvánították ki.

És ami ma jön...

16.00: Szegedi Hetek Csoportja: A ló meghal, a madarak kirepülnek - Csillag Börtön
17.00: Szalóki Ági: Cipity Lőrinc - Régi Zsinagóga
17.00: Horváth Mihály gimnázium drámai tagozat: Színház a mellényzsebben - Klauzál tér
18.00: Figura Stúdió Színház: 3 tánc Beckettre - Kisszínház
18.00: Góbi Rita Társulata: Tükör mögött - Kárász utca, Oviesse olasz ruházati üzlet
22.00: Radikális Szabadidő Színház: Gyros-töredékek (2.0, 3.0) - JATE-klub

Fesztiválblog: www.thealter.hu
Thealter rádió: www.radiomi.hu 

Olvasóink írták

 • 11. lidi 2009. július 24. 19:58
  „nagyon örülünk ai kedves, segítőkész hozzászólásoknak! Köszönjük az ötleteket, javaslatokat, megfontoljuk.”
 • 10. flexsnake 2009. július 24. 10:55
  „9. azért netes rádió mert hiába van frekvenciája, valahogy sehogyan sem sikerült befogni. És igazán nem voltam messze. Telefonon, neten keresztül még okés, bár ez így nekem meg tömény.”
 • 9. mgabor 2009. július 23. 23:19
  „7. hozzászólás flexsnake 2009.07.23. 11:30

  "egy netes rádió szórja"

  Pontosítanék, éterben is. Igaz, hogy kis vételkörzettel, ami a telefonokba és mp3 lejátszókba épített rádióvevők esetében fél Szegedre sem elég, egy nagyobb rádió viszont ekkora terjedelemben napközben nem tudna ilyet vállalni, a független színház, és e témában a negyedórás-húszperces beszélgetések napi 5+5 órán keresztül nem segítené őket a hallgatottsági versenyben. ez nem baj, ez tény, a lényeg, hogy aki ilyet akar hallani, az is megteheti, csak korlátozottabbak a lehetőségek, de egy picit túlmutatnak az interneten :)”
 • 8. theseus 2009. július 23. 13:07
  „Az előadások telt házzal mennek. A legtöbb helyszínre csak 100-200 ember fér be, annyi érdeklődő pedig bőven van. Teljesen más jellegű ez a rendezvénysorozat, mint pl. a szabadbéri játékok, minden tekintetben. Ennek megfelelő a propagandája is. Akit tényleg érdekel, az már évekkel ezelőtt is hallhatott róla, azóta pedig folyamatos a fejlődés.”
 • 7. flexsnake 2009. július 23. 11:30
  „Ma a reklám nem azt jelenti hogy egy netes rádió szórja meg lapokat dugok az emberek kezébe. Még csak az sem hogy megjelenik az újságban.
  Sokkal többet ér ha a kárászon egész nap egy csapat fel-alá járva felhívja a figyelmet magára. Vannak gerillareklámok 20-30ezerből amik hatásosabbak a tvreklámnál :)
  Sajnos a művészet elveszik ha nívós műsor kerül nívótlan helyre. Egy bábjáték például nem az operába való. Így egy egyetemi klubba sikerült beletolni egy olyan előadást ami érthetetlen, miért oda került.
  Bár nem csodálkozom rajta, pár éve Hocico koncert volt ott és nulla reklámmal. Az a csapat mexikó leghíresebb bandája. Rossz a helyszínválasztás, valahogy ez miatt sem érzem hogy ennyi idő után jó lenne a szervezés.
  De kb. ennyi a kritika mert amúgy pár érdekes programot találtam magamnak.”
 • 6. Logaritmus 2009. július 23. 10:48
  „lidi, miért nem tesztek ki szórólapokat a Kárász utcai teraszokon? Oda sok ember jár, várakozás közben szívesen olvasgatnák, jó reklám lehetőség.”
 • 5. lidi 2009. július 23. 09:23
  „4 igen, értem. viszont örülök, hogy most akkor újabb 21 ember tud a dologról.... hidd el, nem csak a nézők, a fellépők (külföldiek) többsége is így lép kapcsolatba velük, hogy hallja olyantól, aki már járt itt, hogy ez egy jó és igényes dolog egy szép városban.
  reklámozni és szponzorálni a tömegfesztiválokat szokták kishazánkban, az se baj, ha a dolog nem vidéken van, hanem Pesten, és hát Szegeden is sok olyan dolog van, ahol a nézőszámok, a büdzsé többszöröse ennek a fesztiválénak, több jut reklámra, több a támogató (hiszen több a nézőtéren a potenciális vevő + válság van...)
  Mindenki élete egyszerűbb lenne, ah enm így működnének a dolgok, de manapság örülni kell, hogy egy ilyen fesztivál is kahatp egyáltalán némi pályázati támogatást. nem vitatkoztam, csak körülírtam a helyzetet”
 • 4. flexsnake 2009. július 23. 07:40
  „3. kb. 20 embert kérdeztem meg hogy mit tud az előadásokról, egy sem hallott erről. Sőt még arról sem hogy évek óta van.”
 • 3. lidi 2009. július 22. 19:08
  „2: biztos forrásból tudom, hogy a nyomdai anyagaik - szórólap, plakát, bulletin - minden évebn igényesek és informatívak (erről te is meggyőződhettél), és azt is, hogy igyekeznek hatékonyan felhasználni azt az összeget, amit reklámra tudnak költeni a rendelkezésükre álló büdzséből. Sokkal többet kellene, ez igaz - csak akkor meg kevesebb maradna a programok finanszírozására, a kevesebb (olcsóbb/igénytelenebb) program meg nem mutat jól se a pályázatokban sem (és van belőlük így is épp elég), és hosszú távon a nézők is megorrolnának. Ördögi kör.”
 • 2. flexsnake 2009. július 22. 17:00
  „Sajnos szinte nulla a reklámja. Hát ez van.”
 • 1. Logaritmus 2009. július 22. 15:52
  „Szeretem az ilyen rendhagyó programokat, ilyenből kellene nagyon-nagyon sok Szegedre, ahol érdeklődő és talán értő értelmiségi közönség van az ilyesmire.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc körbála égett szét

Algyő - A tűz senkire és semmire nem jelentett veszélyt, a tűzoltók több mint két órán keresztül voltak a helyszínen. Tovább olvasom