Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Thealter szubjektív: a 7. nap

Szeged - Az elmúlt héten a Thealteren többször láttam a szentesi drámatagozatosok darabját: egyszer végig, aztán néhányszor még belepillantottam.
Irigylésre méltók, hogy ki mernek állni az utcára, és játszanak. Igaz, a fesztivál első napján volt egy kis kínos eset: egy idősebb hölgy nagyon csúnyán „beszólt" nekik. A gyerekek nem reagáltak, az előadás folytatódott tovább. A Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola tanárai közül tavaly Keserű Imre rendezett Szegeden darabot, idén László Zoltánra támaszkodhattak a drámaisok. Itáliai történet, szerelem és cselszövés. Ezek a gyerekek – és azok a fiatal felnőttek, akik már végeztek ugyan, de a nyári fesztiválokra újból csatlakoznak egykori iskolájukhoz – szeretnek és tudnak játszani. A drámai tagozat titka ebben rejlik: játszani is enged. Sőt, bátorít a játékra, ami sokakat megnevettet. Főleg a rántott homár málna mártással.

Tegnap még egy gyerekprogramba belekukkantottunk: az egyhetes Maszkaland tábor résztvevői vasárnap mutatták be, mit tanultak a héten. Rajzoltak, fotóztak, játszottak, táncoltak és árnyjátékokat vittek színpadra.

A Vasvári-szakközépiskola tornatermében elkelt az összes ülőhely az árnyjáték-előadásra: maszkalandos egyperceseket láthattunk sok humorral. A mi kedvencünk az Optikai csalódás című rövid történet volt.

Az egyhetes Maszkaland tábor résztvevői vasárnap mutatták be, mit tanultak a héten. Fotó: Nyemcsok Éva Eső (galéria)

Este nyolc óra után nem sokkal Balog József fesztiváligazgató jelképesen bezárta a 19. Thealtert, amelynek 35 előadása telt házzal ment a Régi zsinagógában, a Kisszínházban, a Csillag börtönben, a Vasvári-szakközépiskolában és a JATE-klubban.

A fesztiválzárót Urbán András társulatának Idegen-reflexiók című darabja követte. A négy szereplő ezúttal is a nézőknek mutatott tükröt, azoknak, akik utálják az öregeket, a gyerekeket, az autóval lassan haladókat, a más nemzetiségűeket, a más anyanyelvűeket. Közönyösek leszünk lassan a világ iránt – és ez nem vezet semmi jóra. Urbán Andrással, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgató-rendezőjével 2003 óta működik együtt a Maszk Egyesület – ennek eredményeként eddig hét előadás született, melyek itthon és külföldön is fesztiváldíjakban részesültek. Urbán András kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért idén Jászai Mari-díjat kapott.

A fesztivál legutolsó programja már a lazítás jegyében telt: hajnalig tartott a záróbuli a Piros úszóházon.

A Thealter jövőre jubilál. A 20. fesztivál címe: Tolnai Világlexikona, ünnep és extázis.

Olvasóink írták

 • 4. SzitaKötő 2009. július 28. 14:51
  „létezik ún. fotóspróba (a trafóban is persze), kedves mindenben szakértő kollégák, csakhogy fesztiválokon ez a legritkább esetben működik (leginkább időhiány miatt) - főleg az ilyen kisebb kaliberű, de fontos rendezvényeken, mint amilyen a thealter. a fotós fotózik, a néző néz, szerintem mindenki tegye a dolgát. mellettem is ült a frenákon egy kis kezdő fotós gyerek, és nem, nem törtem el a kezét, mert jobban lekötött az, amit a színpadon látok. van ilyen.”
 • 3. vad 2009. július 28. 13:26
  „A fotósok középen ültek,egymás mellett,a mögöttük,elöttük és mellettük ülőket zavarva.miért nem fotóznak a próbákon??nem a nézőkért van az előadás?nekem furcsa,hogy a szervezők is a fotósokat védték.volt egy fotós a Hamlett illuziókon is,de szerintem senki nem vette észre,mert diszkrét volt.fényképezett hármat a nézőtér széléről,a kijelzőjét a kezével eltakarva,majd leült nézni az előadást.”
 • 2. lidi 2009. július 28. 11:50
  „kedves vad! hadd jegyezzem meg a másik oldalról, hogy ezt a fesztivált pályázati támogatásokból rendezik meg. a pályázatok elszámolásakor dokumentálni kell azt, hogy mire költötték el a pénzt - tehát ilyen szempontból a fotózás kutya kötelességük is. és a sajtó képviselői is tiszteletüket teszik, akiknek a fotózást ugyancsak nem lehet megtiltani, ez a munkájuk, ezért küldik ide őket. Természetesen mindenki vaku nélkül fotóz, a fellépő művészekkel egyeztetve.
  Egyébként persze sajnálatos, ha ez zavarja a közelben ülőket, de azt is hozzá kell tegyem, hogy a jegyek sehol sem helyre szólnak, a fotósok nyilván az első sorba ülnek, tehát ha 1-2 sorral hátrébb ül az ember, talán kivédhető a probléma. És nem tudom, de szerintem az is zavaró lehet a színpadon és a nézőtéren is, ha valaki az előadás közben látványosan hangot ad a nemtetszésének és kivonul, és visszaköveteli a jegy árát. Ez is megtörtént, és mindenki más tűrte, mert ezt sem lehet megtiltani.
  Szóval szerintem némi kölcsönös toleranciával el lehetne kerülni az ilyesfajta konfliktusokat. Hogy ne ez maradjon meg örök élményként.
  (azért remélem, a Trafóban sem törnek kezeket a nézők...)”
 • 1. vad 2009. július 28. 09:24
  „nagyon jó volt a fesztivál!sokféle előadás volt,némelyik iszonyú izgalmas.én Frenákot vártam a legjobban,de mahdnem tönkrevágták a fotósok!ha ez Pesten a Trafóban történik,lehet,hogy a kezüket is eltörte volna a közönség! de a www.szegediszemek.com-on elolvashatjátok mi történt4totál igaz!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalan férfi aludt el a lopott autóban

Szeged - A járőrök ébresztették hétfőre virradó éjszaka azt a kocsiban alvó tolvajt, aki a gyanú… Tovább olvasom