Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

TI: a vízmű a legátláthatóbb Szegeden

Interneten elérhető információi alapján a vízmű a legátláthatóbb a 17 szegedi társaság közül, amelyeknek teljes mértékben vagy részben az önkormányzat a tulajdonosa - jelentette be sajtótájékoztatón Papp Krisztina, a Transparency International (TI) projektvezetője.
A kutatást három éve 66 állami cégnél indították, majd a nagyvárosok közül először Szegedet vizsgálták. Választásuk azért erre a településre esett, mert a legjobbak közé került a korrupciókutatásokban. Reszkető Petra, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet igazgatója elmondta, a kötelező információkat jelző törvénytiszteleti index alapján az élbolyban végzett még a vízmű mögött a szabadtéri, az IKV és az SZKT. Sereghajtó a dorozsmai nagybani piac, a Ligetfürdő és a Tourinform.

A szakember szerint az is befolyásolhatta az eredményt, hogy a kis cégeknek nincs elég kapacitásuk az adatközlésre. A szegedi cégek átlaga a 100-as skálán 57 volt, ami alig marad el az állami cégek 61-es átlagától. A szorgalmi feladatot, vagyis a plusz tájékoztatást elemző indexnél is a vízmű áll az élen 41 ponttal és a temetkezési cég az utolsó. A cégvezetőkkel megbeszélést tartottak. A felmérést két-három éven belül megismétlik. Martin József Péter, a TI magyarországi ügyvezető igazgatója hozzátette, azért fontos az ilyen kutatás, mert csak azok az országok és vállalatok képesek ellenállni a korrupciónak, amelyek átláthatóan és elszámoltathatóan működnek. Márpedig az országban lesújtó a korrupciós helyzet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakran jár haza szegedi barátaihoz Dinnyés József

Gyakran jár haza szegedi barátaihoz Dinnyés József
Rovatunkban hétről hétre olyan ismert embereket szólítunk meg, akik korábban köztünk éltek, elszármaztak és a mai napig szívesen emlékeznek egykori lakóhelyükre. Tovább olvasom