Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Tilalom védi, mégis fogják a tiszai süllőt

Szeged - A halász az állását, a horgász az engedélyét veszti el, ha ezekben a napokban tiszai süllőt talál nála a vízirendőr. A folyó egyik legértékesebb halát a tilalom március 3-tól április 30-ig védené, ám szombaton négy szegedi halászcsárda közül kettőben is ehettünk volna tiszai süllőt. Egy helyen elárulták, halásztól veszik, most is. Egy halász tagad, a hatóság csodálkozik, a Tisza pedig pusztul. Még mindig a cián a hibás?
A süllő az egyik legértékesebb édesvízi hal, tiszta ízű, szálkamentes, zsírszegény – és egyre kevesebb van belőle. A magyar hipermarketekben pisztrángot, lazacot, nílusi sügért, lepényhalat, makrélát bármelyik percben lehet venni, süllőt ritkán. Kevés hazai halgazdaság foglalkozik a tenyésztésével, a Fehér-tói Szegedfish sem árulja. Aki nagyon szereti, mégis hozzájuthat, kilóját ezerkétszáz-ezerötszáz forintért lehet megvenni – ha élővízi az áru, akkor momentán teljesen illegálisan.

Belemegy és beledöglik

A törvényes tilalmi idő, amely szaporodása idején védi a különböző halfajtákat az élővizeken, így a Tiszán is, a süllőt idén március 3. és április 30. között óvja. Ezalatt a véletlenül kifogott példányokat vissza kell rakni a vízbe. Ha horoggal fogták, és mélyre nyelte a szereléket, el kell vágni a zsinórt a szája előtt, úgy kell elengedni. A halászhálóval fogott egyedeket is vissza kell dobni.

Terhes Tamás halász: Minden süllőt visszadobok, akkor is, ha belepusztult a varsába Fotó: Gyenes Kálmán
Terhes Tamás halász: Minden süllőt visszadobok, akkor is, ha belepusztult a varsába
Fotó: Gyenes Kálmán

A süllőnek azonban nincs szerencséje: nagyon érzékeny a szervezete, minden más halnál hamarabb megdöglik a varsában. És ez tilalmi időben is gyakran előfordul. Hiszen azt semmi se tiltja, hogy a halász ilyenkor is letűzze a varsáját, hálóval egyébként is a legkönnyebben tavasszal, szaporodás idején lehet megfogni a halakat. A süllőnek viszont nem lehet megmagyarázni, hogy ő most kerülje el a csapdát, se lát, se hall a szerelemtől. Belemegy. Beledöglik.

A törvény szerint ilyenkor is vissza kell dobni. A kísértés azonban nagy, hiszen egy kétkilós süllő, amelynek még pirosak a szilványívei, csaknem háromezer forintot ér. Ívni már nem fog, és mint dög, ronda, szennyezi a vizet. A süllő tehát a konyhába kerül, magyar módra. Gyakran a folyót tisztelő ember szeme láttára köttetik az üzlet, a szemtanú mégse szól oda, mert jó baráti, rokoni kapcsolatok látnák a kárát. Csak dühöng, és szeretné azt hinni, hogy ő nem felelős. De vajon mit csináljon, ha a hatóságok sem tudnak tenni semmi érdemit annak érdekében, hogy a tilalom idején fogott süllő ne fehéredhessen ki például az éttermek konyháján?

A filé színe és fonákja

– Én ilyenkor minden süllőt visszadobok, ami belemegy a varsába, azt is, ami már oszlásnak indult, te is tudod, így szól a törvény, és a süllőt filézett állapotban is megismerhetik bármikor – felelte az újságíró kérdésére határozottan Terhes Tamás tiszai halász.

Ezek után négy szegedi csárdánál kérdezősködtünk, mint érdeklődő vendégek. A Csepp a Tengerben halászcsárdában azt mondták, süllő épp nincs, de hamarosan lesz. A Fehér-tói Halászcsárdában volt süllő, de azt nem tudta, vagy nem akarta megmondani, akivel beszéltünk, hogy honnan érkezik: hozzák. Az Öreg-Kőrösi Halászcsárdában is volt süllő, méghozzá tiszai. Kérdésünkre, hogy ilyenkor is be tudják-e szerezni, azt a választ kaptuk, hogy igen: a főnök úr beszerzi. A Kiskőrössy Halászcsárda munkatársa volt a legszimpatikusabb, és a legőszintébb. Van süllő, tiszai. Hogy friss-e vagy fagyasztott? Természetesen fagyasztott, a halat máshogyan nem szabad, de nem is érdemes tárolni, aki mást mond, az lódít. De jön a hal folyamatosan: hatósági állatorvosi engedéllyel rendelkező tiszai kishalászok hozzák, a süllőt is. Igen, előfordulhat, hogy 4-5 napon belül hoztak. Amikor kell, van.

Filézve már egy hatóságot sem érdekel, hogy mikor fogták ki, és hol illusztráció: Szarka László
Filézve már egy hatóságot sem érdekel, hogy mikor fogták ki, és hol
Illusztráció: Szarka László


Természetesen a vendégnek mindenütt azt próbálják mondani, amit hallani szeretne. Lehet, hogy valójában mégse jött 4-5 nappal ezelőtt a tiszai halász; hogy március 3. előtt minden étterem föltankolt süllőből, és bárhogy is kérték a beszállítót, az konokul rázta a fejét, hogy ő aztán nem hoz, mit képzelnek róla.

Balaton: terepjáró jön az orzott halért

Zákonyi Botond horgász szakírót a Balatonról kérdeztük. – Az egész tóra összesen tizenkét főállású, minimálbérért dolgozó halőr vigyáz, és még kettő a Kis-Balatonra – mondta Zákonyi. – Nálunk inkább a nagy tételben „dolgozó" horgászok látják el hallal a vendéglőket. Az akadókra kihelyezett süllőfészkek elé állnak csónakkal, hajóval, és elhúzzák a wobblert, amelyre a fészkét őrző süllő azonnal rávág. A parton terepjárók várják és továbbítják a halat. Tavaly egy vendéglősről lehetett hallani, hogy megbüntették, mert épp nem volt számlája az áruról. De akik nagyüzemi módon űzik ezt, eleve filézetten adják el a halat, úgy még könnyebb kijátszani a törvényt. Ha nincs harcsa a tihanyi kútban, hoznak a Pó folyóról, ott lakó magyar vállalkozók hűtőkocsiban küldik haza a konyhakész árut, amely Olaszország legszennyezettebb folyójából származik.

A séfnek nem kérhetik számon


De ha jön és hoz, akkor sem történik semmi. A csárda szakácsának ugyan minden pillanatban igazolnia kell, számlával is, honnan származik a hűtőben lévő hal, és mikor vette. A HACCP-t is könyörtelenül betartatja az ÁNTSZ és az állategészségügyi, élelmiszer-ellenőrző állomás. Odáig viszont nem jutnak el az ellenőrök, hogy ha egy süllőről most azt írja a papír, négy napja vették, és tiszai, akkor lehet, hogy tilalmi időben fogták ki, és meg kéne keresni a beszállítót, ha másért nem, azért, hogy figyelmeztessék a törvények betartására. Szigeti Sándor, az állategészségügyi állomás igazgató főállatorvosa lapunk érdeklődésére azt mondta, ez számára új szempont, de el fogja mondani kollégáinak, hogy ezentúl erre is figyeljenek.

Mi lehet a megoldás?

Akik hisznek abban, hogy a magyar ember képes őszinte meggyőződésből betartani a saját szabályait, azok gyakoribb, leleményesebb ellenőrzést várnak. Persze, nem a séfen kell számon kérni, miért nem tartja be a süllőtilalmat.

A radikálisok szerint korlátozni kell a halászatot – ami most lehetetlen, tekintve, hogy hosszú időre a halászati szövetkezeteké a kezelői jog a folyón, majdnem végig. A Tiszán egyedül a tiszaújvárosi Zabos Géza Horgászegyesület 17 kilométeres szakaszán tilos a varsás, marázsás halászat. A horgászmester, Balázs Tibor lapunknak azt mondta, amikor ezt a tilalmat bevezették, az első változás az volt, hogy látványosan nőtt a süllők száma.

Filézve már egy hatóságot sem érdekel, hogy mikor fogták ki, és hol

Terhes Tamás halász: Minden süllőt visszadobok, akkor is, ha belepusztult a varsába

Olvasóink írták

 • 13. viza07 2011. november 18. 11:54
  „Bakos! Remélem bizonyítani is tudod, amit állítasz!! Mert ez becsületsértés és rágalmazás! Egyszer a bíróság előtt kötsz ki, és nem mint tudósító!!!!!!!!!!”
 • 12. Silurusricsi 2008. augusztus 04. 20:53
  „Halász vagyok, és egyet értek azzal, hogy az esetleges büntetéseket szigorítani kell, és ha akadnak olyan halászok akik nem tartják be a játékszabályokat akkor meg kell büntetni őket.

  De azt én is aláírom, hogy több mint 300 000 horgászból akad egy néhány nagyszájú. Főleg bárkás úr, úgylátom nagyon felvilágosult. Csak próbálna végig csináni egy évet a szövetkezetben. Ha a megfelelő időszakban hívnám egy kis társadalmi munkára akkor nem, hogy egy évet, még három napot sem birna. Rögtön megérezné, hogy nem csak zsebre kell rakni a pénzt hanem meg is kell dolgozni érte, főleg a halász szakmában.

  Ráadást az ilyen uszítások végett van az, hogy a szerszámokat széjjel darabolják, vagy mondjuk a rakásra pakolt varsákat leleményessen savval leöntik. Gratulálok a barmának. Ehhez volt esze, de az hogy valami értelmesset tegyen, óóó az már nem megy. Akár a politikai feszültségek végett romboló barmok.

  (itt most elnézést kérek azoktól a jóérzésű emberektől akik betartják a NETIKETTET, sajnos a tudálékos rossz indulatú emberek kihozzák az emberből a rosszat)”
 • 11. Halász 2008. július 09. 14:30
  „A halászok még tartják valamennyire a rendet. Utánna majd teljesen elszabadul a pokol. Egy biztos a nagyszájjú horgászokat kéne még az ivóvíztől is eltiltani.”
 • 10. csatorna 2008. július 07. 21:55
  „Folyamatosan a szar törvényeket nyögjük! Pedig ha kell (ellenünk)
  rekordgyorsasággal tudnak új törvény kiagyalni vagy módosítani!
  Ha akarnak!
  De csak olyat akarnak amiből bevétele származik ennek a balkáni lefolyónak!
  Amitől jobb lenne nekünk valami azt nem akarják megérteni!
  Nem ez az érdekük!!!”
 • 9. Bucsányi László (Szegvár) 2008. április 20. 19:41
  „Nekem is az a gyanúm, hogy tisztelet a kivételnek, nagyon sok tiszai halász vissza él a halászati lehetőségeivel.pl.Miért éjszaka mennek a halászok a varsából kiszedni a halakat? Ha becsületes úton járnának el, akkor nem kellene éjszaka lopva gyakorolni szakmájukat. Ha a Tiszai Halászati Szövetkezetnél nem ragaszkodnának a halászok által befizetett összeghez, hanem átálnának a tiszai horgászturizmusra, sokkal kifizetődőbb lenne. Ehhez természetesen új szemléletre, és valószínűleg új vezetőségre lenne szükség, mert a jelenlegi képtelen megújulni.
  A CSM Horgász Egyesület vezetőségéről is kb. ugyanez a véleményem. Jól megélnek a tag egyesületek adóiból. A munkájukat túl bürokratikusnak és lassúnak tartom. Érdek érvényesítő képességük egyenlő a nullával.
  Hogyha a horgász egyesületek nem vásárolnának a halászoktól halakat, magyarul bojkottálnánk a halászokat, akkor a hal megmaradna az élőtiszába és a holtágakba.
  Szerintem meg a másik dolog az, hogy a halászoktól való halfelvásárlás a korrupció melegágya.”
 • 8. aceshigh 2008. április 17. 20:42
  „Szüntessék meg a Tiszán a halászatot,legalább a tilalmi időben !!!! Hátha akkor lehetne fogni rendesen halat , majd évek múlva talán !”
 • 7. bárkás 2008. április 17. 20:12
  „Néhány eu.orszában a tilalom alatt lévő halfajok megfogására alkalmas szerelés és csali sem lehet a viznek még a közelében sem.itt a felügyelet által kiadott korlátozott számu tenyészhal engedélyének másolata ott lapul minden halász és az irni olvasni alig tudo htsz elnők zsebében.ellenőrzés gyakorlatilag nincs .majd jön a telepités életképtelen tavihalakkal......mind ez néhány szakképzetlen halász kénye-kedve szerint.”
 • 6. vaker 2008. április 17. 17:13
  „Szomorú, hogy barátom elmondása szerint, évekel ezelőtt meginvitálta egy kisapostagi halász villanyozni áprilisban. A cél a dunaújvárosi öböllel szemben levő "kotrás" nevezetű, Dunáról nyíló kis öböl volt. 10 perc alatt számos 5-6-7 kiló körüli süllőt ütött le villannyal a jómadár "vendéglátó". Nyilván ma is így történik.
  Szomoró tény az is, hogy egy dunaújvárosi halász, pedig májusban direktbe a pontyok ívó területeit rekeszti le, és viszi még a 25 centis szernecsétlen bajszosokat is, csak ki kéne menni néha a halászati felügyelettől valakinek és bejárni Rácalmás kőgátjainak öbleit, rejtett ágait. Meglepődne, hogy májusban a hálóiban szinte kizárólag ponty, és kisebb harcsákat találna.

  MIkor jutunk már végre oda, hogy a szabályokat be is tartatják?
  Addig várunk, míg a Duna, Tisza is a Balaton sorsára jut és visszafordíthatatlan állapotok lesznek, a süllő már így is nagyon megfogyatkozott!”
 • 5. Sanyam 2008. április 17. 13:31
  „Egyre nagyobb pöcévé válik szegény országunk. Mindenki csak a pénzt nyúlja, mennek az uram-bátyám-komám kapcsolatok, a mutyizások, s aprópénzre váltják az országot mindenestől..... Az élővizeken folyó halászatnak is el kéne tünnie. De sajnos cca 1000 halász lenyom 400.000 horgászt a jó érdekérvényesítési képességüknek köszönhetően. Mi a francért fizetjük a MOHOSZ tisztségviselőit? Miért töketlenek a környezetvédelmi minisztérium illetékesei?”
 • 4. grrrrrr 2008. április 17. 12:29
  „Igaza van alligatornak. Félelmetes hogy Magyarországon minden egy rakás szar. Hihetetlen hogy nem lehet őket elzavarni a picsába.”
 • 3. alligator3 2008. április 17. 11:59
  „Nem értem miért nem lehet betiltani a halászatot! Olyan már nincs hogy tisztességes halász, mind rabsic! Érdekes ezt már az EU-ban belátték és teljesen visszaszorították a halászatot, mert tényleg felbecsülhetetlen kárt okoznak! De amíg olyan korrupt világban élünk, hogy a halász ad 2 süllöt a rendörnek és el van intézve a dolog, addig nem kell változásokat várni! Ezt csak úgy lehet megszűntetni, ha komoly visszaszorító intézekdéseket vezetnek be! Pl a Tisza teljes magyarországi szakaszán legyen megtiltva a halászat, akit rajtakapnak 500 000 - 1 000 000-ig terjedő pénzbirság, azt hiszem ezen azért elgondolkodnának! Nincs rájuk szükség!!!!!!!”
 • 2. bárkás 2008. április 17. 06:57
  „Ez az orvhalászokbol és rablokbol össze állt megyei halászati jogosult horda eltűnhetne mindörökre a tiszárol. 55 év alatt csak ártottak. a tilalomiidőben kifogott sok 100 tonna hal szinte felbecsühetetlen károkatt okozott. mára már oda súllyedt hogy a vezetöje és néhány barátja elteszi a megye pár ezer horgászának a pénzét. ez valahol az ország szégyene is”
 • 1. CSJ 2008. április 17. 05:55
  „Gusztustalan dolog amit művelnek a halászok, és időnként a horgászok. Láttam amikor a halász a varsa tartalmát válogatás nélkül öntötte a bárkába. Volt abba minden. Méreten aluli, és tilalom alá vont nemes hal is. Az ellenőrzés és a büntetés csak a horgászt éri utol. A víz kezelője azt csinál amit akar. Őt nem büntetik meg. Magyarország összes vizén így van. A Balatonon ugyan ezt tapasztatltuk, durvább formában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosi kamara elnöke szerint közel a megállapodás

Szeged - Jól haladnak a finanszírozási tárgyalások, mert hatásos volt a nyomásgyakorlás - mondta… Tovább olvasom