Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Tilosban nem cigizik a többség

Csongrád megye - A szegedi klinikák előtt ugyan rágyújtanak, de a Tisza-parti oktatási intézmények és a játszóterek környékén a tavaszias időben sem volt jele annak, hogy törvényt sértenének a dohányosok.
Több ezer ellenőrzés, százezer forint bírság

A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását ellenőrző Csongrád Megyei Kormányhivatal szerint 2013 óta csak a szegedi népegészségügyi főosztály területén (szegedi, mórahalmi, kisteleki járás) szabtak ki bírságot tiltott helyen dohányzás miatt: 2013-ban 40, 2014-ben 60 ezer forint értékben, miközben három év alatt közel háromezer ellenőrzést végeztek. A Hódmezővásárhelyi, Makói, Szentesi és Csongrádi járásban nem bírságoltak. Minden járásban zömében vendéglátóhelyeket, egészségügyi és oktatási intézményeket vizsgáltak. Szegeden tavaly 23 közterületi ellenőrzés történt. A kormányhivatal tapasztalatai szerint nagyon sokat javult a dohányosok, illetve az intézmények, vendéglátóhelyek nemdohányzók védelmével kapcsolatos hozzáállása az elmúlt négy évben.
– Én belső kaputól számolom az öt métert, szóval szerintem itt lehet cigizni. Egyébként hol gyújthatnék rá, ha itt sem? – méltatlankodott a Korányi fasor egyik klinikája előtti padon pöfékelő beteg. Annak igyekeztünk utánajárni, mennyire tartják tiszteletben a dohányosok a több mint 4 éve hatályos törvényt, amely megtiltotta a füstölést többek között az egészségügyi, az oktatási intézményekben és a játszótereken, illetve ezek ötméteres körzetében.

Bár a fiatal nő a kerítésen lévő kaputól csak egy méterre dohányzott, a belső kaputól vagy tíz méterre. A nő, aki a nevét nem árulta el, mindennap elszív egy doboz cigit, de állítása szerint nem füstöl mások orra alá, és a dekkeket is összeszedi. Itt nem is láttunk szétdobált csikkeket.

Elsétáltunk a Tömörkény-gimnázium elé, ahol szintén alig láttunk szétdobált csikket.

A Roosevelt téri játszótér gyöngykavics rétegét kigúvadt szemmel figyeltünk, de ott sem láttunk csikkeket. – Szerintem figyelembe veszik a dohányosok a tiltást, nem látok cigizni senkit, amikor az unokámmal kijövünk – mondta el Koza Gábor, miközben a kis Luka nekivágott a famászókának, amelyen egyébként a „tilos a dohányzást" házilag „szabadra" írták át. A Stefánia játszóterének kavicsmezője is tiszta volt.

  A hideg miatt eddig ugyan elmaradt az a szemét- és csikkdömping, amit többnyire a fiatalok hagynak maguk után a bulizós napokon, de ahogy melegebbre fordul az idő, máris nehezebb lesz tisztán tartani a Korányi fasor és a Stefánia környékét – magyarázta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vezetője, miért nem láttunk csikkeket a Tisza parti közintézmények környékén. A megállók környékének csikkmentesítése viszont időjárástól függetlenül folyamatos kézi és gépi söprést igényel.

 
A klinikák körül nem láttunk szétdobált csikkeket. Fotó: Kuklis István
A klinikák körül nem láttunk szétdobált csikkeket. Fotó: Kuklis István

Makói csikkhalmok

Bár dohányzókkal tegnap délelőtt nem találkoztunk, Makón láttunk csikkeket olyan helyeken, ahol nem lett volna szabad rágyújtani. A Szegedi utcai buszmegállónál több csikk hevert a járdán, annak ellenére, hogy a fedett buszváró mindkét oldalán van csikktartóval felszerelt szemetes. Egyértelműen semmibe vették a játszótéri dohányzás tilalmát azok, akik a Petőfi parki játszótéren a padok környékét teleszórták csikkekkel. Játszótereket Makón 8, Vásárhelyen 3, Szentesen és Csongrádon összesen 12 alkalommal ellenőriztek 2012 óta a megyei kormányhivatal adatai szerint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cső

,,Mi most a cső kellemetlenebbik végén vagyunk" - ezt nyilatkozta egy Csongrád megyei közszereplő. Tovább olvasom