Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Tilosban próbálkozó szegedi autósok

A tiltó és terelőtáblák ellenére több autó is behajt Szegeden az 1-es villamos és a nagykörforgalom lezárt munkaterületeire. A tanulási időnek vége, a rendőrök büntetnek. A forgalomszervezők finomítottak a két hete bevezetett szabályokon.
Újratanulta a sofőrök nagy része Szeged közlekedését, kialakította saját útvonalait, nem jár a tilosban – a lezárások és terelések dzsungelében sem. A rókusi csomópontban tegnap percenként szabálytalankodott valaki. Sorozatosan áthajtottak a sofőrök az Izabella hídtól a Vásárhelyi Pál utca irányába. Rá se rántottak, hogy a buszoknak fenntartott sávon járnak. A most egyirányú Pulz és Szatymazi utcába is betévednek „szembejárművek", de hamar ráébrednek a vezetők, hogy baklövést követtek el, és igyekeznek elillanni.

Rosszabbul jártak, akik a Kossuth Lajos sugárút lezárt oldalán süvítettek a belváros felé. A rókusi templomnál rendőrök állították meg őket. Az autósok zömmel tudomásul vették, hogy szabálysértést követtek el, és elárulták: 3000 forintos bírsággal megúszták.

A Kossuth Lajos sugárúton a rendőrök nem győzték megállítani a szabálytalankodókat. Általában 3000 volt a büntetés. Fotók: Schmidt Andrea
A Kossuth Lajos sugárúton a rendőrök nem győzték megállítani a szabálytalankodókat. Általában 3000 volt a büntetés. Fotók: Schmidt Andrea

Láttunk viszont sofőrt, aki emelt hangon kikérte magának a büntetést. Széles mozdulatokkal győzködte a rend őreit, hogy mások is vétkeztek, akiket nem állítottak ki. Nyilván szigorúbb elbánásban lesz része: ellene szabálysértési feljelentés született. A sofőr a főkapitányt emlegette, káromkodott, de hiába. Erre nagy gázzal elhúzott. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a türelmi idő lejárt, 3-tól 20 ezerig terjedő helyszíni bírság vagy feljelentés mellett dönthet kollégájuk. A szabálytalankodókat minden esetben kamera rögzíti, nem bújhatnak ki a felelősségre vonás alól.

Táblaerdő a Boldogasszony sugárúton. A motoros speciel a szembejövő sávjában halad. Fotók: Schmidt Andrea

A szigor indokolt, hiszen a lezárt munkaterületen munkagépek mozognak, vezetékeket, anyagokat rakodnak, egyre mélyebbek a munkagödrök – egyre nagyobb a balesetveszély. A KRESZ-t illene ismernie mindenkinek, aki Szegeden vagy a városon át közlekedik – figyelni kell a táblákat. Most és itt sem elég a rutinra vagy a GPS-re hagyatkozni.

Bontanak, zúznak, hántanak

Két hete kezdődött Szegeden a „nagy útlezárások és terelések" szezonja. Azóta dolgoznak a kivitelezők a szegedi 1-es villamospálya-korszerűsítés minden frontján. A Boldogasszony sugárúton már felszedték a síneket és leszerelték a felsővezetékeket. A Vitéz utca és a Hősök kapuja között 80-90 centi mélyen felásták a pályaszerkezet alapját. A Kossuth Lajos sugárúton a bontók a sínek és a felsővezetékek eltávolítása után most a zúzottkő burkolatot „kanalazzák ki". A sugárút rókusi csomópontjában – ahol a többsávos jelzőlámpás körforgalom épül decemberre – ugyancsak a régi villamospálya burkolatát hántják le. A négy sarkon földmunkát és védőcsöveket látni; ezek a gáz-, távhő- és távközlési kábelek kiváltásához szükségesek – mondta Tapasztó Sándor, az elektromos tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója.

Újabb táblák, zebrák

Az eddigi tapasztalatok alapján a forgalomszervezők több helyen módosítottak a szegedi tereléseken. A nagykörúton újabb terelőtáblákat tettek ki az átmenő autóforgalomnak a Csongrádi sugárút felé. Egyirányúsították a Vadász utcát, több figyelmeztető táblát helyeztek ki a Szatymazi és a Damjanich utcánál, pluszzebrákat is terveznek. Lakossági kérésre egyenesen keresztülhajthatnak az autósok a Szatymazi utcán a Puskás és a Kukovecz Nana utcánál. Új az is, hogy a Rókusi körútról jobbra le lehet kanyarodni a Körtöltés utcára.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. love 2009. szeptember 10. 23:49
  „Gratula, a magyar rendőr már megint kit büntet??Már az volna a furcsa,ha nem velünk foglalkozna!Jaa mással nem is tud mert sorry i cant speek very vell!!!!vagy vmi hasonló!!”
 • 36. SZEMOKA 2009. szeptember 10. 22:06
  „Meg a sok baromnak, hogy a Plaza vasút állomás felőli részén is változtak a szabályok. Aki a Plaza felől jön az ad elsőbbséget az Obi felől érkezőnek. Csak a táblákát kell figyelni, ennyire egyszerű, pedig én szőke vagyok.”
 • 35. SZEMOKA 2009. szeptember 10. 21:52
  „Én pedig üzenem annak az IQ-bajnok szürke Passatosnak (GYH...), hogy a Pulcz utca egyirányú, tehát az Unix Trade-hez nem a külső sávból kell bekanyarodni.”
 • 34. vuk 2009. szeptember 10. 21:49
  „Mondjuk az erdekelne, hogy miert van a damjanics utcanal "jobbra centrum tabla", ha utana egybol behajtani tilos van. Direkt szopatasbol?”
 • 33. florian70 2009. szeptember 10. 21:48
  „31. varadipal 2009. 10. 12:27
  "hanem "autodadikta".Magától tanul, azért ilyen okos."
  Autodidakta talán ,ha már megint ilyen okos vagy,mint szoktál .”
 • 32. TELSTAR 2009. szeptember 10. 20:18
  „Mindegyik durungbúza azt képzeli, hogy őrá nem vonatkozik a szabály, és/vagy úgyse veszik észre...”
 • 31. varadipal 2009. szeptember 10. 12:27
  „27 Cselac
  A dlektáns az olyan növény mint a tulipánt.Hááámég ezt sem tudtad? Aki írta, az színmagyar, vagy latint csak mexikóban látott, azt is filmen.Ő nem dilettáns, hanem "autodadikta".Magától tanul, azért ilyen okos.”
 • 30. nyomdasz63 2009. szeptember 10. 12:25
  „Közterületfelügyelők figyelem !!!A Kálvária-Móravárosi kereszteződésnél,au utolsó téglablokkos ház takarásába rendszeresen FELÁLL A ZÖLD FŰRE egy Ford kombi !!! .........Ja ! Az egy rendőrautó - onnan lesi,ki megy át a piroson,vagy ki megy "rutinból balra">>>Most NEM lehet !!!----A bűnöst megkülömböztető jelzések használatával tökön-paszujon füvön-terelőszigeten-zebrán-átlóban az úton utánamenve---állítja meg!!!”
 • 29. geza 2009. szeptember 10. 12:15
  „Kilo: jol kereshetsz :D
  30 nap x3000 Ft=90.000 Ft csak kajára :D ehhez kb btto 140-150 körül kell keresni,(ami csak a kajára megy el).
  Örülök hogy van aki ennyit megengedhet magának. Nincs ott álláslehetőség?”
 • 28. kilo 2009. szeptember 10. 12:11
  „Azert szvsz nattyon sok helyen rossz a tablazas, nem egyertelmu, sot az uj sarga jelek is kezdenek lekopni az aszfaltrol. Viszont igaz, hogy probalnak finomitani a dolgon, tobb tablat kitenni, stb.
  Masreszt 3000... egy nap tobbert vasarolok kajat, ez nem buntetes...
  Ja es kormost annak, aki engedi a Kortoltesre fordulast, hogy aztan a 30-as Kortoltes-Makkoserdo utvonalon mehessen a jo kis forgalom. Igen, roman kamion is szok lenni.”
 • 27. cselac 2009. szeptember 10. 12:05
  „Az a dilektáns az mi az?”
 • 26. L3oN1o7 2009. szeptember 10. 11:39
  „Az a baj litpákjózsef, hogy dilektáns vagy. Szüljél rendőröket azt majd lesz aki irányítsa neked a forgalmat ha már olyan ökör vagy hogy nem tudsz a kresz által előírtak szerint közlekedni. Nem jogosítvány kellene neked hanem járókeret amivel biztonságosan tudsz közlekedni ha már ekkora béna vagy.”
 • 25. mentelmi-jog 2009. szeptember 10. 11:35
  „A Pulz utca mióta egyirányú? Egy hete jártam arra, és semmiféle tiltó tábla nem volt kint ami nem engedte volna a haladást mindkét irányba egészen a plázától a Pozsonyi Ignácig (a rehab intézetig a mars t. felől eddig is egyirányú volt)! Így arra is mentem, egyik kereszteződésben sem volt kint tiltó tábla amint haladtam végig a pulzon.”
 • 24. sr 2009. szeptember 10. 11:28
  „22. Igen, eddig így volt! Épp most foglyák kiszedni a szar alapot, és csinálni normálisat! Tájékozódj, mielőtt reklamálsz!”
 • 23. geza 2009. szeptember 10. 10:57
  „22 Nem hallottad hogy itt mágnesvillamos lesz? Nem kellenek a sínek se, mert felette a zöld gyepen fog repkedni a villamos.
  Jó lenne dokumentálni a munkát fényképekkel, ha már az EU és a mi pénzünkből épül, akkor rendes pénzért rendes munkát mindenki elvárhat(na). Bár a pénz egy része már oda van a pártkasszában, heveroknál”
 • 22. antikos 2009. szeptember 10. 10:36
  „A Kossuth Lajos sugárúton felszedték a sínt. Megnéztem a mélységét, 25-30 cm mélységig mentek. Alatta zúzott kő és föld.
  Embörök!!!
  A kocsi beállók alá fél méteres tükörben kiszedtük a talajt, majd tömörítve sódert, arra 20 cm betont raktunk. Ha ráállna valami barom teherkocsis. Itt ilyet nem láttam...
  Ennyire kókány munka miatt van a sínek és a betonlapok deformációja. Nagyokosok!!! Városi bürokraták...
  Vagy a biztos évenkénti javítási biznyisz miatt????”
 • 21. varadipal 2009. szeptember 10. 10:22
  „Jó látni, hogy ebben az ínséges időben, hogy sok ember ténylegesen dolgozik, a pénzt hasznos dologra költik, és nem a semmit hajtják.Ennyi működő munkagépet is ritkán látni, amennyi a Kossuth-Rókusi kereszteződésben egyszerre dolgozik.Eddíg a véleményem pozitív az egészről, tereléssel együtt. Egy megjegyzés: reggel 7-kor és eset e 7-kor is világos van, ha ezt észreveszik az illetékesek, még a határidők is tarthatóak lesznek.”
 • 20. tahoszegedi 2009. szeptember 10. 10:09
  „üres az államkassza”
 • 19. geza 2009. szeptember 10. 10:09
  „THK: Mire gondolnának?? Pénzköltés, illetve saját jövőjük biztosítása, városházi kassza kifosztása (hogy üresen adják át)”
 • 18. THK 2009. szeptember 10. 09:49
  „#16,
  egy harmadik híd megléte esetén logikus lenne. De így, h hatalmas forgalom halad a Somogyi utcában a Régi Híd felé, nehéz elképzelni mire is gondolhatnak...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegediek bizakodnak a portugálok elleni meccs előtt

Focilázban ég az ország ma este. A hűtőben már hűlnek a sörök, megy a találgatás, titkon mindenki… Tovább olvasom