Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tiltakozás a magyarokkal szembeni jogsértések ellen

Az előzetes félelmekkel ellentétben incidens nélkül, gyér érdeklődés mellett zajlott a magyarellenes jogsértések miatt szombaton Szabadkán rendezett első tiltakozó demonstráció.
A tiltakozás kezdete előtt néhány perccel még jóval több az újságíró és a civil biztonsági ember, mint a demonstráló Szabadkán, a népszínház és a városháza közötti téren. A szervező Civil Mozgalom aktivistái egy megvert vajdasági magyar fiúról készített fotókat ragasztanak a pódium falára. – Elterjedt, hogy a szerbek ellendemonstrációra készülnek, az emberek félelmükben maradtak otthon – mondja a szervezet képviseletében különböző tévé- és rádiótársaságoknak nyilatkozó Zsoldos Sándor,aki megjegyzi: ellentüntetéstől talán nem kell tartani, de provokációtól igen.

Megérkeznek a rendőrök is, mintegy húszan. Már jóval elmúlt a kezdésre meghirdetett három óra, amikor az új áruház felől piros-fehér-zöld zászlókat lobogtatva megérkezik egy tízfős csoport. Négy-öt fekete pólós „hatvannégyvármegyés" csatlakozik hozzájuk, ők fekete leplet emelnek a magasba, jól olvasható a rajta lévő felirat: „Ne bántsátok a magyart!" Az anyaország küldötte a Győri Polgári Kör polgári lapját, az Összefogást osztogatja.

Húszperces csúszással, alig kétszáz ember előtt megkezdődik a tiltakozó demonstráció. A vajdasági magyarok a félelemmel, a szerb újságírók a közömbösséggel magyarázzák, hogy alig kétszázan vesznek részt a rendezvényen. Egymás után kapnak szót a vajdasági magyar pártok és civil szervezetek vezetői, a felvidéki és erdélyi szervezetek képviselői.

A rendőrök lecövekeltek a tér kivezető utcáinál. Fotó: Schmidt Andrea
Felolvassák a Civil Mozgalom követelését, amely szerint nemzetközi megfigyelők állandó jelenléte szükséges a tartományban, a hatóságoknak nem szabad bagatellizálniuk a jogsértéseket, példásan meg kell büntetniük a támadások elkövetőit. Magyarország hivatalosan nem képviselteti magát, de felolvasták Becsey Zsoltnak, a Fidesz-MPSZ szegedi európai parlamenti képviselőjének üzenetét: a szabadkai tüntetés azt fejezi ki, hogy a Vajdaság soknemzetiségű voltát veszélyeztető eddigi politika nem folytatható.

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, Kasza József csak közleményben tudatja, hogy támogatja a tiltakozást, de a kérdés rendezése nem a civil szervezetekre, hanem a politikusokra tartozik. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviseletében Ágoston András arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy az Európai Unióval ne csak figyeljen a vajdasági magyarokra, hanem tegyen is valamit érdekükben. Autonómiát és arányos parlamenti mandátumot követel számukra.

A szabadkaiak a környező kávéházak teraszairól közömbösen nézik, hogy mi zajlik tőlük alig néhány méterre. A második óra közepén mozgás támad a pódium közelében: felbukkan egy gyerekkocsit toló fiatal nő, kislánya kezében piros-fehér-zöld mintákkal díszített táblán TOLERANCIA felirat. A tévések és fotóriporterek megrohanják őket. A mintegy kétórás demonstráció végén a tiltakozók elénekelték a magyar Himnuszt, majd szétszéledtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenkoncertek a Fricsay Teremben

Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész négykezes koncertjével hétfőn indul a VI. szegedi… Tovább olvasom