Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tiltakozás az egészségügy integrációja ellen Szegeden

A szegedi egészségügy integrációja ellen tiltakoznak ma este Szegeden a Tisza Lajos körúti rendelőintézet előtt. A Fidesz helyi csoportjának elnöke szerint nekik nincs közük a demonstrációhoz, de magánemberként részt vesznek és támogatják a megmozdulást.
Botka László sumák privatizációt készít elő az egészségügyi integráció hátterében, a polgármester veszélyezteti a szegediek ellátását – jelentette ki Gyimesi László, a Fidesz-MPSZ szegedi csoportjának nemrégiben megválasztott elnöke. A politikus szerint egy felelős városvezetés csak az érintettek megkérdezése után döntene arról, hogy a rendelőintézeteket és a kórházat átadja e Szegedi Tudományegyetemnek működtetésre.

A szegedi közgyűlés csütörtökön tárgyal a városi egészségügyi integrációról. A koalíciós többség szinte biztosan megszavazza, hogy a jövőben egy kézbe kerüljön a szegedi egészségügy, azaz az egyetem működtesse a kórházat és a rendelőintézetet.

A döntés előtt, ma este hét órától a Tisza Lajos körúti rendelőintézet dolgozói éppen ez ellen demonstrálnak az intézmény előtt. Gyimesi ezzel kapcsolatban megjegyezte, nekik nincs közük a megmozduláshoz, a fideszes politikusok hivatalosan nem is vesznek részt, de magánemberként ott lesznek.

Népi kezdeményezéstől a büntetőfeljelentésig?

A Fidesz-MPSZ szegedi csoportja népi kezdeményezést – helyi népszavazást célzó aláírásgyűjtést – indított annak érdekében, hogy kiderüljön, mit gondolnak a szegediek az integrációról. Gyimesi László megjegyezte: „A körvonalazódó negatív döntés meghozatala esetén hajlandóak vagyunk minden alkotmányos eszközt, a büntetőjog eszközeit is igénybe venni annak érdekében, hogy ez a kétes kísérlet elbukjon."

– A demonstrációt mi szervezzük, mert nem értünk egyet az átgondolatlan integrációval – nyilatkozta lapunknak Tímár Péter, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) Csongrád megyei elnöke.

A szakszervezeti vezető megjegyezte, nem csak a rendelőintézet dolgozói vesznek részt a tiltakozó megmozduláson, szerinte ugyanis más egészségügyi intézmények dolgozói közül sokan nem támogatják az integrációt, úgy véli, ők is ott lesznek.

Tímár Péter megerősítette azt az információnkat, mely szerint több érdekvédelmi csoport bevonásával a kórházban és a rendelőintézetekben folynak egy általános sztrájk előkészületei.

Gyimesi László szerint az összevonást elbocsátások, pénzkivonás, átláthatatlan privatizáció és az intézmények kapacitásának csökkenése követi, a betegek kiszolgálása lassabb és drágább, sokak számára megfizethetetlen lesz. Szerinte senki nem gondolhatja komolyan, hogy jobb lesz a helyzet, mert mindenkit a klinikán gyógyítanak majd.

Ványai Éva, a közgyűlés egészségügyi bizottságának MDF-es elnöke úgy véli, néhányan egybemossák az országos és a helyi ügyeket. Az integráció a szegedi betegellátás színvonalának emelését szolgálja, amit a Biopolisz projekt részeként az ezerágyas új klinikai tömb felépítése követ – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi vasalóklub: van, aki forrón szereti

A vasaló mindent elsimít – állítják a Szegedi Extrémvasaló Klub tagjai, akik olyan helyeken… Tovább olvasom