Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Tiltakoznak a Ságvári átnevezése ellen

Szeged - Kulka János, a szegedi Ságvári Endre gimnázium egykori diákja szerint az intézmény akkor is Ságvári marad, ha erőszakkal átnevezik. Pénteken megalakult a ˝Ne nevezzék át a Ságvárit˝ Facebook-csoport, melyhez pár óra alatt több mint 1200-an csatlakoztak.
– Nem örülök, hogy át akarják nevezni az iskolánkat, feleslegesnek tartom. A szegedi oktatási intézmények közötti, kimondatlan hierarchiában a Ságvári és a Radnóti áll az élen, ezért sem szerencsés az iskolát erőszakkal megfosztani a nevétől – mondta a 15 éves Betti, akinek a nevét szülői hozzájáruló nyilatkozat hiányában nem írhatjuk le. A fiatal lány úgy vélte, a „ságvárizmust", az iskolai eszmerendszert és értékeket nem lehet egy névváltoztatással kiirtani.

Megírtuk, 2013 óta közterület, 2014. január elsejétől közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, aki a huszadik századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Ságvári nevének használatát az MTA a „nem javasolt" kategóriába sorolta. Mint arról beszámoltunk, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: nem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézményt neveznek el. A gimnázium fenntartója, a Szegedi Tudományegyetem eddig nem jelzett névváltoztatást.

A Ságvári-gimnázium épülete a Szentháromság utcában. Névfosztásra vár. Fotó: Segesvári Csaba
A Ságvári-gimnázium épülete a Szentháromság utcában. Névfosztásra vár. Fotó: Segesvári Csaba

A Facebookon pénteken megalakult a „Ne nevezzék át a Ságvárit" csoport, az oldalt péntek délutánig több mint 1200-an lájkolták. Azt írták, a ságváris, a ságvárista mára egy fogalom, egy hatalmas, élő közösség. „Mi, akik ott végeztünk, nemigen gondolunk arra, ki is volt Ságvári Endre, sokkal többet magára az alma materre, és mindarra, amit nekünk jelentett és jelent ma. Mindezt egy szóval le tudjuk írni: SÁGVÁRI. Az átnevezéssel a múltunk egy darabját veszítenénk el." – áll a posztban.

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Ságvári-gimnázium öregdiákja értetlenül áll a névváltoztatási szándék előtt.

– Ez borzasztó. Idiotizmus ennyi pénzt és energiát ölni események meg nem történtté tételébe. A múltat eltörölni úgysem lehet, az iskola pedig akkor is Ságvári marad, ha majd másképp hívják – akárcsak a Széll Kálmán térré lett Moszkva tér. Egyébként érdekes, hogy Horthy-szobor állhat Magyarországon. Biztos azért, mert ő olyan jó ügyeket szolgált.

Jáksó László televíziós műsorvezető is ságváris volt.

– Valaki tényleg ennyire unatkozik? Irigylem a gondjait annak, akit ez a dolog zavar most legjobban – fakadt ki. A televíziós műsorvezető szerint ha egy iskolát átneveznek, az olyan, mintha megszüntetnék. – Ennyi év után szerintem felesleges demonstratíve elvenni egy nevet, ami ráadásul már nem is a vézna újságíróhoz, hanem egy oktatási intézményhez kötődik. Személyesen nagyon sajnálom, hogy ilyen döntés született.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek nyerték a budapesti halászléfőző versenyt

Gazdagon terített asztallá változott a fővárosi Vajdahunyadvár környéke, amely vasárnap estig a harmadik budapesti halfesztiválnak ad otthont. Tovább olvasom