Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Tiltakoznak a szakmai szervezetek Bátyai Edina leváltása ellen

Budapest, Szeged - A Magyar Színházi Társaság tiltakozik Bátyai Edina leváltása ellen. A A Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni az igazgatói posztra.
Aggályosnak ítéli a Szegedi Szabadtéri Játékok körül kialakult helyzetet a Magyar Fesztivál Szövetség, a szervezet erről pénteken közleményben tájékoztatott.

A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A Bátyai Edina helyére javasolt Kelemen Csaba ezentúl Sasvári Sándor, mint művészeti vezető segítségével irányítaná az intézményeket.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a legpatinásabb művészeti fesztiválok egyike Magyarországon, művelődéstörténeti és historikus jelentőséggel bíró nemzeti érték - olvasható az összegzésben.

Sülyi Péter, a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségének tagja kiemelte az MTI-nek, hogy a játékok töretlen szakmai rangjának elismerését jelzi a szövetség által odaítélt kétszeres kiváló minősítés is.

"Eddig semmiféle szakmai hiányosság nem vetődött fel a Szegedi Szabadtéri Játékokkal kapcsolatban. A Magyar Fesztivál Szövetségnél a fesztiválminősítők által készített részletes és hiteles felmérések rendelkezésre állnak, ha tehát mégis akadna valami kifogásolni való, készek vagyunk minden segítséget megadni az objektív, szakmai alapú döntés kialakításához" - mondta Sülyi Péter.

Hozzátette: feltétlenül szakmai döntésre, azt megelőzően pedig pályázat kiírására van szükség, hiszen azt az eladóművészeti törvény írja elő, márpedig a Szegedi Szabadtéri Játékok előadóművészeti szervezet.

"A 275 fesztivált tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség kéri a politikai döntéshozókat, hogy a fesztivál vezetésével kapcsolatos határozatukat szakmai alapon és az előadóművészeti törvény idevágó rendelkezései alapján hozzák meg" - fogalmaz a közlemény.

A Szegedi Szabadtéri Játékok tulajdonosi jogait gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán 6:2 arányban Bátyai Edina leváltását javasolta, a város közgyűlése szombaton dönt arról, napirendre veszi-e a kérdést. A jelenlegi igazgató helyére Kelemen Csaba színművész, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója kinevezését javasolja az önkormányzati testület.

Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság az ellen, hogy szombaton elmozdíthatják posztjáról Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját.

A szakmai szervezet az MTI-nek pénteken eljuttatott közleménye szerint számukra ez a lépés "elfogadhatatlan", tiltakoznak a véleményük szerint "szakmaiatlan és értéket romboló politikai erődemonstráció ellen".

Mint írják, a Magyar Színházi Társaság elnöksége megdöbbenve értesült arról a szándékról, hogy a szegedi közgyűlés Fidesz frakciója kezdeményezi a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását.

A szakmai szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy olyan időszakban kezdeményezik ezt az intézkedést, amikor a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok előkészületei (műsorterv, alkotók felkérése, szerződtetése, a produkciók tervei és az azokra vonatkozó közbeszerzési eljárások) már csaknem befejeződtek, a jegyeket október óta értékesítik. "Így arra kell gondolnunk, hogy sem az intézkedést kezdeményezők, sem a jelöltek nem értenek a dolgukhoz, nem látják át ennek a fontos kulturális intézménynek a működési rendjét és a felelősség mértékét, közvetve kárt okoznak ezzel Szeged városának is" - olvasható a közleményben.

Mint írják, az előterjesztők nem számolnak a felmentésnek az egész fesztiválra ható anyagi és erkölcsi következményeivel, és azzal sem, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok olyan nézőszámokat mutat az előző években, ami ritkaság a magyar kulturális életben. "Az alaptörvény Szabadság és felelősség fejezetének X. cikkében az áll, hogy Magyarország biztosítja a művészeti alkotás szabadságát. Eszerint az alkotónak joga van a szabad alkotáshoz, joga van művének kiállításához és a befogadónak a szabad véleményformáláshoz" - hangsúlyozza a közlemény. Kiemeli: egy műalkotás esztétikai és világnézeti megítélése nem lehet oka egy ilyen felelőtlen intézkedésnek.

A Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni Szegeden. A bizottság azzal kapcsolatban juttatta el az MTI-nek állásfoglalását, hogy szombaton elmozdíthatják posztjáról Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatóját. A jelenlegi igazgató helyére Kelemen Csaba színművész, az egri Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója kinevezését javasolja az önkormányzati testület.  "A Zeneművészeti Bizottság elnökeként és tagjainak egyetértésével kérem Botka László polgármester urat és Szeged város képviselőtestületét, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok tervezett vezetőváltásakor az új igazgatót pályázati úton válasszák ki és bízzák meg" - olvasható Devich Jánosnak, a Zeneművészeti Bizottság elnökének állásfoglalásában. A Zeneművészeti Bizottság az előadóművészeti törvény értelmében az emberi erőforrások miniszterének véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testülete.
Mint a testület elnöke írja, "a sok évtizedes, kiemelt kulturális jelentőségű Szabadtéri Játékok múltjában Pietro Mascagni, Vaszy Viktor, Simándy József, Gregor József vállalt szerepet. Elvárható e nagyszerű művészek szellemiségét a jövőben is megőrizni."

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. FanyarDárda 2012. december 01. 07:35
  „Helyi rendelettel vissza kell állítani a boszorkányégetés intézményét, a régi jó keresztényi szellemiség jegyében. A szabadtéri gálaműsorának fénypontjaként máglyára állítanák Edinát, a KDNP-frakció gregoriánmormolása közepette pedig a Kulturális Bizottság elnöke ünnepélyesen alágyújtana a rőzsének. Ettől talán átmenetileg megnyugodnának a jóerkölcs nevében fölhorgadt kedélyek.”
 • 24. NP1 2012. november 30. 22:04
  „Ismerve a Fidesz-Jobbik frakciónak a rendeletek előkészítésében, jogi indoklásában megmutatkozó amatörizmusát a dolog koránt sincs lefutva....
  Amíg Dr. Kotász ...bocsánat Dr. Bohács a jogszakmai zsinórmérték (KFCs-ről nem is beszélve) nem kis esélye van egy méretes zakónak.”
 • 23. Beroesz 2012. november 30. 21:41
  „Bátyai Edina súlyos hibát követett el. Ürügyet szolgáltatott egy inkvizítor hajlamú rezsim helyi lakájainak egy kis actus fideire.”
 • 22. Bakker18 2012. november 30. 20:02
  „Show...Off-topic vagy öreg,ne erőlködj a trollok ideje lejárt::)))).....Ha a kacsa nem tud úszni,nem a víz a hülye::))Érted remélem narancsos barátom::)))))???”
 • 21. tzs_szeged 2012. november 30. 19:54
  „Alapállás:
  http://index.hu/video/2012/11/30/futyulok_erre_a_demokraciara/”
 • 20. Bakker18 2012. november 30. 19:40
  „20.vélemény??????..Te egy nagy indok vagy az abortusz mellett::))))))”
 • 19. vélemény 2012. november 30. 18:56
  „14. Bakker18
  Jocó elvtárs!
  Az írásod felér egy arcképes igazolvánnyal.”
 • 18. Ebgondolat 2012. november 30. 18:30
  „A pályáztatással nem lenne semmi gond, de amíg az ilyen galád narancsos hozzáállás lesz, addig semmi értelme!
  Itt egy tanulságos cikk, ahol narancsosok neveztek ki narancsos embert:
  http://nol.hu/kult/20121130-nem_donthet_a_politika_a_muveszetrol”
 • 17. Horthyszobor 2012. november 30. 18:16
  „Tényleg miért ezt a csalt akarjak kirúgni? Miért nem a Reok igazgatót???”
 • 16. Show 2012. november 30. 18:05
  „14. Bakker18
  A mondanivalód is annyit ér, mint a helyesírásod.”
 • 15. le-gott 2012. november 30. 17:50
  „Megy a /nagy/<moderálva> , már és mint mű<moderálva> kavarás ! Mert ez volt "feltálalva" ! Mert ami ott a Reök -ben művészet gyanánt elő lett adva , az gyalázatos ! Én ,a melett , hogy minden tiszteletem Bátyaié , de amit itt engedett feltálalni , azt egye is meg !Mert pont és most van felháborodva egy szellemi nudista idióta kijelentésén az ország egyik fele , de nekünk művészet gyanánt előhozott gusztustalan vallásgyalázást meg szó nélkül el kellene tűrnünk ?! Vagy , amennyiben ez ellen valaki szót mer emelni , akkor meg kapjuk a pofánkba a saját hazánkban, hogy már megint "magyarkodunk"
  ?! Bátyainak tisztában kellett lenni avval , hogy evvel saját maga tálalta saját fejét !”
 • 14. Bakker18 2012. november 30. 17:16
  „Kell a meló a sok éhes és munka nélküli kedves jó barátnak,az sem baj ha egy siker szériáját élő köz intézmény élén csinálják a "hely cserét"a lényeg hogy párthű katona legyen és jó "elvtárs".....El hanyagolható szempont hogy az eddigi igazgató messzemenően a legrátermettebb,a két harmad megold mindent..de számoljanak már utána hogy az a bizonyos szavazati hányad az most mekkora mutatókat jelezne??::))Szégyen hogy ez van ,és a demokráciának arcul csapása ha létre is jön amit akarnak!!!!”
 • 13. szeke 2012. november 30. 17:09
  „Úgy tudom Bátyai kiállt a <moderálva>os kiállítás mellett. Biztosan azért tette, mert azt hiszi, hogy ugyanez a kiállítás anyagilag is el tudná magát tartani, közpénzek nélkül. Hát csak tessék, lehet próbálkozni...”
 • 12. gitron 2012. november 30. 17:08
  „8. kipkop
  Öreg, a főnöködnek Vettel az elvbarátja? A Forma1-ben dolgoztál?”
 • 11. kipkop 2012. november 30. 17:07
  „9. Commander-V2 2012.11.30. 17:01
  Köszönöm az együttérzést. Nem barátja volt, hanem "elvtársa"!”
 • 10. baloghiren 2012. november 30. 17:06
  „6ost miért nem moderálják ki?”
 • 9. Commander-V2 2012. november 30. 17:01
  „8: önkormányzati cég volt? Ha nem, akkor semmi kifogásolni való nincs abban, ha valaki inkább egy barátjának segít, mint egy ismeretlennek. Sajnálom amúgy, remélem találtál munkát. - Egy MSZP-s”
 • 8. kipkop 2012. november 30. 16:54
  „Senki nem tiltakozott amikor az mszp-és főnököm kirúgott a munkahelyemről, és elvbarátját vettel fel a helyemre!”
 • 7. szeke 2012. november 30. 16:51
  „Majd akkor tiltakozzon a színházi társaság, ha egy forint közpénzt nem használnak a színházak.”
 • 6. Ebgondolat 2012. november 30. 16:23
  „Ezek a szerencsétlen fideszesek már megint egy olyan ügybe keverték bele magukat, amiből vagy rosszul vagy nagyon rosszul jöhetnek ki! Javaslom nekik a Nyomorultak c. darabot, ami bár nem magyar, de eljátszhatják magyar színészek, magyar embereknek.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításkor népszerű a Teréz

Az ott lakók szerint a Vásárhelyi Pál utca felújítása miatt a Teréz utcán megháromszorozódik a forgalom. Tovább olvasom