Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Tiltó tábla nélkül is tilos horgászni

Szeged - Egy 14 éves fiút 10 ezer forintra és engedélyének 3 hónapos megvonására büntettek, amiért a Metro mögötti víznél horgászott. A halászati felügyelőség szerint nem kell táblát kihelyezni ott, ahol tilos pecázni.

Méntelepi Fehér-tó, Búvár-tó, Csemegi-tó. Néhány állóvíz Szegeden, ahol annak ellenére szoktak pecázni, hogy szigorúan tilos. Tiltó tábla nem mindenhol van, de nem is kötelező kihelyezni.

– A horgászathoz állami horgászjegyre és az adott vízterületre érvényes területi engedélyre van szükség – mondta Papp András, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati felügyelője.

Ezzel a bizonyos területi engedéllyel nem rendelkezett az a 14 éves fiú, akit nemrégiben azon kaptak, hogy a Metro mögötti kis tónál pecázott. 10 ezer forintra és engedélyének 3 hónapos megvonására büntették.

Tiltó tábla nélkül is tilos horgászni. Fotó: Karnok Csaba
Tiltó tábla nélkül is tilos horgászni.
Fotó: Karnok Csaba

– A fiam a barátjával horgászott, anélkül, hogy tudta volna: törvénybe ütközően cselekszik. A barátját még súlyosabban büntették – méltatlankodott Nagy Csilla, a fiatal horgász édesanyja. Egyik fiú sem tudott róla, hogy tilos, hiszen ők a tiltó táblák alapján tájékozódnak, ilyennel pedig nem találkoztak az áruház mögött.

Bányatavak voltak

A Méntelepi Fehér-tó, a Csemegi-tó és a hasonlók legnagyobbrészt bányatavak voltak egykor, ma befogadják a csapadékvizet, csökkentik a talajvízszintet.

– Horgászni ott szabad, ahová a területi engedélyünk szól. A jogszabályok nem tiltott helyeket állapítanak meg, hanem a horgászat feltételeit szabályozzák, hasonlóan a fürdőzéshez, mert nincs mindenhol kitáblázva az, hogy fürödni tilos, hanem kijelölt fürdőzőhelyek vannak – magyarázta a felügyelő.

Ezekre a tavakra nem adott ki senki halászati engedélyt, Papp András szerint az önkormányzathoz tartoznak. Elmondta: halászatilag egyik sem ellenőrzött, iszaposak, szennyezettek. Halállománya egyiknek sem jelentős. – Egyes kárászfajok élnek meg ott, ők elég igénytelenek, jól alkalmazkodnak minden körülményhez. Fogyasztásra azonban véleményem szerint alkalmatlanok – fogalmazott.

Annak ellenére, hogy nem kötelező a tiltó tábla, több helyen találkozni vele. A Vásárhelyi Pál utcáról lehet megközelíteni a Csemegi-tavat, ott három feliratot is látni, amely szerint horgászni tilos. A plázánál lévő Búvár-tónál hasonló a helyzet: több táblával találkozhatunk, amely eltilt a pecázástól.

Állatkínzás

Papp Andrástól megtudtuk: azok ellen, akik jogtalanul (okmányok nélkül horgászva, korlátozásokat megszegve) fognak halat, a rendőrség tulajdon elleni szabálysértési vagy büntetőeljárást is indít – értékhatártól függően. A tiltott módszert alkalmazók is büntetőeljárásra számíthatnak, mivel a jogszabály ezt állatkínzásnak minősítette.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. twozok 2011. augusztus 03. 21:51
  „nem teljesen ide vág, de legyünk következetesek, ha már az állatkínzásnál tartunk....úgy gondolom, aki nem azért megy ki horgászni, hogy hazavigye majd megegye a halat, hanem csak sportból horgászik, az is állatkínzás (nyilván az is az, ha hazavisszük a fogást, de hát ahhoz hogy elfogyasszunk valamit minimális fájdalmat ugye okoznunk kell a leendő táplálékunknak és az életben maradást szolgálja a cselekedetünk). feleslegesen, miért kell megsebezni egy állatot pusztán azért, hogy élvezkedjenek egyesek, szép kis sport az, ami arról szól, hogy fájdalmat okozzunk más élőlénynek. én horgászom és hazaviszem a zsákmányt, aki nem szereti a halat enni, az ne horgásszon, ne kínozza feleslegesen őket. az oroszlán a szavannán pusztán hobbiból nem megy zebrát ejteni, csak ha éhes. oké, hogy emberek vagyunk és nem állatok, de az emberiség megjelenéséig nagyon sok ideig harmóniában működött az élet a földön. ha azt akarjuk, hogy legalább ugyanaddig legyen emberiség mint pl. a dinoszauruszok, akkor ideje lenne kicsit másképp gondolkodni (természetesen most nem csak a fentebb említett dolgokra gondolok)

  azok akik meghozták az állatkínzásos törvényt üzenem, hogy vagy normálisan térjenek ki az általam felvázolt dolgokra is (és természetesen más tevékenységnél hasonló következetességgel járjanak el), vagy töröljék el a fenébe az egészet. akár a baromfifeldolgozós csirkéket, de még a focipályán a gyeptéglákat is sajnálhatnánk, mert mind a két esetben élőlényekről beszélünk.”
 • 101. omg 2011. július 30. 08:09
  „91. ferike75

  Gondolj már bele abba, hogy mit beszélsz. Ha mindenhol lehetne horgászni, igencsak hamar elfogyna a hal a vizeinkből, mert a magyar horgászok többsége húshorgász. Látnád mi megy a Fehérparton telepítés után, némelyik 6 pontyot is elvisz egy nap, csak tudnám mi a sz@rnak neki annyi. "Pocsolya miatt verik magukat" A víz minősége miatt gondolom nem véletlen tiltott a horgászat.

  93. Lacusch69

  Aki rapsickodásra biztat, vagy azon kapják, úgy meg kéne büntetni, hogy többet ne legyen kedve. Ja és csak, hogy kicsit kötözködjek :) "Egyébként a területi a természetes vizekre érvényes" Keramitok :) Amúgy teljesen igazad van. Egy valamit nem értek. Miért van minden használható víz a HOHE tulajdonában. Annyi vizet tartanak fent, hogy nem képesek biztosítani a folyamatos telepítést, nem beszélve a vizek környezetéről, FP néhol okádékul néz ki, nem beszélve a rakat stégről, alig van olyan hely ahova bemehetsz anélkül, hogy elhajtanának mint a magzatvizet, ha megjön a tulaj. Mindezt teszik olyan alpári stílusban, hogy az nem emberi. Talán mondjuk kevesebb vizet kéne gondozni, de hát akkor nem dőlne a lé :P Na mindegy, ilyen eben az országban soha nem lesz, hogy ne a pénz irányítson valamit.”
 • 100. Monthechristo 2011. július 28. 09:22
  „Lacusch 96::))Csak gratulálni tudok ahoz a lexikális tudáshoz amivel a saját írásaidra hivatkozván magadban nyilvántartasz::))A tieden kívül még közel száz..."lényegtelennek"tűnő komment is van,ha bokros teendőid engedik,olvasd el azokat is..megéri hidd el:::))))”
 • 99. Monthechristo 2011. július 28. 09:11
  „VUK::)))Van olyan tétel is a "hatóság"fegyvertárában:-mint mérlegelési lehetőség...Nem részletezném mit takar ez a kifejezés mert látom izig vérig "hivatalnok"szemléleted ezt ugy sem fogja megemészteni soha,de nem is miuszály::))Kívánom hogy a a törvény "vasszigorát"egyformán mérje a hatóság cigányra..... nem cigányra egyaránt,és akkor ebben az országban többé nem fordulhat elő közpénzekkel való visszaélés,sikkasztás,pénzek tisztára mosása,igazad van valahol el kell kezdeni a rend rakást,és most hogy két galád rapsitz a hálóba került mérföld kő ez az igazságszolgáltatás serpenyőjében,amihez csak gratulálni tudok::))”
 • 98. jozko 2011. július 27. 23:12
  „Holland horgászokat figyeltem meg az egyik balatoni kempingnél.
  Légvédelmi géppuskaállásnak beillő ülőalkalmatosságon ültek - 4 hatalmas, csőre töltött bot között!

  A kifogott angolnákat azonnal sózóba tették, hogy vetkőzzenek.
  Na az volt az állatkínzás, amit azok műveltek.

  Ami a gyerekek büntetését illeti:
  mindig ez van, amikor kis senkik hatalmat kapnak...
  Szó sincs róla, hogy a horgászással kapcsolatos engedélyeket kritizálnám.
  Jó szolgálatot tesznek azok a megfelelő helyen és időben.”
 • 97. vuk 2011. július 27. 12:39
  „95. Monthechristo 2011.07.27. 10:37
  Namostan 10ezer ft buntetest ne hasonlitsd kivegzeshez. Koszi.
  Masodszor a megszegyenitest ok maguk valasztottak, amikor a delmagyarhoz fordultak a sztroijukkal.

  Persze lehetett volna csak figyelmeztetni is, vagy nem 10e hanem ezer ft buntetest adni (amit egyebkent utolag is lehet kervenyezni), de azert ne mentsuk mar fel ot, jo? Tudatosan vagy nem, a cselekedet ettol meg illegalis volt, ezen kar szepiteni.”
 • 96. Lacusch69 2011. július 27. 10:59
  „95. Csak megtaláltam a legszerényebb elméket, akik még (vissza) olvasni sem hajlandóak...

  Segítek: 28-as komment (én írtam)

  De azért, hogy ne kelljen visszaolvasnod, idézem:

  "Személyes véleményem: Zsírbácsinak van igaza, srácot elküldeni onnan azzal, hogy legközelebb megbünteti."”
 • 95. Monthechristo 2011. július 27. 10:37
  „Ez igen...teljesen rendben van a dolog,négyeljük fel a büdös kölköket,majd elrettentésül szögeljük ki a testrészeiket a város négy pontjára,hogy a pórnép lássa:-Igy jár az aki galád orvhorgászik a "király vizeiben"::))Látom zseni is akad a "szerények"között...Csak egy kérdés:-Ha a te gyereked vetemedne(..a feltételezés példaértékű..)erre,akkor is rendben volna ez a nyilvános megszégyenítés???Gondolom mint engedelmes honpolgára ennek a hazának teljesen rendjénvalónak találnád még a kölköd lefejezését is a cudar mindenit::))))”
 • 94. vuk 2011. július 27. 10:14
  „92. immi74 2011.07.27. 05:47
  Ez az igazi magyar mentalitas, ha valami nincs korbekeritve akkor el szabad lopni...
  Komam, ott egy to. A horgaszat soran mas tulajdonat veszed el. Ekkor elotte NEKED kene megtudakolni, hogy ezt szabad-e! Ha all egy kocsi az utcan es nincs bezarva, akkor elviheted? Nem, az lopas. Na pontosan errol van itt is szo.”
 • 93. Lacusch69 2011. július 27. 09:19
  „Mivel úgy tűnik, hogy itt tartják rendes évi találkozójukat a megye legszerényebb elméi, még egyszer leírom:

  A területi engedélyen részletesen fel van sorolva, hogy hová érvényes.
  Ebből következik, hogy ami nincs felsorolva, oda nem érvényes.
  Egyébként a területi a természetes vizekre érvényes (kivétel: meghatározott csatornák, ill. ártéri kubikok), ezek pedig bányatavak, vagyis mesterséges tavak.
  Szerintem ezt káposztafejnyi IQ-val is meg lehet érteni, bár nem mindenkinek sikerül, úgy látom.

  A Kádár-rendszer alatt is így működött, akkor is horgásztam.
  Aki pedig rabsickodásra biztat, jól xxx-ön kellene rugdosni.”
 • 92. immi74 2011. július 27. 05:47
  „Ha nem minősítették horgászhelynek,akkor nincs joguk engedélyt kérni, illetve azt elvenni és büntetni!!!!!!!!! MIT KÉPZELNEK EZEK MAGUKRÓL!??Ha magántó akkor kerítsék körbe és csak a tulajdonos által meghatározott módon lehessen horgászni! NEM KÖTELEZŐ KITÁBLÁZNI,HOGY TILOS A HORGÁSZAT????? MIÉRT??? HA VALAMIT , VALAHOL "tilos" AZT JÓL LÁTHATÓ MAX SZEM MAGASSÁGIG ÉRŐ FIGYELEM FELHÍVÓ TÁBLÁN KI KELL HELYEZNI! HA minden "apróság miatt megbüntetik az embert a közterületen,akkor ezen tavaknak a tulajdonosait/ha van/ is meg kell büntetni hogy nincs kitáblázva a tiltott tevékenység! Ha semmilyen tulajdont képező - tiltó tábla nincs kihelyezve akkor nincs joguk büntetni sem,ez miatt!”
 • 91. ferike75 2011. július 26. 20:32
  „ezt hozta a rendszervaltas,nem tudnak szorakozni a fiatalok 70/80 evekbe bar hol lehetett szinte pecazni semmi problema nem volt,most meg a szaros pocsoja miatt verik magukat.hihetetlen csak a penz.az allami jegy is minek hova teszik mert a vizekkel nem foglalkoznak hal nincs.ezert a szolgaltatasert nem szabad fizetni ki kell jatszani ahol lehet.”
 • 90. vuk 2011. július 26. 14:53
  „89. Morpheus_RexXx 2011.07.26. 14:25
  Mit ertesz az alatt, hogy "senki foldje"? Minden foldnek van tulajdonosa, ha mas nem akkor valamelyik telepules onkormanyzatae.
  Valoban nem kell engedely magantavakra (en is magantavon szoktam horgaszni, nincs allami horgaszengedelyem, viszont resztulajdonunk van a toban). Viszont oda a tulajdonos engedelye, beleegyezese kell... Szerintem ez sem volt meg neki.”
 • 89. Morpheus_RexXx 2011. július 26. 14:25
  „"- A horgászathoz állami horgászjegyre és az adott vízterületre érvényes területi engedélyre van szükség - mondta Papp András, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati felügyelője."

  <moderálva> a horgászathoz nem kell állami engedély, csak az engedélyhez kötött és NYÍLVÁNTARTOTT horgászhelyekre. Ha az adott terület nincs nyílvántartva, akkor a tulajdonos engedélyével lehet ott horgászni. A "senki földjén" bárki horgászhat ha az nincs nyílvántartott tulajdonban. Ahol nem lehet horgászni és fürödni, ott azt táblával kell jelezni, vagy azt elkeríteni. Ellenkező esetben a következményeket a tulajdonos, vagy közigazgatásilag érintett hivatal viseli...”
 • 88. vuk 2011. július 26. 13:55
  „87. kormorán 2011.07.26. 13:15
  Jaja mert mit art azzal a fiatal ha elcsen egy csokit, 50 ft. Nem nagy dolog. Ezert megbuntetni? Fuj, csunya dolog.”
 • 87. kormorán 2011. július 26. 13:15
  „Én javasolnám a halászati felügyelőnek, hogy a tényleges szabálysértéseket, a tiszai és egyéb halász és horgászvizek bűncselekményeit próbálja nap mint nap felderíteni és azokat közölni az újságban. Egy gyerek ilyen irányú tettét megírják az újságba negatív példaként. Én inkább megdicsértem volna, hogy a szabad idejében horgászik és nem a számítógép előtt ül, vagy csavarog. Vajon mekkora kárt tett ő azzal, hogy fogott egy pár db halat? Az egész eljárás nevetséges és felháborító. Talán Papp András azon is munkálkodhatna, hogy jelöljenek ki olyan város közeli vizeket, ahol a gyerekek nyugodtan horgászhatnak mindenféle zaklatás és engedély nélkül.”
 • 86. vuk 2011. július 26. 12:06
  „74. ZúzÓ 2011.07.25. 22:39
  Az nem eleg, hogy az ove a to?
  Milyen lenne mar, ha van egy tavad, es odajarnak horgaszni illetektelenek. Aztan szemedbe vagjak, hogy kussoljal, mert nem eteted meg telepited a halakat szoval nem tilthatod meg a horgaszast sem. Szep lenne nem?
  Ebresztoo! :)”
 • 85. panelproli22 2011. július 26. 11:59
  „A csimotát még mindig nem sikerült megnevelni! A fényképet nézegetve úgy látom, hogy a gyerek bal kezébe a határozat és a befizetett csekk látható ( ami példás dolog), a jobb kezébe pedig egy horgászbotot tart. Vagy már letelt a három hónap?! De a hely szerintem ugyan az ahol nincs kiírva, hogy horgászni tilos!”
 • 84. vuk 2011. július 26. 09:48
  „69. karakán 2011.07.25. 19:06
  Miert tennem? Nem en kovettem el.
  Egyebkent a megoldas nem is annyira bonyolult, ha megis nagyon sok: irni kell a szabalysertesi eloadonak es meltanyossagbol az osszeg csokkenteset. Persze megfeleloen megindokolva. Nem ordongosseg, es altalaban mukodik.”
 • 83. igazságkereső 2011. július 26. 09:02
  „Pedig mennyivel hasznosabb és békésebb elfoglaltságot választott a fiú, mintsem lakótelepeken autókat tönkretenni,kifosztani,mint ahogy azt teszik jó néhányan! Azért illenék már végre a pénzbehajtásra szakosodás helyett egy kis empátiával,emberséggel is közelíteni egy-egy ilyen és hasonló témához! teljesen kifordult a világ,vagy még van egy kis remény arra,hogy visszatér az emberiesség és empátia is kis hazánkban? Vagy a 8 év ennyire elvadította azokat, akik hatalmuknál fogva akár bármit is megengedhetnek maguknak? Valószínű,hogy nagyobb értéket képviselne a10.000 ft-os büntetés behajtásánál az elmúlt 8 év alatt eltűnt - de hová is?! - kb. 13 000 milliárd forint visszaszerzése,amellyel lényegesen meg lehetne könnyíteni azok életét,akik megszenvedték az MSZP-SZDSZ konglomerátum 8 éves ámokfutását, ami a dolog financiális oldalát illeti! A T.Hatóság helyében most elengedném a büntetést,annál is inkább,mert valószínű az,hogy kiskeresetű szülőknek kellene ezt kifizetni!Erre gondolt-e a bírságot kiszabó illetékes,vagy csak a "kaszálás" volt itt lényeges?! Érdekes lenne a választ olvasni!!”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai jövő: megszüntetik a kézírást

Nem tanítják meg az amerikai diákokat a kézírásra, a modern kor már csak a gépelést követeli meg – indokolják. Tovább olvasom