Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tiltott fegyver, mégis sokan használják

Megsérti a törvényt az a képviselőjelölt, aki azt híreli, hogy ellenfele a pártlistáról már bejutott a parlamentbe – így foglalt állást a makói és a vásárhelyi után tegnap a területi választási bizottság is. A mostani döntés a független Balogh Jánosné plakátja ügyében született. Makón négy éve az MSZP-t kellett elmarasztalni ilyen ügyben, most a Fideszt; négy éve a Fidesz jelöltje győzött, most meg – már az első fordulóban – az MSZP-é.

A területi választási bizottság tegnap tárgyalta a vásárhelyi Balogh Jánosné független képviselőjelölt szórólapjával kapcsolatos ügyet. Megállapította, hogy törvényt sértett az a szórólap, amelyen Baloghné azt írja: „Ennek érdekében kérem Lázár Jánost, aki pártlistán már bejutott a parlamentbe..." Ez a kitétel az esélyegyenlőség elvét sérti. A döntés egybehangzó a Vásárhelyen működő helyi választási bizottság keddi határozatával, amely először tárgyalta a röplapra beérkezett panaszt. Lá-
zár János egyébként a Fidesz megyei listáján második helyen szerepel.
Hasonló ügyben született döntés – még az első forduló előtt – Makón is.

Baloghékat is elmarasztalták

Törvényt sértett Balogh László és Nógrádi Zoltán szórólapja – határozott tegnap este a Csongrád megyei 2. számú egyéni kerület választási bizottsága. A két fideszes jelölt aláírásával a napokban olyan röpcédulák jutottak el a választókhoz, amelyek arról szóltak, hogy Balogh vetélytársa, Sándor Klára az SZDSZ színeiben „már bejutott a törvényhozásba". Ez a kitétel a bizottság szerint sérti a választási eljárásról szóló törvényt, mert a választók ebből a mondatból azt a következtetést vonhatják le, hogy a második fordulóban Sándor Klárára már nem szükséges szavazni. Baloghot és Nógrádit eltiltották a további jogszabálysértéstől. A döntés ellen a területi választási bizottsághoz lehet fellebbezni.
A szórólapok miatt egyébként Tóth Károly, az MSZP kampányfőnöke és az SZDSZ-es Virág András juttatott el kifogást a bizottsághoz.

Ott a szórólapok arra buzdították a választókat, hogy most szavazzanak a fideszes Martonosi Györgyre, merthogy Buzás az MSZP megyei listáján a második, ő úgyis bejut, és ha egyéniben Martonosi győz, két képviselője is lehet a térségnek. A helyi választási bizottság helyt adott a panasznak, kimondva, hátrányosan befolyásolhatja az MSZP-s jelölt, Buzás Péter szereplését a röplap. Aztán az első fordulóban eldőlt a választás, Buzás javára.

A makói eset érdekessége, hogy négy éve – amikor szintén Buzás állt szemben Martonosival – ugyanilyen ügyben kellett döntenie a választási bizottságnak. Akkor azonban az MSZP hangoztatta, hogy Martonosi listáról már úgyis a parlamentbe jut. A választási bizottság elmarasztalta az MSZP-t, de a szavazók is „büntettek": a második fordulóban Martonosi a községekben és a városban is legyőzte az MSZP-s Buzást. Martonosi most 7. a Fidesz megyei listáján. Tehát ez a fegyver nem tűnik igazán hatékonynak, és a jelek szerint a választási bizottságok is elítélik, mégis terjed a használata.

A területi választási iroda vezetője, Siket Judit lapunknak azt mondta, a második forduló vége előtt nincs is értelme arról beszélni, ki jut be listáról a parlamentbe. Akik egyéniben győznek, kikerülnek ebből a névsorból, de visszalépés is történhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom