Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tímea a kis Ádámért küzd

Egészséges újszülöttként adták ki a klinikáról Varga Ádámot 1996 karácsonya előtt. A kisfiúról egyéves korában derült csak ki, hogy szülés közben agykárosodást szenvedett. A család élete egy csapásra megváltozott. A hétköznapokat azóta a gyógytorna, a speciális iskola és a napi létfenntartásért való küzdelem tölti ki.
Egészséges újszülöttként adták ki a klinikáról Varga Ádámot 1996 karácsonya előtt. A kisfiúról egyéves korában derült csak ki, hogy szülés közben agykárosodást szenvedett. A család élete egy csapásra megváltozott. A hétköznapokat azóta a gyógytorna, a speciális iskola és a napi létfenntartásért való küzdelem tölti ki. Nincs mozi, nincs nyaralás, nincs új ruha, csak sírás – és reménykedés egy távoli őssejtkezelésben. Gyógyír a sebekre, hogy a második gyermeknek, Ákosnak kutya baja.

Csak egy anya képes arra a sziszifuszi küzdelemre, amelyet Márkus Tímea vív sérült gyermekéért, Varga Ádámért. Elszigetelten, egy tízemeletes panelház tizedik emeltének pici lakásából próbálja elmagyarázni a világnak, most már az internet segítségével is, hogy egy mozgásában korlátozott, szellemileg visszamaradott gyereket nem elrejteni kellene a világtól, hanem egészséges gyerekekkel iskolába járatni, hogy megtanuljon beilleszkedni a „normál" társadalomba. Ezektől a gyerekektől is lehet újat tanulni – magyarázza az édesanya. De erre – tapasztalatai szerint – senki sem kíváncsi.

Tímea ma harmincegy éves. Sokan ebben a korban még egyetlen gyermeknek sem adtak életet, tanulnak, külföldre járnak, megmérettetik magukat a munkaerőpiacon. Tímeának erre nincs lehetősége. A húszéves Márkus Tímeába ugyanis beleharapott az élet, amikor Ádám a világra jött, de neki akkor erről még fogalma sem volt. Az agykárosodásra ugyanis a pici egyéves korában derült fény, immáron több hónapos gyanakvás – „Nem olyan, mint a többi gyerek...", „Nem forog!", „Nem ül fel!" – után, egy CT-vizsgálatot követően. Mintha lavina zúdult volna le és tört volna össze mindent, amit egy fiatal pár addig elért, és amit a jövőjével kapcsolatban eltervezett. Tímea a Kossuth Zsuzsában érettségizett, egy bentlakásos bölcsődében dolgozott, párja, Varga István a vasúttól kapta a fizetését. Úgy kezdték el az életüket, mint bármelyik ifjú pár, amelyik egy, majd két gyermek nevelése mellett halad előre a ranglétrán a szakmájában, keres mindig egy kicsivel több pénzt, jut ötről a hatra, vesz autót, jár nyaralni, és közben élvezi a gyerekek sikereit.

Őssejtkezelés

Varga Ádámot Kínába szeretné elvinni a családja, hogy ott őssejtkezelést kapjon. Ez az egyetlen reménysugár számukra, annak ellenére is, hogy hazai szaktekintélyek kockázatosnak tartják a beavatkozást. A négyhetes kezelés ára hatmillió forint. Két alapítvány vette kézbe a kisfiú sorsát, várják a felajánlásokat. Az alszámla elnevezése és száma: Napos Oldal Alapítvány – Varga Ádám 11735005-20530530. Legutóbb – a lapunkban már megjelent cikk nyomán – egy férfi kereste fel a családot, nevét nem árulta el, csak Tímea kezébe nyomott 70 ezer forintot. Közben mindketten elsírták magukat.

Azon a napon, a CT-vizsgálat napján, az orvos közlése után – miszerint „a gyerek születésekor oxigénhiányos állapot lépett fel, ami károsodást okozott" – az édesanya összeomlott. Az öngyilkosságra gondolt, arra, hogy egyszerre vet véget Ádám és az ő életének. Mert pontosan tudta, a gyerek egész élete csak egy küzdelem lesz, fájdalmas vizsgálatokkal, kezelésekkel, hogy mindig segítségre fog szorulni. Nappal sírt, éjszaka azt álmodta, hogy Ádám ugyanúgy fut, mint a többi gyerek. Ez az állapot 2001-ig, Ákos születéséig tartott. A második gyerek segített abban, hogy kijöjjön a gödörből, valamint a párja, akivel igazán a bajban kovácsolódtak össze. „Csak vele nehezebb megbeszélni a problémákat – mondja a fiatalasszony –, mert ő inkább magába fojtja a bánatát."

Tímea számára már csak egy hivatás létezik, az anyáé. A napok Ádám – és a kisebbik fiú – ellátásával telnek, valamint a jövőtől való félelemmel. Hogy mi lesz, ha ők meghalnak, hová kerül majd Ádám. A most hatéves Ákos korán érő gyermekké vált a családban. Neki még babakocsija sem lehetett – Ádám speciális kocsijában ült vagy állt –, s kisöcs helyett a báty szerepét tölti be az egyre nehezebben mozgó, kerekes székben ülő, amúgy hihetetlenül értelmes, mosolygó Ádám mellett. Ákos „illesztette vissza" őket a társadalomba, amelyből kirekesztve érezték magukat.

Ádámon pedig már minden gyógytornát, módszert kipróbáltak, „boszorkánynál" éppúgy jártak, mint specialistánál. Mindezt a tizedikről le, tizedikre fel, a buszról le, buszra fel módszerével, gerincsérvvel, a szó szoros értelmében éhezve, hogy Ádám mindent megkaphasson. Amikor azt kérdezem, egy mozi esetleg belefér-e „kikapcsolódásként", Tímea furcsán néz rám. Egy mozijegyet esetleg ki tudnának spórolni, de négyet már nem. Ő ugyanis a többiek, és főleg Ádám nélkül nem megy moziba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a folyó éke, a Szőke Tisza

Mégsem lesz az enyészeté a Szőke Tisza, és nem is kerül el Szegedről, mint időről időre hírlett.… Tovább olvasom