Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tímea pár órára kiszáll a mókuskerékből

Szeged - 4 órában dolgozni jár Márkus Tímea, a kerekes székes, Kölnben őssejtkezelésen kétszer is átesett Varga Ádám édesanyja. A család élete néhány hónapja megváltozott.
Az Algyői halászcsárdában talált munkát még a nyáron Márkus Tímea, annak a Varga Ádámnak az édesanyja, akinek gyógykezelésére lapunk szervezésében az egész megye gyűjtött pénzt 3 évvel ezelőtt. Ádám december 2-án lesz 15 esztendős, vagyis Tímea 15 évig nem dolgozott. Rövid időn belül kiderült ugyanis, hogy kisfia szülés közben oxigénhiányos állapotba került, és agykárosodást szenvedett, valamint mozgásában is korlátozott.

A fiatal édesanya az eltelt időszak minden napját Ádámmal, valamint a két kisebbik gyermekkel, a most negyedikes Ákossal és az immáron óvodás Árpáddal töltötte.

– Úgy éreztem, ki kell mozdulnom otthonról – mondta Tímea, aki egészségügyi szakközépiskolában érettségizett, és rövid ideig egy bölcsődében dolgozott. – A nyáron először egy pékségben helyezkedtem el, ahová raktárosnak vettek föl. Azt viszont elfelejtették mondani, hogy ládákat kell emelgetnem. Egy teljes napig bírtam, de feladta a derekam. Ádi állandó emelgetése miatt ugyanis gerincproblémákkal küszködök.

Új családtag Vargáéknál Zokni, a tacsi. Balról Ákos, középen Ádám, jobbról a legkisebb testvér, Árpád. Fotó: Frank Yvette
Új családtag Vargáéknál Zokni, a tacsi. Balról Ákos, középen Ádám, jobbról a legkisebb testvér, Árpád.
Fotó: Frank Yvette

Az Algyői halászcsárdát a szomszédja ajánlotta, ahol ő maga is dolgozott. Rögtön fel is vették: délutánonként 4 órában, konyhán alkalmazzák. Azért nem vállalhat teljes munkaidős tevékenységet, mert megvonnák az ápolási segélyét. Tímea jól érzi magát az algyői csapatban. De hogy változott meg a család élete? Az anyuka délelőttönként otthon van Ádámmal, aki a Sólyom utcai speciális iskola magántanulója: csak hetente háromszor kell bejárnia a suliba. A két kisebb gyerek az édesapával, Varga Istvánnal indul el reggel otthonról. És amikor délután lejár István munkaideje, Timi indul útnak.

Tímea kimozdult otthonról, egy konyhán dolgozik. Fotó: Frank Yvette
Tímea kimozdult otthonról, egy konyhán dolgozik.
Fotó: Frank Yvette

– Örülök, hogy dolgozhatok, hogy kis időre kiszállhatok a mókuskerékből – mondta. – Nagyon szeretem a családomat, de szükségem volt arra, hogy emberek között lehessek, és még pénzt is keressek.
Amíg Tímea a munkájáról beszélt, Ádám a szokásos nyíltsággal érdeklődött: mi hogy vagyunk, mit csinálunk, milyen idő van odakint. A kisfiú értelmi képességei sokat fejlődtek, szépen artikulál. Megtudtuk viszont a rossz híreket is: nem javult a mozgása, rossz állapotban van a térde, a dereka, a közeljövőben MRI-vizsgálatra viszik a gerincével. Azzal kapcsolatban, a család elvinné-e újabb őssejtbeültetésre, azt válaszolták: igen, amennyiben összegyűlne a pénz. A válság miatt azonban kevesebben jótékonykodnak, a beültetés ára pedig a gyenge forint miatt ma már sokkal többe kerül.

Így kezdődött

Az akkor 11 éves Varga Ádámról 2007-ben írtunk először, amikor a család szórólapokon fordult az emberekhez, hogy segítsék a fogyatékos fiú kínai őssejtkezelését. A kisfiú számláján egy év alatt 6 millió forint gyűlt össze. Több mint 2 milliót a Délmagyarország, a Délvilág és a Cora az egész megye összefogásával gyűjtött össze a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokból. Novák Jenő szegedi feltaláló kádliftet szerelt be panellakásuk fürdőszobájába. A kínai út helyett végül 2008-ban és 2009-ben az olcsóbb németországi gyógykezelésre sikerült elmennie a családnak. Az őssejtbeültetésnek köszönhetően azonban csak a gyerek szellemi állapota javult, nem érték el a célt, hogy Ádám felnőttként gondoskodni tudjon magáról.

Olvasóink írták

  • 1. Lilim23 2011. november 05. 12:04
    „Az anyukának és az apukának, nagyon nagy erőt és kitartást kívánok,sok sok szeretetet és a lehető legnagyobb egészséget Ádámnak és nekik is!remélem hogy a közeljövőben is tudnak nekik segíteni ha szükség lesz rá.szeretném kiemelni a Sólyom utcai intézmény fontos,megbecsülendő,eredményes és tiszteletre méltó munkáját a gyermekekért!írják hogy sokat fejlődött a fiú..azt el is hiszem.Az hogy azok a pedagógusok,gyógypedagógusok,fejlesztők,logopédusok,az asszisztensek és a dajkák még sose látott szeretettel és kedvességgel bánnak a gyermekekkel fantasztikus és egyedülálló a mai világban!!!nagy öröm ezt hallani hogy az anyuka el tudott helyezkedni 4órában dolgozni!Nagyon szép és nemes dolog hogy ennyien össze fogtak értük,jó ezt olvasni ismét!remélem minden rendben lesz a családdal.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szmogriadó Szegeden

Bár a helyzet Szegeden nem olyan súlyos, mint Budapesten vagy Nyíregyházán, pénteken itt is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Tovább olvasom