Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Timothy Frey Szegedet választaná lakóhelyéül

Két Szegeden tanító lektort ültettünk le egy asztal mellé, hogy megtudjuk: miért döntöttek úgy, hogy ebben a városban élnek és vállalnak munkát. Timothy Frey szívesen alapítana itt családot, Vivian Hermann azonban a csereprogram leteltével hazamegy az Egyesült Államokba.
Vivian Hermann és Timothy Frey angol nyelvi lektorok Szegeden Fotó: Schmidt Andrea
Egyre több külföldi választja munka- és lakóhelyéül Magyarországot. A legtöbben nyelvtanítással foglalkoznak, ahogyan Vivian Hermann és Timothy Frey is.

Három nyelven

Vivian Paraguayban született, 18 éves korában ment az Egyesült Államokba tanulni. Élt Argentínában, Mexikóban, Peruban, Guatemalában, Magyarországra egy Fullbright-csereprogramban került. – Amikor négy éve meghalt a férjem, úgy gondoltam: valamit még kellene csinálnom, mielőtt az unokáimnak szentelem az időmet – mesélte Vivian, aki két év múlva vonul nyugdíjba. – Jelentkeztem a Fullbright-programba, amely lehetőséget adott arra, hogy Európában tanítsak.

Viviannek Magyarországot ajánlották, s miután három gyermeke közül az egyiknek magyar a férje, sok mindent hallott már az országunkról. Megjegyezte: az emigránsok által mesélt dolgok persze messze nem egyeznek a mai valósággal. Vivian a Deák gimnáziumban tanít, amit kiváló iskolának tart.

Különösen annak örül, hogy az egykori amerikai iskolájával szemben ebbe az intézménybe olyan gyerekek járnak, akik akarnak tanulni. Viviant az iskola kétnyelvűsége hozzásegíti ahhoz, hogy a spanyolt anélkül tanítsa, hogy beszélne magyarul. A gyerekek jól beszélnek angolul, s ez jól jön, ha el kell nekik magyarázni valamit.

Végre hó és jég!

A tanárnő azt mondta: a magyarok nagyon szívélyesek, finomak az ételeink. Kedvence a mákos rétes és már szinte az összes szegedi „réteslelőhelyet" ismeri. Imádja a halászlét és a magyar borokat, járt például már Villányban és Egerben is. Vivian az évszakokat Szegeden ismerte meg: Arizonában csak szárazság van, sivatag és hőség – így számára csodálatos volt, hogy nyár óta itt már látta a sárguló leveleket, a havat és itt látott életében először befagyott folyót!

Timothy Frey szülei igazi világutazók. Nyelvet tanítanak, és ha megunnak egy országot, egyszerűen tovább állnak. A diploma előtt álló fiatalember élt Argentínában, Vietnamban, Új-Zélandon is, és 17 éves korában, 1998-ban költöztek Magyarországra. Akkor egy évet a Deák gimnáziumba járt, idén végez az egyetem angol tanári szakán. Közben a Madách általános iskolában tanít.

Paprikás és aranygaluska

– El tudom képzelni azt, hogy itt alapítsak családot. Itt van az életem. – mondta. A magyar konyhát ő is nagyon szereti, imádja a paprikás csirkét, az aranygaluskát. Tetszik neki, hogy az emberek nyitottak, s például – Argentínával ellentétben – nem a vallása alapján ítélik meg a másikat. Tervezi, hogy az iskolában angol nyelvű programokat szervez – diákoknak, szülőknek. A magyarokat ő is barátságosnak tartja, de pesszimistának. Szerinte a borúlátás a fiatalokra is jellemző.

Timothy és Vivian, bár még soha nem találkoztak, néhány perces beszélgetés után rájöttek: vannak közös ismerőseik, mégpedig Argentínából. A fiatalember kiválóan beszél magyarul, Viviannak viszont a nyelvbe beletört a bicskája. Tanulta ugyan egy darabig, de feladta. – Egyszer egy étteremben rendeltem, s azt mondtam a felszolgálónak a „szeretnék" helyett, hogy „ szeretlek". Nem értettem, mért áll ott mosolyogva, és mért nem hozza, amit kértem – mesélte nevetve.

Olvasóink írták

  • 1. Juc 2008. május 21. 18:13
    „Azt vki elfelejtette beleírni,hogy Timothy Frey tud magyrul beszélni!!!Amelyik iskolában tanít ott mindenki tudja,hogy Tim tud magyarul,de ő senkinek nem árulja el!!!Én is abba az iskolába járok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszias hétvége lesz

Véglegesen még nem lehet eltemetni a telet, viszont jó hír a tavaszváróknak, hogy a következő két… Tovább olvasom