Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tippek trükkös csalók ellen

Tippek trükkös csalók ellen
A trükkös csalók, tolvajok különösen az idős korosztályra jelentenek veszélyt. Rendőrségi szakértők segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb trükköket és a megelőzési tanácsokat.
Családtagnak hazudó idegen
Az ismeretlenek legtöbbször azt hazudják, hogy családtagok, és segítséget kérnek, de a pénzért mást küldenek maguk helyett. Ha úgy érzik, gyanús a telefonhívás, akkor járjanak utána valóságtartalmának.

Házaló árusok
Sok esetben rossz szándékkal érkeznek árusok a lakásokhoz. Gyakran mesés nyereménnyel kecsegtetve jutnak be a lakásokba. Ám mielőtt az „ajándékot" átadnák, általában pénzt kérnek. Ha nem akarnak neki adni, az árus addig marad, amíg meg nem kapja. A határozott, esetenként támadó fellépésű magatartás sokszor megfélemlíti az egyedül élőket, időseket.

Trükkös pénzváltók
A rossz szándékúak nagy címletű bankjegyet váltatnak fel a kiszemelttel, és felváltáskor szándékosan rosszul számolva vagy a címleteket cserélgetve, rosszul adnak vissza. Esetenként az is előfordul, hogy a felváltott bankjegyek hamisak.

Hamis hivatalos személyek
A „trükkös lopások" elkövetői gyakran hivatalos személynek, szerelőnek, rendőrnek adják ki magukat, és pénzt kérnek. Kedvelt módszer még, hogy többen mennek be a lakásba, és míg az egyik a tulaj figyelmét tereli el, a másik megkeresi az értékeket.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, miként lehet megelőzni a kellemetlenségeket, a trükkös lopásokat. Ha ezeket a pontokat betartjuk, elkerülhető, hogy bűncselekmények áldozatává váljunk.

1. Mindig zárja kulcsra a kertkaput, lakásajtót, akkor is, ha otthon tartózkodik! Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást!

2. Lehetőleg ne vásároljon semmit házaló árusoktól!

3. Soha ne engedjen be idegeneket az otthonába! Ha mégis, egy pillanatra se hagyja magukra őket a lakásban!

4. Ne váltson fel nagy címletű bankjegyet, és ne adjon pénzt idegeneknek!

5. Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége!

6. Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, az értékeit soha ne hagyja elöl!

7. Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek még telefonon sem!

8. A szolgáltatók munkatársai arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják. Abban az esetben, ha ezt nem teszik meg, kérni kell őket erre! Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba!

9. A közüzemi szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénzt személyesen nem hoznak és nem is kérnek!
Ne hagyjuk egyedül az idegeneket a lakásban, mert átkutathatják és ellophatják értékeinket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsenek megfelelő lakások a nagycsaládoknak Szegeden

Nincsenek megfelelő lakások a nagycsaládoknak Szegeden
Az elmúlt években főleg 42-49 négyzetméteres lakások épültek Szegeden, ezeket tudták ugyanis eladni. Tovább olvasom