Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Tippelni könnyű, becsülni nehéz

Szeged - A parlament megszavazta a vagyonadót, jövőre az első félévben már fizetni kell. De honnan tudjuk, hogy mennyit ér a családi vagyontárgy? Miközben az emberek ezen törik a fejüket, az értékbecslőket képző vállalkozások már hirdetni is kezdték a szeptemberi tanfolyamaikat.
Sok, pályamódosításon gondolkodó ember véli, hogy meg kéne lovagolni a konjunktúrát, mert az ingatlanadó 2010. januári bevezetése miatt soha nem látott kereslet lesz a vagyonértékelők munkája iránt. A laikus szerint ugyanis nincs annál könnyebb, mint megbecsülni egy ház, lakás értékét.

Próbát tettem én is. A LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft.-nél találomra választottunk ki két ingatlant Bozsó Balázs műszaki igazgató segítségével.

Először egy kelendőnek számító lakóparki, tetőtéri lakást szemeltünk ki: 4 éves, nappali plusz 2 hálószobás, jó felszereltségű, de mindössze 39 négyzetméteres otthont. Számításba vettem, hogy a szegediek nem szeretik a tetőteret, így a 39-et megszoroztam egy átlagos, 210 ezer forintos négyzetméterenkénti árral. A végösszeg: 8,2 millió forint.

A lakóparki lakásnak viszonylag egyszerű belőni az árát. Fotó: Frank Yvette
A lakóparki lakásnak viszonylag egyszerű belőni az árát.
Fotó: Frank Yvette

A szakértő helyreigazított: mivel a bruttó alapterület 54 négyzetméter, vagyis 20 százalékkal nagyobb az eltérés az alaprajz szerinti és a hasznos terület között, a különbség felét hozzá lehet adni a 39-hez. Figyelembe kell venni, hogy jól hasznosítható a ferde tető alatti rész, étkező, ülőgarnitúra fér el alatta. Értéknövelő a 2 hálószoba, ami ritka egy viszonylag kis lakásnál. Ezért minimum 10 milliót ér az ingatlan.(Irányára különben ennél magasabb.)

Nézzünk egy sátortetős tápéi házat is! Találtunk: az elrendezés, a műszaki színvonal, a bútorok a 60-as éveket tükrözték. Gondoltam, ha ezt megvenném, csak a falakat hagynám meg, azaz nem adnék érte 15 milliónál többet. Kiderült, megint alábecsültem az értéket: azért érhet akár 17 millió forintot is az ingatlan, mert 720 négyzetméteres normál telken fekszik, mert magas a lábazata, sose fog vizesedni, s viszonylag nagy, 97 négyzetméteres. Bővíthető, ráadásul a Szegedhez közelebbi részen fekszik. Gyenge műszaki állapot jó adottságokkal – fogalmazott Bozsó Balázs.

Kiderült, sokat kellene még tanulnom, hogy szakvéleményt adhassak. Bozsó Balázs kifejtette: gyorstalpaló, 100 órás tanfolyamokkal nem lehet értékbecslővé válni. Papírral csak az ingatlanszakma közelébe, a közvetítők közé lehet bejutni. Aki a hatóságtól – bíróság, bank, APEH – szeretne megbízáshoz jutni, annak egyetemi végzettséget, 10 éves gyakorlatot és minősítést kell szereznie. Feltétel az is, hogy ingatlanértékelői névjegyzékben szerepeljen.

Bizonyítvány 76 ezer forintért

A Szegeden szeptembertől induló, OKJ-s bizonyítványt is adó ingatlanközvetítői és értékbecslői tanfolyamokhoz mindössze érettségi kell. Tantárgyak: jogi, műszaki, gazdasági ismeretek, ingatlanközvetítés és értékbecslés. Az órákat péntekenként és szombatonként tartják, a 3 hónapos képzésért átlagosan 70–80 ezer forintot kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klíma helyett pluszvíz és mosdatás a klinikákon

Szeged - Fokozottan sújtja a betegeket az országban tomboló hőség. A szegedi klinikákon és a kórházban több vízzel, elsötétítéssel, mosdatással hűsítik a pácienseket. Tovább olvasom