Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tisza Gyöngye – titkosítva

A látványosan szépülő újszegedi fürdőkomplexum gyenge pontja a Partfürdő, azon belül is a bejárat környéke, a Tisza Gyöngye diszkó. Az épületet még 2000-ben adta el a város fürdőket üzemeltető cége. A tulajdonos azt ígéri: felújítják az épületet, amely új funkciót kap, de hogy mit, az még titok.
Csendélet a Tisza visszavonulása után. Fotó: Gyenes Kálmán
A SZUE, azaz a Ligetfürdő hátsó medencéje napról napra alakul: a csúszdák már állnak a töltés tövében. A 300 millió forintos beruházás keretében élménymedencét alakítanak ki. Még föltűnőbb lesz ezután a Partfürdő rosszabb állapota. Az elhúzódó áradás nyomait nem lehet gyorsan eltüntetni. Idén 12 milliót költöttek a Partfürdőre, ügyelve arra, hogy a vizesblokkok igényesebbek legyenek. Egy kutat is tönkretett a víz, azt újból üzembe helyezni 2 millió forintba került. Az utak töredezettek, az iszap itt is, ott is előtűnik, a hetvenes éveket idéző, lábon álló házikók sem túl szépek. Igaz, a Partfürdőn a másik irányba kell fordulni: a Tisza-part gyönyörű.

A leggyengébb pont éppen a bejárat: a Tisza Gyöngye elkeserítően néz ki. Az épület már nem a fürdővállalat tulajdona, 2000-ben a cég elődjének vezetése részben magánkézbe adta a Tisza Gyöngye diszkót. A középső szint – ahol egykor öltözők kaptak helyet – továbbra is a városé maradt. Utóbb azonban azt is értékesítették, így idén márciusban az egész épület egy kézbe került. Rendeződött a telek sorsa is, ezt nem lehet eladni, mert árterület, de a használati jogát az épületet tulajdonló társaság szerezte meg. A tulajdonosok nevében Márkus Tamás elmondta: a diszkót nem éri meg üzemeltetni. Idén olyan későn nyitott ki a Partfürdő, hogy a lenti büféket sem érte volna meg üzembe helyezni. Márkus elismerte: rendezetlen a terület, de az épület nem marad ilyen rossz állapotban.

– Nem azért fektettünk bele ennyi pénzt, hogy így maradjon, ráadásul folyamatosan romlik az állapota – fejtette ki. Már konkrét elképzeléseik vannak arra, hogyan hasznosítsák a Tisza Gyöngyét. Még nem szeretné nyilvánosságra hozni a terveket, de az biztos: élnek a lehetőséggel, hogy a Ligetfürdő felé is átjáró nyíljon.

Bánáti Antal fürdőigazgató szerint a Partfürdő szépítésének gátat szab, hogy árterület, ezért jelentős beruházást végrehajtani nehéz. A két nagyobb medencét korszerűsíteni kellene, például vízforgatóval ellátni. Bánáti tervezi, hogy a lábon álló házakban működő szálláshelyeket is fejlesztik.


Reformkonyha, videovetítés, gebines korszak

A hetvenes években a Partfürdőn 1200 fős férfi-női öltöző, strandétterem épült. A Tisza Gyöngye volt az első vendéglátóhely a városban, amelyet „gebinbe" adtak. Kiss Eszter szerint, aki évekig üzemeltette a Tisza Gyöngyét, a videovetítések különösen népszerűek voltak akkoriban. A „JATE, Hajó, Gyöngye" nagy hármas állt az ifjúság rendelkezésére. Utóbbi kánikulában-fagyban kényelmes volt, időnként hosszú sorokban vártak bebocsátásra a fiatalok. Itt nyílt meg Szeged első reformkonyhája, ahol kétfajta menüvel szolgáltak. Az egyik teljesen vegetáriánus volt, Etka anyó elmélete szerint nem is főzött levessel indult, hanem gyümölcslével. A másik menüben könnyebb húsételek is előfordultak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom