Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Tiszának hívják az új társasházakat

Szeged - Budapesten régóta hangzatos, jól csengő neveket adnak az épülő társasházaknak, Szegeden viszont még csak most jön divatba a szokás. A múlt rendszerben a nép keresztelt, azelőtt az építtető családról kapta egy-egy palota a nevét.
A lakóparkoknak általában már akkor nevet adnak Szegeden is, amikor még csak a rajzasztalon, vagy a számítógép memóriájában léteznek. Nem mindegy, milyen elnevezéssel élik tovább az életüket: egy jól csengő szó akár azt is eldöntheti, hányan érdeklődnek majd az eladó házak iránt.

Ez azonban a társasházaknál mindeddig nem volt divat. Mindeddig: mert jelenleg két olyan nagyszabású építkezés is folyik, amelynek beruházói elnevezték az épületeket. Az egyik a Szeol-pálya melletti Tisza-palota, a másik a Honvéd téri Tisza-ház.

A folyó neve ezer szállal kötődik Szegedhez, máskülönben nem ezt választották volna az ötletgazdák. A Tisza-palotát építő Real Hungary Zrt. értékesítési igazgatója, Lobozár József azt mondta, tavaly az év közepén kezdték el hirdetni az eladó lakásokat, azt követően, hogy a telekszomszéd Tisza Center építkezése már előrehaladott állapotban volt. Mint elmondta, a Tisza közelsége, a tiszai panoráma miatt egyértelmű volt, hogyan nevezik el az épületet.

Szeged folyójáról nevezik el az új épületeket. Fotó: Frank Yvette
Szeged folyójáról nevezik el az új épületeket.
Fotó: Frank Yvette

Megkérdeztük a másik épület, a Grundagend Kft. beruházásában készülő Honvéd téri parkoló-, üzlet- és társasház egyik tulajdonosát is, miért a Tisza nevet választották. Halasi Gábor elmondta, nem másolják a másik beruházó ötletét. A terveket ugyanis – noha csak idén nyáron kapták meg a jogerős építési engedélyt – már 3 évvel ezelőtt elkészítették, s akkor a több funkció miatt döntötték el, hogy nevet adnak a háznak. Ők is a Tiszára gondoltak, mint Szegedhez köthető névre. Utólag vélik úgy, könnyen összekeverhetik a két projektet a szegediek.

A múlt rendszerben nem volt szokás nevet adni az épületeknek, a nép azonban keresztelt: így lett például a homlokzatát díszítő szobor miatt Sellő-ház az 1961-ben épített fehér társasházból a Tisza-parton, vagy az 1973-as Égő Arany-ház az Oskola utcai tízemeletesből, az aljában üzemeltetett, hasonló elnevezésű presszó miatt.

Régi szegedi családok

Kárász-, Zsótér, Gróf-, Ungár-Mayer-, Kiss Dávid-, Reök-palota. Egyetlen szegedinek sem kell elmagyarázni, kiről, melyik híres családról kapták a nevüket. Vagy hogy melyik épületben működtetett a Stühmer család édességboltot, vagy a Bruckner család vasas üzletet.

Olvasóink írták

  • 2. Iza3 2008. december 11. 14:07
    „Titanillla!
    Tudod? "Haladni kell a korral". Ez az új hi-tech design.:) /szutyok, olcsó alapanyagokból - aranyáron házat építeni/”
  • 1. Titanilla 2008. december 10. 18:31
    „Tudom hogy a mai paloták nem hasonlithatók a régiekhez, de ez a Tiszaparti /bár még nincs kéász/ kicsit fura, kb 3o-4o évvel ezelőtt az üzletek portálja volt ilyen undormányos aluminium keretes mint amilyen ablakokat látok berakni. Vagy tévednék? Mindenesetre irtó rondán néz ki. Hangyányit sem hajaz "palotára" Az épületet körül ölelő forgalomról nem is beszélve. Nem tudom hány emeletes lesz, de az alsóbb szinteknek jut valami "panoráma"?Egy szó mint száz, nincs az a pénz amiért oda költöznék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőig kérhető diákhitel

Szeged - Azok a felsőoktatásban tanuló hallgatók, akik még ebben a szemeszterben szeretnének… Tovább olvasom