Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tiszta Amerika az új SBO

Gombbal nyíló ajtók, üvegfallal elválasztott terek és fűthető helikopterleszálló – a modern kor egészségügye várja majd a legsúlyosabb betegeket Szegeden.
Már a műszaki átadás zajlik az új szegedi Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO): jövő év elején megnyithat a korszerű épületszárny az új klinika jobb oldalán. Lapunk munkatársai először járhatták be az épületet, amely amerikai filmes emlékeket idézett fel.

Százegy plusz huszonhét. Ennyi lépcső vezet fel az SBO leglátványosabb részéhez, a helikopterleszállóhoz. A meredek fokokat azonban szerencsére nem sűrűn kell róniuk az orvosoknak: két, egymástól függetlenül működő lift viszi majd fel őket a 23 méter magas toronyba, ahonnan mellesleg szép panoráma nyílik a városra és a Tiszára. Az ide érkező betegek azonban minden bizonnyal nem ezt fogják nézni, ahogyan az itt dolgozók sem. A 20 méter átmérőjű tányér fűthető, így télen sem fagy le. A folyó felől berepülő helikopter érkezésekor egy hőszigetelt fülke emelkedik majd ide a betegért, amely a liftekhez viszi le a hordágyat.

Az egyik
Az egyik "bemenet" a helikopterleszálló.
Fotók: Schmidt Andrea 

– A folyosókat színkódokkal látták el a könnyebb tájékozódás kedvéért – mutatta már a belső teret Pető Zoltán osztályvezető egyetemi docens. – A piros részlegen a kritikus állapotú betegeket helyezzük el, a zöld folyosón sebészeti jellegű beavatkozásokat végzünk, a sárga a detoxikáló, a kék a fektető, a szürke pedig a járóbeteg-részleg. Tömegkatasztrófa esetén azonban bárhol el tudjuk látni a betegeket, a szükséges felszerelések mindenhol rendelkezésre állnak.

A falak pasztellszínűek, az üvegfalaknak, a tágas tereknek és a megvilágításnak köszönhetően pedig az egész tömb kellemes benyomást kelt. Az 1550 négyzetméteres sürgősségi osztályon összesen 83 helyiség van, az ajtók többsége könyökkel vezérelhető gombbal nyílik. Ide érkezik majd az összes neurológiai, traumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, illetve toxikológiai beteg, valamint mindenki, akit most még az egykori II-es kórházban működő SBO-ra szállítanak. A súlyos balesetet szenvedett gyerekeket is itt fogadják majd először. Évente 90 ezer beteggel számolnak – hogy ehhez elég lesz-e a klinikák személyzete, vagy létszámot kell bővíteni, egyelőre nem lehet tudni.

Modern épületben a jövő műszerei.
Modern épületben a jövő egészségügyi berendezései.

Bár az SBO-nak lesz járóbeteg-részlege is, az osztályt így az új klinika aulája felől is meg lehet közelíteni, Pető Zoltán hangsúlyozta: csak sürgősségi ellátást végeznek majd. – Gyógyszerfelírással nem, csak akut panaszokkal foglalkozunk, hiszen a részleg éppen azért jött létre, hogy a sürgős eseteket lehessen itt a leghatékonyabban ellátni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Elen 2013. október 18. 23:00
  „Nem volt még alkalmam rá, hogy megnézzem belülről az új Sürgősségi Betegellátó Osztályt, de remélem, hamarosan láthatom! Nagyon vártam, hogy ez a világszínvonalú betegellátó komplexum felépüljön és büszke is vagyok rá, hogy mindez Szegeden valósult meg! Kétségeim sincsenek, hogy valóban ,,Tiszta Amerika", de a filmbeli jelenetek kicsit sem hasonlítanak egy SBO-n zajló mindennapi küzdelemhez. Bízom benne, hogy az osztályon foglalkoztatott kollektíva jól képzett szakorvosokból, diplomás ápolókból és munkájukra igényes kisegítő személyzetből áll majd! Hasonlóan az Intenzív osztályhoz, akikkel igen szoros lesz a munkakapcsolatuk. Csak így tudom elképzelni, hogy ez a rendkívül nehéz, felelősségteljes, életmentő munka is világszínvonalú legyen. (Valóban nem árt elgondolkodni a kiemelt bérezésükön.)
  Abban pedig hiszek, hogy minden gyógyulni kívánó ember tiszteletben tartja majd az osztály tényleges feladatát, melyért újjászületett még akkor is, ha kezdetben lesznek nehézségek.
  Sok sikert kívánok az osztályvezetőnek, hisz tudományos vénája naponta publikál majd!”
 • 22. porter 2013. október 18. 20:29
  „Én csak azt sajnálom, hogy a csirke241 által emlitett beteganyag bizony ott lesz és balhézni fog. Horror lesz ott a triage! Bízom benne, hogy Dr Pető továbbra is ki fog állni a dolgozói mellett úgy, mint eddig. Mert 1000 cikk fog megjelenni arról, hogy milyen rosszul működik az SBO, és egyéb finomságok. Csak miatta merek oda menni dolgozni.”
 • 21. csirke241 2013. október 18. 10:00
  „Én csak abban bízom, h az új SBO elindulásával ki tudjuk küszöbölni azokat a nem odavaló dolgokat ami jelen pillanatban működik az SBO-n. Nagyon remélem, hogy komolyan lesz véve, hogy banális dolgokkal ill. 3 hetes, 3 hónapos és nagyon sokszor éves panaszokkal és még sorolhatnám milyen nem SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY-nak NEM való feladatokkal jönnek-mennek az emberek. (és persze türelmetlenül és sietve, nem látva, hogy a mentő súlyos beteget hozott be, és csak azért van az SBO-n, mert nincs kedve az SZTK-ba elmenni,mert ott várni kell és az SBO-n majd ellátják címszóval) Én ezzel nagyon nem vagyok kibékülve és nem is leszek. Remélem nagyon és bízom benne, h meg lehet majd valósítani azt a rendszert amit Dr. Pető Zoltán kigondolt és tervez. Az emberek nagy többsége sajnos azt gondolja, hogy bármi baja van bemehet az SBO-ra és ez van a közvéleményben is, "menj be az SBO-ra, majd ott el látnak". Ez remélem az új intézménnyel megszűnik és mindenki megtanulja mi is ennek az osztálynak a lényege.”
 • 20. PetőZoltán 2013. október 17. 14:32
  „Köszönöm biztatást!
  Célom az, hogy betegcentrikus, modern, jól működő osztály legyen az SBO. Ehhez jelenleg minden feltétel adott, tudnunk kell élni vele.
  Fontos az is, hogy az SBO tényleg csak az akut betegeket lássa, mert lesz bőven ilyen. Ezért kell tudni mindenkinek azt, hogy a háziorvosnál/szakrendelőben ellátható problémákat (pl. kontroll vizsgálat, jogosítvány megújítás, banális megfázás, kullancs kiszedése, stb.), az elfogyott gyógyszer pótlását ne hozzák/küldjék be hozzánk.
  Fogorvosi ellátást szintén nem végez az osztály, erre a gyógyírt a fogorvosi ügyeleteken kell majd keresni.
  Tisztelettel:
  Dr. Pető Zoltán”
 • 19. Mil 2013. október 17. 11:43
  „18. kormoska 2013.10.17. 11:28

  Na meg azt se feledjük, hogy mindez a gaz brüsszeli gyarmatosítók pénzéből épült, mint jelenleg lényegében MINDEN ebben a ny.ves országban.. Enélkül egyszerűen semmi nem lenne. 0 beruházás.”
 • 18. kormoska 2013. október 17. 11:28
  „Az átadóra remélem meghívják a komplett Vészhelyzet stábot az amerikai sorozatból....!
  Csinálhatják a kisrutint,mérhetik a vérgázt és intubálhatnak kedvükre,Carter doki pedig megdönthet pár nővérkét a kezelőben:-)

  A viccet félretéve ez a beruházás igazi csodának számít,a magyar egészségügyi (v)iszonyok között.
  Ez az előző(és nem a mostani)önkormányzati stábnak köszönhető+az egyetem előrelátásának és szakértelmének.
  Persze idesereglenek majd az átadásra a mostani miniszterek,államtitkárok...,pedig közük semmi az egészhez!
  A helikopterleszálló is világszínvonalú,ahogy a hozzá kapcsolódó technika is,jó dolog hogy Szegeden lesz az ország legmodernebb sürgősségije.
  Persze senkinek nem kívánom,hogy ezt megtapasztalja,jó egészséget mindenkinek!”
 • 17. sved 2013. október 17. 11:21
  „13. PetoZoltan
  Kedves Zoli!
  Nagyon szurkolok Neked, de nagy faba vagtad a fejszed.. Az epitmeny EU-s penzbol nyilvan vilagszinvonalu, es a Te tudasod is az. De ketsegeim nekem is vannak a szemelyzetet illetoen. (nem is csak az orvosi letszam feltoltese, hanem noverek, beteghordok stb.) Kiemelt berezes lesz nalatok? Maskepp esely nincs.
  Ezzel egyutt sok sikert! Remelem ha otthon jarok egyszer megmutatod nekem a "birodalmad"
  Udv Balaspiri Csaba”
 • 16. Lyncsi 2013. október 17. 10:37
  „Kedves hozzászóló ott az elején...
  Majd akkor érdekelni fogja hogy fűtött-e vagy nem a helikopterleszálló ha a gyerekével nem tudnak leszállni mert le van jegesedve.
  Nem is értem a hőbörgést és az elégedetlenkedést. Senkitől.
  Ebben az országban senkinek nem jó semmi?!?! -ha meg nem csinálnának rendes klinikát modern műszerekkel és eszközökkel, az lenne a hőbörgés tárgya.
  Kapjon már mindenki a fejéhez, tegyen rendet benne, és néha egy kicsit legyen megelégedve a sorsával. Örüljön hogy van két lába meg két keze...
  Nem kell állandóan puffogni meg hőbörögni. Az élet eltelik így is, meg úgy is ha megpróbálunk kicsit pozitívabban hozzáállni dolgokhoz és nem mindenbe beleverni a sz*rt.
  Amin pedig nem tudsz változtatni, arra nem érdemes rápörögni, mert a saját magad életét nehezíted vele. Nem másét.
  Najó de. Csak közvetetten.
  Az élet szép, tanuld meg élni! Mert csak egy lehetőséged van.

  Szép, mosolygós, jó kedvű, vidám napot mindenkinek!!”
 • 15. Janny1227 2013. október 17. 09:45
  „Nem olyan rég műtéten voltam a sebészeti klinikán, és ott beszélgettek az orvosok hogy először az új klinikáról költöznek át az osztályok. És az ottani terület felújítása után költözik csak a régi sebészeti klinika! Már nagyon időszerű lenne! Az ellátási rendszer kialakítása pedig gondolom pénz kérdés amiből nincs sok. De ajánlom a német rendszert, Érkezéstől (betegfelvétel), a távozásig (két vizsgálat egy röntgen) 45 perc telt el! Jó szakemberekből nincs hiány csak meg kell Őket fizetni! Mert érdekes módon odakint lassan több a magyar orvos mint idehaza!”
 • 14. epityu 2013. október 17. 09:23
  „Sajnos az elmúlt időben többször megfordultam a az új klinika sürgősségi osztályán, ambulanciáján.
  A jelenleg ott dolgozó személyzet munkája előtt mélyen meghajolok, úgy érzem kiváló volt az ellátás, melyben részesültem.
  Viszont volt, ill. van egy-két olyan dolog, ami nem volt szimpatikus.
  Jelenleg az alsó részeken az ajtókat nyomógombbal kell vezérelni, a gond az, hogy a fehér falra felszerelt fehér kapcsoló alig észrevehető. A csukódó ajtóban nincs áthaladás érzékelő, ezért pl. elengedtem magam előtt 2 hölgyet és mikor én mentem volna tovább rám csukódott az ajtó. - ( Valaki ragasztott fel celluxszal kézzel írt papírt tájékoztatásképpen, nagyon csúnyára sikeredett. )-
  Jelenleg az alagsor egy labirintus, nagyon könnyű eltévedni. Úgy tudom ez megszűnik.
  Nagyon furcsálltam, hogy egy ekkora klinikán a recepciósok nem értették az angol nyelvű betegek ill. diákok gondolatait. Az trauma ambulancián jelenleg hosszú a várakozási idő.
  Viszont átadás után remélhetőleg ez a sok apró probléma megszűnik és minden rendben lesz.”
 • 13. PetőZoltán 2013. október 17. 08:33
  „Az SBO személyzetének összeállítása is folyamatban van. Valóban nem könnyű feladat, de megbirkózunk ezzel is. Szerintem minden okunk megvan arra, hogy örüljünk egy ilyen létesítménynek.
  Kedves 6664! Látom szakmabéli, szívesen megbeszélem a kérdéseket akár személyesen is. Keressen az Új Klinika Intenzív Osztályán az 5173 belső telefonon, szívesen látom.
  A cikk elírását valóban javították, értelemzavaró volt az előző mondat, most javítva így helyes.
  Képriport is készült, azt nem tudom, mikor jelenik meg.
  Tisztelettel: Dr. Pető Zoltán”
 • 12. 6664 2013. október 17. 07:38
  „Kedves hős! Nem tudom, mit ért hőbörgésen? Senki nem vonta kétségbe, amit bizonygat. Én nem voltam az épületben, emiatt irigylem. Azonban lehet maga az épület és a technika akár világszínvonalú is, ha nincs hozzá személyzet. Működtetni is kell, nemcsak felépíteni.
  Ja, és nem "kapott", hanem majd kap.”
 • 11. hős 2013. október 17. 06:52
  „Emberek!

  Most aztán itt valóban nem illik fanyalogni!Voltam már az épület minden helyiségében,s nyugodtan állíthatom ,hogy világszínvonalú intézményt kapott Szeged és a régió.Abba lehet hagyni a hőbörgést!”
 • 10. 6664 2013. október 17. 05:20
  „Mindig jövőre nyílik meg... :-( mondjuk azért a személyi feltételekre kíváncsi lennék én is. Még ha a Belklinika és a mostani SBO összeáll, első ellátóból akkor sem lesz - szerintem - elegendő. Vagy majd itt is az lesz a felállás, mint a II. Kórházban (egy sürgősségi szakorvos, sok rezidens, és néhány osztályról ledelegált más profilú szakorvos)? Két beteghordóval? A technikát ilyen-olyan pénzekből egyszeri beruházással össze lehet szedni, de a személyzet - szakképzett, alkalmas személyzet - feltöltése nem biztos, hogy egyszerű. Ha lesz a cikknek folytatása, érdemes lenne a személyzeti feltöltöttséget is bemutatni (hány orvos, milyen szakképzettségű, hány nővér, beteghordó, képalkotó diagnosztikai kapacitás bővítés, stb.). Mellette pár aprócska standardot is hasznos volna megemlíteni (betegosztályozás, várakozási idők, stb.). Már csak azért is, mert amellett, hogy csak sürgős eseteket lát el (minden SBO így kezdi), általában ez a neuralgikus pontja minden betegnek (sok ország sok SBO-ján).

  Kedves sóska 66: valóban úgy szerepelt első olvasatban, ahogyan Senor bemásolta. Kb. queenmargareth1 hozzászólása után javíthatták.”
 • 9. sóska66 2013. október 16. 23:13
  „8. Senor 2013.10.16. 22:25

  Köszönöm. Így már érthető.....”
 • 8. Senor 2013. október 16. 22:25
  „Kedves sóska66

  Azóta javították... Szerinted begépeltem, vagy copy-paste volt?”
 • 7. sóska66 2013. október 16. 21:52
  „1. Senor 2013.10.16. 16:35

  Ez a rész így szól ám !

  Gyógyszerfelírással nem, csak akut panaszokkal foglalkozunk, hiszen a részleg éppen azért jött létre, hogy a sürgős eseteket lehessen itt a leghatékonyabban ellátni

  A pontosság kedvéért....... idézni tudni kell”
 • 6. füttyimre 2013. október 16. 20:06
  „Mindenkit itt látnak el,utánna küldik a megfelelő osztályra!”
 • 5. Mil 2013. október 16. 19:43
  „Képek ??”
 • 4. M.Aurelius 2013. október 16. 18:46
  „Infarktusost vagy ritmuszavarost meg majd ellátják az éjszakai, Kossuth L. sgt.-i ügyeleten? Vagy az is megszűnik ezzel?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dés László legfőképp élni szeretne

A dzsungel könyvét már több mint 1000-szer játszották a színházban, a Valahol Európában sem jár tőle… Tovább olvasom