Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tiszta szesszel üzletelő társaság tagjait ítélték el Szegeden

Szeged - Vízkőoldóként 26 ezer liter tiszta szeszt hoztak be Horvátországból annak a társaságnak a tagjai, akiket jövedékkel visszaélés miatt ítélt el pénteken a Szegedi Ítélőtábla. Az ügyben összesen hét embert ítéltek el, a csoport vezetője jogerősen négy év börtönt kapott.
Az egyik vádlottnak 2006 végén ajánlottak megvételre egy olyan horvátországi speciális, vízkőoldószernek nevezett terméket, amely tulajdonképpen tiszta szesz volt, ám minimális adalékkal kiegészítve már vegyszernek minősült. Az adalékot sósavval közömbösíteni lehetett, s ezt követően a folyadékot már tiszta szeszként tudták használni.

A férfi a szeszre ismeretségi körében keresett vevőt, így került kapcsolatba a többi vádlottal, akik közül az egyik a literenként 470 forintba kerülő szállítmány finanszírozását vállalta. A vételárat végül a szlovéniai Lendván adták át a vízkőoldó gyártójának.

A 26, egyenként ezer literes tartályt először Horvátországból Szlovéniába szállították, ahonnan - uniós határ lévén - az "áru" 2007. március 1-jén már vámkezelés nélkül került Magyarországra. A teherautó nem sokkal éjfél előtt érkezett meg egy kecskeméti telephelyre, ahol a "vegyszeres átalakítást" végezték. Az alkoholt épp a pincében lévő tartályokba szivattyúzták, amikor a pénzügyőrök rajtaütöttek a társaságon.

A vádlottak a jövedéki adóköteles termék hatósági engedély nélküli előállításával csaknem 60 millió forint adóhiányt okoztak.

A vámosok a telephely átvizsgálása során az egyik raktárban több mint 13 ezer liter, emberi fogyasztásra alkalmatlan, de ipari célra felhasználható denaturált szeszt is találtak. Tizenhárom, egyenként 20 literes kannában pedig már bekevert szeszes italra bukkantak. A jövedéki engedély nélkül birtokolt alkoholtermékek értéke meghaladta az 54 millió forintot.

Olvasóink írták

  • 3. rozator 2011. február 11. 23:14
    „Tisztaszesszel tilos, csak pancsolt gumicumilével lehet?”
  • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. február 11. 17:16
    „Az semmi, de ezek szerint bármiből képesek előállítani olyan terméket amit lelki ismeret furdalás nélkül megitatnának bár kivel!”
  • 1. nyomdasz63 2011. február 11. 12:02
    „Ezzel ismét nő a SOHA be nem fizetett járulék-lista is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hands UP!-koncert

Szeged – A Hands Up! zenekar koncertezik február 14-én, hétfőn 19 órától a Grand Caféban. Tovább olvasom