Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tiszta vizet a pohárba!

Szeged - Akinek nem elég jó az a víz, ami a csapból folyik, tisztítóberendezést vásárolhat. A szerkentyű előnye, hogy kiszűri a szennyeződéseket, hátránya, hogy egyik-másik, a szervezetre pozitív hatású anyagtól is megszabadítja a vizet. A Szegedi Vízmű Zrt. szerint a városban kiváló minőségű a csapvíz, nincs szükség további szűrésre.
Bíróné Maul Ibolyánál három évvel ezelőtt „telt be a pohár". Úgy érezte, a csapvíz nem elég megbízható, ezért kartonszámra cipelte haza az ásványvizes flakonokat. De csakhamar erre is ráunt, ezért aztán vásárolt egy aktív szenes, UV-lámpás víztisztítót, amelyet úgy megszeretett, hogy a sima csapvizet már csak mosogatásra használja.

– Több éve tisztított vizet iszunk. Nem csak a színe, a szaga, az íze is más, mint annak, ami a csapból folyik. Ezzel főzök és a fogunkat is ezzel mossuk – árulta el az asszony.

– Az ivóvíz fertőtlenítésére Magyarországon is klórt használnak. Ez azonban nem csupán a csapvízben és a vezetékekben „dolgozik". Szervezetünkben sejtölő és rákkeltő hatása van – magyarázta Baranyiné Pataki Erzsébet, aki víztisztító készülékeket forgalmaz. Véleménye szerint a szegedi víz jó minőségű, de mire az elavult csőrendszeren keresztül a poharunkba jut, elszennyeződik. A szennyeződés kiszűrésére többféle szerkezetet fejlesztettek ki, melyekért tízezres vagy akár százezres nagyságrendű összeget is fizethetünk. Ha például fordított ozmózis rendszerű vízszűrőn folyik át a csapvíz, akkor szinte csak desztillált víz marad belőle. Egy másik lehetőség a tisztításra az aktív szenes szűrő. Ennek azonban az a hátránya, hogy idővel felrakódik rá a szennyeződés, így többet árt, mint használ. Ezért fejlesztették ki az UV-lámpás verzióját, amely elpusztítja a szűrőre felrakodott baktériumokat.

Bíróné Maul Ibolya a fogát is tisztított vízzel mossa. Fotó: Segesvári Csaba
Bíróné Maul Ibolya a fogát is tisztított vízzel mossa.
Fotó: Segesvári Csaba

A víztisztító berendezésekről megkérdeztük Kiss Editet, az ANTSZ kistérségi tiszti főorvosát, aki elmondta, mindig be kell tartani az útmutatót, így elkerülhető a bakteriális fertőzés. Azt is jól meg kell gondolni, milyen típust választunk, hiszen nem biztos, hogy előnyös, ha a berendezés a szervezetre pozitív hatású anyagokat is kiszűri. Kiss Edit hozzátette, Szegeden jó minőségű a víz, nincs különösebben szükség víztisztítóra.

Citrommal

Szegeden kiváló minőségű az ivóvíz – szögezte le Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója. Az ivóvizet mélyfúrású kutakból nyerik. Csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítik, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. A fertőtlenítés során a klór kémiai reakcióba lép a vízben lévő szerves szennyezőanyagokkal, amelynek következtében trihalometán-vegyületek is keletkeznek. Szegeden azonban ezeknek a vegyületeknek a mennyisége minimális, jóval a megengedett határérték alatt van. Ezért is tartja Bodor Dezső feleslegesnek a víztisztítók használatát, és azt ajánlja, ha nagyon zavarónak érezzük a klór szagát, akkor levegőztessük egy kis ideig a vizet fogyasztás előtt, tároljuk hűtve üvegpalackban vagy üvegkancsóban – de nem tovább 24 óránál – vagy ha azonnal fogyasztani akarjuk, adjunk hozzá literenként három-négy csepp citromot.

Olvasóink írták

 • 7. xcv,bm 2008. július 17. 01:01
  „Valaki elmondaná, hogy hol lehet víztisztítót venni városunkban? Esetleg tudja valaki melyik üzlet eladóját kérdezte a Délmagyar?”
 • 6. szegedilakos 2008. július 16. 14:08
  „Fogadjunk, hogy Bodor Dezső Úr nem egy 30 éves panelházban lakik, nem ott fürdik és nem ott iszik vizet a csapból. A szegedi víz tényleg jó, csakhogy ki kéne cserélni az ősrégi vascsöveket amikkel a házakba szállítják, mert hogy régen nem műanyag csöveket fektettek le hanem vasat, és mint tudjuk a vas korrodálódik. Hogy emiatt büdös-e a víz, vagy pedig a -rossz szájak szerint belekevert- termál víztől azt ki ki döntse el...
  Ezt persze Bodor Dezső Úr nem említi, mert akkor meg kéne válaszolnia az esetlegesen felmerülő kérdéseket, pl. hogy miért nem cserélik ki a vezetékeket (kvázi mire megy el a csatornadíjak összege), miért van különbség egy szegedhez közeli falu csapvize és egy szegedi csapvíz között, és miért panaszkodik a szegedi lakosság zöme az ihatatlan, büdös, néha színes vízre (ha az "annyira jó")...”
 • 5. SilentWaters 2008. július 16. 11:35
  „Lehet, hogy a víz kiváló, azonban a panelunkban található vízvezeték már kevésbé... Egész évben ihatatlan, nyáron néha még a fürdéshez is büdös és túl rozsdaszínű.”
 • 4. AntiGalambetető 2008. július 15. 09:28
  „"Ráadásul jót tesz a nyomornak!"

  Akkó azé van a Zanna kúton mindig
  annyi nyomorult kisnyugdijjas? :-)))”
 • 3. Zituan 2008. július 15. 09:20
  „Emberek! Azért gondolkozzunk el, de komolyan.
  A Szegedi Vízmű vezére csak azt mondhatja, hogy kiváló minőségű az ivóvíz Szegeden. Ez a dolga.
  Egy hete vettem víztisztítót. Amolyan házi használatút, kifizethető volt. Akivel csak eddig megkóstoltattam a tisztított vizet, és után a csapból folyót annak eredeti állapotában, mind azt mondta, hogy kiabál a különbség. Pedig annyit teszek, hogy beviszek egy pohár tisztított vizet és megkérem, hogy igya meg. Nem teszem hozzá, hogy ez tisztított...aztán kap egy pohárka tisztítatlant. A hatás leírható, de nem teszem.
  Egész egyszerűen kellemesebb, semlegesebb az íze a tisztítottnak. Nincs mellékíze. Behűtve pedig olyan, mint valami friss forrásvíz.
  Igen, jó minőségű a szegedi víz. Tisztítva tényleg az.”
 • 2. joy 2008. július 15. 08:55
  „A szegedi kutak 500-700 méteresek, vízutánpótl rétegeik a Duna-Tisza közén, és Erdély terülenén kerülnek a felszínre. Azaz több ávtizedes szivárgással mélykőzeti szűrőrendszeren át jut a kúttalpakig.
  Gyakorlatilag ásványvíz-minőségű, a klór csak a vízművekben kerül bele ellenőrzött mennyiségben, és mint olvashattuk, a trihalometán tartalmat is ellenőrzik, és az a megengedett határérték alatt van!

  "...Az ivóvíz fertőtlenítésére Magyarországon is klórt használnak. Ez azonban nem csupán a csapvízben és a vezetékekben ,,dolgozik". Szervezetünkben sejtölő és rákkeltő hatása van... "
  Ez így, ebben a formában nem igaz!
  A rákkeltő hatású anyag a trihalometán, de az a szervezetben az eddigi kutatásoxerint nem gyűlik föl, mint szemét, kiürül. Nem az ivóvízből, hanem a klóros, vegyianyagokkal teli víz hőkezelésekor keletkezik.
  Magyarán, ha hipót öntünk a vízbe, és utána főzünk belőle bablevest!

  Aki fél a csapvíztől igyon Annavizet, az ingyen van, szénsav és egyéb adalékoktól mentes!
  Ráadásul jót tesz a nyomornak!”
 • 1. szomjas 2008. július 15. 06:55
  „Én palackozott tisztított vizet vásárolok, egy helyes gép még le is hűti ha akarom. És forró vizet is engedhetek belőle. Nem jó ízű a csapvíz. Olyan sok vegyszert megeszünk, ahol van rá mód inkább kikerülöm.
  Ja, és itt megnézhető: www.bsz.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnik Tarján gettóbüféje

Szeged - Tarján szégyenfoltja, az Olajbányász téri kispiac átalakul és vele együtt megszépül a… Tovább olvasom