Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Tisztaság minden szinten: Miklós Péter nem tervez leépítéseket a városi takarítócégnél

A 31 éves, történész-teológus végzettségű Miklós Pétert áprilisban nevezte ki a Fidesz–KDNP és Jobbik alkotta szegedi közgyűlési többség a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. élére. Az ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, otthon is kiveszi a részét a házimunkából.
– Miért éppen ön került a Szegedi Intézménytakarító Kft. élére?
– A Fidesz–KDNP-frakciószövetség ennek a cégnek a vezetésére kért fel. Hogy mi volt a motiváció, arról őket kell megkérdezni. Rövid gondolkodás után vállaltam el a posztot. Jellemző rám, hogy képes vagyok gyorsan megtanulni új dolgokat, és szeretem a kihívásokat, megmérettetéseket. Az a vád ért, hogy nincs megfelelő képzettségem. Az elődöm iskolai végzettsége szakközépiskolai érettségi volt, én is rendelkezem hasonló végzettséggel. Amúgy együtt dolgoztunk vele két hónapot, de kiderült, ez nem működik. Az egész cég számára furcsa volt, hogy a vezetőből a harmadik-negyedik ember lett, ezért elváltak útjaink.

– Ez az egyetlen változás a cégnél?
– Úgy látom, mindenkivel együtt tudok dolgozni. Jó csapatot találtam, tíz év alatt jól beállt a rendszer. A szemléletbeli, hangsúlybeli változásokat, amelyeket képviselek, elfogadják. Szerencsére azok közé a városi cégek közé tartozunk, amelyek nyereségesen működnek. Ezt igyekszem megtartani szakmailag megalapozott döntésekkel, az itt dolgozók és a város érdekeinek megfelelően. Szakképzettségre ugyan nincs szükség a munkám ellátásához, és az egyedül létező takarító szakmunkás OKJ-s tanfolyam sem indul a környéken, de ha mégis lesz, elvégzem.

Miklós Péter: Képes vagyok gyorsan megtanulni új dolgokat, és szeretem a kihívásokat, megmérettetéseket. Fotó: Frank Yvette
Miklós Péter: Képes vagyok gyorsan megtanulni új dolgokat, és szeretem a kihívásokat, megmérettetéseket.
Fotó: Frank Yvette

– Talált csontvázat a szekrényben?
– Egyelőre nem, és nem is számítok vizsgálandó ügyre. 100 százalékban önkormányzati cég vagyunk. A több mint 600 milliós költségvetésünk jelentős része a 340 dolgozónk személyi juttatására, a maradék az eszközökre, tisztítószerekre megy el. Ez átlátható. A szegedi önkormányzat több mint 70 objektumát takarítjuk, így iskolákat, kollégiumokat, sportlétesítményeket. Vállalkozunk is, építkezések után ipari nagytakarítást vállalunk, ellátunk irodaházakat, kistérségi iskolákat. Ebből tesszük az önkormányzati támogatás mellé a költségvetés egytizedét. Megérezzük a válságot, sok cég lemondja a takarítást, és a kormányhivatali átszervezéssel is megcsappant a munkánk, mert ők saját hatáskörben dolgoztatnak. Közben emelkedtek az anyagárak, növekedtek a személyi jellegű ráfordítások, a bérminimum is több lett. Egyre szorultabb a helyzetünk, de az önkormányzat segítségével legalább a bérminimumot tudjuk garantálni, így takarékossági okból nem küldtünk el senkit. Nálunk a szó szoros és átvitt értelmében is minden tiszta. Nem járt még itt az átvételi bizottság és a cégfelügyelet, de állunk elébe.

– Mi lesz a történészi munkájával?
– Az egyetemen voltam doktorandusz, majd tudományos segédmunkatárs, onnan mentem a múzeumba, ahonnan kiléptem. A történelemkutatást nem hagyom abba, de kevesebb időm jut rá. Amíg az egyetem történeti intézete igényli, egy-két kurzust megtartok, és publikálok.

– Nem kínos, hogy a háta mögött főtakarítóként emlegetik?
– Nem.

– Otthon tisztaságmániás?
– Kiveszem a részem a házimunkából. A hároméves kisfiam mindig gondoskodik tennivalóról.

– És a politikai ambíciói? Nem indul újra az újszentiváni
polgármesterségért?
– Továbbra is a szegedi KDNP ügyvezető elnöke és a Fidesz kulturális tagozatának megyei elnöke vagyok. Emellett a SZINT az első, erre kértek fel a képviselők 2014. június 30-áig. Erre koncentrálok. A 2014-es választás még a jövő zenéje.

Olvasóink írták

  • 2. tatár 2011. augusztus 09. 14:14
    „<moderálva> Ez egy abszurd kinevezés. Több, mint abszurd.:-)”
  • 1. DMagóg 2011. augusztus 09. 12:19
    „Igazán szép karrier! Lehet, hogy csak egy megélhetési politkus a másodvonalban? Vagy ez csak egy jutalomfalat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 dimenziós kép a daganatról

Újat hoz az orvosi képfeldolgozásban a szegedi egyetem és a tucatnyi más országban dolgozó cég, a GE Healthcare együttműködése. Tovább olvasom