Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Tisztes munkáért tüntettek a fővárosban

Szeged - A korkedvezményes nyugdíjat, a bérelmaradást, a túlórákat és a területalapú érdekképviseletet hangsúlyozták a megyében tevékeny szakszervezetek. Pesten a minisztériumnál tüntettek.
Ezrek demonstráltak tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium pesti épülete előtt a tisztes munka világnapján. A tüntetést a több mint nyolcvan tagszervezetet és 250 ezer tagot tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség hirdette meg. A szaktárca tisztségviselőjének petíciót adtak át.

A rendezvényen több, megyénkben is aktív érdekképviselet tagjai jelentek meg. A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete – amely Szegeden az SZKT-nál tevékeny – a tüntetés szervezésébe is bekapcsolódott. Szabó István elnök lapunknak elmondta, a legfontosabb a korkedvezményért harcolni, különben a járművezetők, bányászok és más hasonlóan megterhelő munkát végzők ilyen juttatása december 31-ével megszűnik.

Ezrek demonstráltak a Nemzetgazdasági Minisztérium pesti épülete előtt a tisztes munka világnapján. Fotó: Bors
Ezrek demonstráltak a Nemzetgazdasági Minisztérium pesti épülete előtt a tisztes munka világnapján. Fotó: Bors

– A tisztes munka ráférne az egész országra, de a közszolgálatban is rendkívül fontos lenne. A kifejezés számomra a tisztességes körülmények között, tisztességes bérért tisztességesen ellátott feladatot jelenti – összegezte az alapvető mondanivalót Farkas Andrea.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára kiemelte, figyelembe kell venni, milyen munka mekkora leterheltséggel és milyen létszámmal jár. A visszajelzésekből úgy látja, a közigazgatásban nagyon nagy a leterheltség, ami hivatalosan nem látszik meg a túlórákban. Elsődleges a lakosság ellátása, de a feladat elvégzése néhol veszélybe kerül, mert nincs meg hozzá a megfelelő számú ember.

Ugyanakkor széles körben minimálbér jellemző, nagy a bérelmaradás a köztisztviselőknél és közalkalmazottaknál, bár néhány terület kapott bérrendezést. A megyei titkár végül hozzáfűzte: a tisztességes munkáért adott nem tisztességes bér az nem tisztességes.

A DÉMÁSZ Szakszervezet vezető elnöke, Nagy Sándor azt hangsúlyozta, a tisztes munka a biztonságon és jövedelmen túl magába foglalja a szervezkedés alapjogát, a véleménynyilvánítás szabadságát, és hogy a munkavállalók részt vegyenek az őket érintő döntések meghozatalában.

Tiltakozók.
Tiltakozók.

Garantálja az egyenlő lehetőségeket és bánásmódot mindenki számára. A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel, a kiszolgáltatottsággal. Ezen változtatni kell. És sokat kell fejlődni, hogy a munkavállalók döntő többsége tisztes munkahelyen dolgozhasson. Ez a nap erre hívja fel a munkáltatók, munkavállalók, érdekképviseletek és a kormány figyelmét.

A LIGA Szakszervezetek, amelyek a megyében az energiaszektorban, a vasúti és a közúti közlekedésben vannak jelen, az ismertségük növelésére használták ki a világnapot. Szabó-Zsura Brigitta, az érdekképviselet dél-alföldi regionális referense elmondta, Csongrád megyében területalapú szakszervezetet hoznak létre. Ehhez ágazattól függetlenül csatlakozhatnak közép- és kisvállalkozások dolgozói is, és a LIGA ellátja kollektív, illetve egyéni érdekképviseletüket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilátóra pályáztak Öttömösön

Ökológiai ismeretterjesztő kilátó építésére és erdei pihenőhely kialakítására nyert támogatást a falu. Tovább olvasom