Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Titkok őrzője, a kapcsos könyv

Szeged - Kedves Naplóm! – kezdődik a klasszikus megszólítással a kapcsos könyvbe kézzel írt titkok sora. Karinthy Frigyes 1898-ban kezdett, 1987-ben a Helikon Kiadó által megjelentetett gyerekkori naplójába beleolvasva merült fel a kérdés: manapság, a számítógépes „pötyögtetés" terjedésével vezetnek-e naplót a kamaszok.
Szegedi tinikkel beszélgetve kiderült: a kisebbek kemény fedelű füzetekbe körmölnek és rajzolnak, a gimnazista meg a PC memóriájára menti a vallomásszerű mondatokat.

– Lakattal zárható titokkönyvbe írtam az első naplómat. Ez már a második – szorít magához egy kemény fedelű füzetet Horváth Dorina. A szegedi Gedói általános iskola hetedikese elárulja: otthon, a mamája tudja, hogy unokája leírja, ha öröm vagy bánat éri. De e titokkönyvbe csak egyik barátnőjének, Deák Lolitának engedte meg, hogy belekukkantson. Neki is csak azért, mert épp most derült ki: mindketten naplót vezetnek.

– Micimackós füzet az első naplóm – akkor kezdtem vezetni, amikor a betűket tanultam. Jólesett leírni a fontosabb dolgokat. Aztán azt is, ami bántott. Én nem törtem-zúztam, hanem így adtam ki magamból a feszültséget. Azóta saját történeteket is írok: épp arról, amiről olvasok – például a vietnami háborúról – magyarázza szokásainak alakulását Redenczki Attila Roland. A szegedi Petőfi általános iskola hetedikese most éppen egy zöld fedelű, „sima" füzetbe ír és rajzol is – mutat egy ceruzás gyöngybetűkkel írt, autós vázlatokkal kiegészített oldalt.

– Én senkinek se mutatnám meg a naplómat – nyugtázza a fiú gesztusát az osztálytárs, Kaszner Tóth Lilla. – Ezért is haragudtam, amikor a szülinapi bulimon két srác megtalálta, s belenézett a kapcsos könyvembe. A naplómba harmadikos korom óta olyanokról írok, amikről másnak nem beszélnék, vagyis titkokról – jelenti ki Lilla, példaként pedig a „szeretem"- és „utálom"-listát említi.

Rég barátnők, de egymás számára is csak most derült ki: Deák Lolita és Horváth Dorina is naplót ír. Fotó: Segesvári Csaba
Rég barátnők, de egymás számára is csak most derült ki: Deák Lolita
és Horváth Dorina is naplót ír. Fotó: Segesvári Csaba

Közösen kezdett naplót írni Berkes Veronika és Bacsa Nikolett. A barátnők – Lilla és Roland osztálytársai – úgy emlékeznek, egy tornaórára készülődtek az öltözőben, amikor az egyik lány előjött a naplóírás ötletével. Ők napköziben, miután kész volt a lecke, suttogva beszélgettek, aztán „összegzésként" külön-külön leírták, milyen fontos dolgok történtek velük. Azóta otthon körmölnek, de egymásnak, csakis egymásnak megmutatják az újabb és újabb fejezeteket. A négy naplóíró petőfis abban egyetértett, hogy a bejegyzések leggyakoribb témája az, ami az iskolában történt. Aztán írnak barátnőkről, vagy olyan történetekről, melynek főszereplője, egy kislány elveszti a szüleit, de az élményekből időnként vers is születik. Azt mondja Niki: addig ír naplót, amíg el nem éri a célját, s állatorvos nem lesz. Niki viszont hallott egy asszonyról, aki 105 évesen is naplót vezetett.

Így írtok ti!

Két szegedi gimnazistát kérdeztünk, vezetnek-e naplót. Egyikük kislány korában írt néhány fejezetet, ma már gyerekes elfoglaltságnak találja. Másikuk bevallotta: a PC memóriájára menti – mondjuk az MSN-ezés melléktermékeként születő vallomásokat, ezeket időnként kiegészíti, és kész a napló. Ő olvasta Karinthy Frigyes Gyermekkori naplók 1898–1899, 1899–1900 címmel nyomtatásban is megjelent, az Így írtok ti! szerzőjének első szövegét. E két kis remeklést pszichológus- és pszichiáterjelöltek, leendő tanítók, tanárok, de minden mai és leendő szülő számára is kötelező olvasmánnyá tenné. A napló az ember őszinte megnyilatkozása.

Olvasóink írták

  • 1. xD 2008. október 15. 18:15
    „A bal oldali csaj jól néz ki!
    De a jobboldali se rossz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen legyen az új fém kétszázforintosunk?

Szeged - A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött: 2009 elején bevonja a 200 forintos papírpénzt, és… Tovább olvasom