Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Titkolják, hová kerül majd bűnmegelőzési tanácsnok

Szeged - Három szegedi iskolában, a Mórában, a József Attilában és a Tömörkény-gimnáziumban szolgál majd bűnmegelőzési tanácsadó. A megyében további három intézménybe vezényelt még ilyet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, de mivel a kijelölt iskolák listája titkos, nem sikerült kiderítenünk, melyek ezek. A civil ruhás szakemberek iskolánként heti 10 órát lesznek majd szolgálatban.
Hónapok óta lehet tudni, hogy „a kiemelten veszélyeztetett iskolákban" bűnmegelőzési tanácsadók teljesítenek az idei tanévtől szolgálatot. A kivitelezés döcögősen megy: október elején Szegeden egyetlen iskolában sem láttak még rendőrt. Mi több, nem egy igazgató volt, aki azt sem tudta, miről beszélünk, amikor érdeklődtünk, kaptak-e hatósági felügyeletet; kedvesen tájékoztattak, hogy évek óta jó viszonyt ápolnak a helyi rendőrőrssel. Pedig a már bejáratott „iskolarendőr" program messze áll attól, amiért a mostani bűnmegelőzési tanácsadókat kiképezték: ők nem csupán évente egy-két alkalommal jönnek előadást vagy osztályfőnöki órát tartani, hanem az iskolai élet szerves részévé válnak.

Aki viszont tudta, miről van szó, éppen a megbélyegző, felülről történt kiválasztás miatt megkönnyebbülten mondta: náluk nem lesz ilyen. Mint ismeretes, a KLIK döntötte el, hogy melyik legyen az a kétszáz – szerintük problémás – iskola az országban, ahol a rendre a hatóság emberei is vigyáznak. – Rossz fényt vetne az iskolára. Az emberek nem úgy szocializálódtak, hogy a rendőri jelenléthez hozzá lennének szokva, ezért sok szülő számára biztosan riasztó lenne – mondta az egyik igazgató.

Valószínűleg éppen ebből a meggondolásból a rendszert nemes egyszerűséggel titkosították: sem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, sem a bűnügyi tanácsadókat koordináló Országos Rendőr-főkapitányság nem hajlandó elárulni, mely iskolákban szolgál majd civil ruhás rendőr. – Csongrád megyében valamennyi kijelölt iskolával megkötötte az együttműködési megállapodást a rendőrség. Az iskolák listáját az Emberi Erőforrások Minisztériumának kérésére nem áll módunkban kiadni – tájékoztatott az ORFK sajtószolgálata. Ezek után megküldtük kérdéseinket a minisztériumnak is, azt tudakolva, miért titkos az érintett iskolák listája. Választ azonban nem kaptunk.

Szerencsére az iskolák segítőkészebbnek bizonyultak, így kiderült, hogy Szegeden három intézményt jelöltek ki. A Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-móravárosi és József Attila Tagintézménye mellett a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Szakközépiskola is kapott bűnmegelőzési tanácsadót. Mint megtudtuk, mindhárom intézményben heti 10 órát szolgál majd a civil ruhás rendőr, aki a tanáriban kért helyet, külön irodára nem tartott igényt, és a napokban mutatkozik be a tantestületnek. Volt, amelyik intézményvezető örült a lehetőségnek, más azt mondta, nem túl nagy dicsőség e tekintetben kiválasztottnak lenni.

Úgy tudjuk, a megyében még három másik iskola kapott rendőrt, hogy melyek ezek, azt nem sikerült kiderítenünk. Egy korábbi tájékoztatás szerint Csongrádban négy bűnmegelőzési tanácsadót képeztek ki. Civil ruhában szolgálnak majd, feladatuk pedig a tanárokkal való kapcsolattartás, a környék feltérképezése és előadások tartása lesz. A szülők is felkereshetik őket, de a diákok is kezdeményezhetnek beszélgetést. Fizetésüket a rendőrség állja.

Olvasóink írták

  • 2. T._Kristóf_Á. 2013. október 17. 11:13
    „A Krúdyban is lesz bűnmegelőzési tanácsadó, ugyanaz a rendőr őrnagy, aki a Tömörkény-gimnáziumban is.”
  • 1. pachakuti 2013. október 09. 10:14
    „"Jó munkát" végzett húsz év alatt az SZDSZ.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élőkép 952 diákkal

25 év alatt több mint hatezer diák végzett a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban. Tovább olvasom