Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Titkos pecsét, bűn- és erénytálak a Fekete házban

A 12-13. századi dél-alföldi régészeti leleteket felvonultató tárlaton a látogatók egy kolostor kerengőjében sétálhatnak, virtuálisan pedig egy monostorba is beléphetnek.
Bűn- és erénytálakat, titkos pecsétet, griffmadárral díszített övcsatot és többszáz éves gyerekrajzokkal telikarcolt burkolólapot is bemutat a Kolostorok kincsei című kiállítás Szegeden. A látogatók emellett egy kolostor kerengőjében sétálhatnak, virtuálisan pedig egy monostorba is beléphetnek. A 12-13. századi dél-alföldi régészeti leleteket felvonultató tárlatot január 22-én, szerdán 17 órakor nyitották meg a Fekete házban.

Nyolc-kilencszáz éves régészeti leleteket mutat be a Fekete ház új időszaki kiállítása: a Kolostorok kincsei című interaktív tárlaton közel 150 tárggyal találkozhatnak az érdeklődők, melyek a Bugacpusztán állt Pétermonostor korába repítik vissza a látogatót.

Fo: Móra Ferenc Múzeum
Fo: Móra Ferenc Múzeum

A vallási élet leletei között találkozunk kézmosóként használt bűn- és erénytálakkal, aranyozással és zománcberakásokkal díszített értékes körmeneti keresztekkel és rózsaablak-rekonstrukcióval is. A látogatók egy középkori kolostor kerengőjében sétálhatnak, valamint burkolólapokat és padlótéglákat is megtekinthetnek, melyekbe malomjátékot és különböző gyerekrajzokat karcoltak évszázadokkal ezelőtt.

A mindennapi használati tárgyak között megtaláljuk egy bizonyos Setonis mester titkos pecsétjét, egy rovásírással ellátott feliratos gyűrűt, egy díszes griffmadaras övcsatot, továbbá különböző Árpád-kori fegyvereket, edényeket, lószerszámokat és munkaeszközöket. A tárlaton egy téglakripta-rekonstrukciót is láthatnak az érdeklődők, melyben egy csontvázat helyeznek el a múzeum szakemberei.

Fo: Móra Ferenc Múzeum
Fo: Móra Ferenc Múzeum

A kiállítást interaktív elemek színesítik: egy digitális installációs technikával bárki „kezébe vehet" egy középkori monostort, majd be is járhatja azt. Emellett régészeti homokozó és malomjáték várja a legkisebbeket a Fekete házban.

A kiállítás kincsei a kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének részei.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a burgonyán túl

Tükörszerviz, gombacappuccino és villámgyors pezsgőhűtés – ezekkel a praktikákkal arattak sikert a szegedi pincér-, szakács- és cukrásztanulók. Tovább olvasom