Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Titkos tervek kimenekítésre

Ha valahol átszakadna a gát, azonnal megkezdődne a mentés – nyilatkozta lapunknak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elemző tisztje. Nagy Zoltán a titkosított tervekről nem beszélhetett, azt viszont elmondta, mindent tudnak, például azt is, mennyi terhes vagy idős él egy-egy házban.
– Az emberek kimondva-kimondatlanul félnek a gátszakadástól. Van erre katasztrófatervük?
– Katasztrófatervünk nincs.

– Akkor mi van helyette?
– Mielőtt erre válaszolnék, elmondom, hogy a megye területe hét katonai körzetre van felosztva. Az úgynevezett békeidőkben is tudjuk, hogy melyek a veszélyeztetett területek, például hol lehet leginkább számítani vegyi veszélyre, gyakori tűzre, földrengésre, bel- és árvízre, mit kell tennünk a madárinfluenza felbukkanásakor. Ezekből is látszik, mindig mindennel számolunk, a különböző veszélyhelyzetekre van részletes tervünk. Részletes és állandóan frissített adatbázisunkban egyebek mellett azt is nyilvántartjuk, hogy egy-egy településen, egy-egy házban mennyien élnek. Tudjuk hol él terhes nő vagy idős ember, vagy ki beteg. De azt is, hogy hol és milyen állatokat tartanak, azon belül mennyi szárnyast vagy emlőst. Ezek kitelepítéskor vagy kimenekítéskor nagyon fontos adatok.

– Akkor mégiscsak van ilyen terv?
– Ilyen van, de az előbb nem ezt kérdezte. Egyébként a kitelepítés és a kimenekítés nem ugyanaz. Az utóbbi azonnali beavatkozást igényel.

Veszélyben

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint a megyében 93 ezer 174 személyt, a 60-ból 27 települést és 30 ezer 573 épületet veszélyeztet az árvíz.  
– Mondana konkrétumokat? Ha például Szegednél átszakad a gát, akkor hogyan zajlik a mentés? Mennyien vesznek részt benne, honnan érkeznek járművek, hova viszik a kimenekített embereket és állatokat?

– Mielőtt erre bármit válaszolnék, hangsúlyozni szeretném, hogy az árvíz elleni védekezés szakmai munkáját vízügyi szakemberek irányítják. Egy esetleges gátszakadás esetén ők értesítenek bennünket, mi pedig késlekedés nélkül azonnal megkezdjük a kimenekítést az előre megtervezett menekülő-útvonalakon. Azonnal!

– Ha jól értem, a gátszakadásra is kész terveik vannak.
– Minden veszélyhelyzetre vannak kész terveink.

– Mit csinálnak, ha a Tisza belvárosi szakaszán átszakad a gát, hogyan folyik a mentés?
– A tervek titkosak, részletekről nem beszélhetek.

– Tudjuk, hogy a Tisza Volán és az SZKT elvégezte a felkészülést egy esetleges igénybevételre. Nem sikerült titokban tartani, hogy a két cég mennyi emberrel és milyen járművekkel venne részt a mentésben.
– Adott esetben a két cég bevetése is része a tervnek, de ennél többet tényleg nem mondhatok.

– Akkor az emberek honnan tudják meg, hogy mi a teendőjük?
– Tudni fogják.

– Mit tesznek azokkal, akik nem akarják, hogy kimenekítsék őket?
– Előfordulhat, de a veszélyhelyzet kihirdetése felülírja az alapvető emberi jogokat. Mindenkit és mindent mentünk, ha akarja, ha nem!

– Jelenleg melyik gátszakasz van veszélyben?
– A megye biztonságban van, nyugodtan elhiheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom