Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Titok, mit tanultak a közmunkások

Szeged - Kedd óta megint dolgoznak azok a közmunkások, akiket télre beiskoláztak. Azt mondták, sokaknak segített a program, mások szemfényvesztésnek érezték.
Véget ért a téli közmunkaprogram képzési része. A beiskolázott munkanélküliek levizsgáztak, és tegnap megint munkába álltak, egy hónapra. Mivel a tanárokkal és diákjaikkal is titoktartási szerződést írattak alá, mindenki csak név nélkül mert nyilatkozni.

– A december óta tartó képzés részeként hatféle tantárgyból vizsgáztak a résztvevők. Ezekről, eredménytől függetlenül, hétfőn mindenki kapott tanúsítványt – mondta az egyik tanár, aki most megint állástalan lett. Hozzátette: egy másik, 50 oldalas tesztet is ki lehetett tölteni, de az nem volt kötelező. Futár hozta a sorszámozott példányokat átvételi elismervénnyel, és kitöltés után lezárt dobozban kellett visszaküldeni a központba. Ez logikátlanul nehéz feladatsor volt, benne szövegértési, matematikai és más feladványokkal, sőt a családi helyzetre vonatkozó kérdésekkel. Két napig írták. Azért ajánlották, hogy személyre szabott munkát vagy képzést kaphasson a kitöltője. Mivel ezen sok múlik, a tanár elárulta, megbeszélték a kérdéseket, és mindenki úgy írta meg a kompetenciatesztet. A négy hónapos gyorstalpalóról azt mondta, fejetlenül szervezték. Nagyon elfáradt, mert differenciált a 8 általánost végzettek és az érettségizettek között, hogy legyen valami értelme a tanulásuknak.

A mórahalmi közfoglalkoztatottak kedd óta parkot gondoznak. Fotó: Frank Yvette
A mórahalmi közfoglalkoztatottak kedd óta parkot gondoznak. Fotó: Frank Yvette

5 milliárdból

Megyénkben 7593-an vesznek részt az április végéig tartó téli közfoglalkoztatásban, képzést közülük 4766-an kaptak. A megyei program 4,1 milliárd forintból valósul meg, a képzést ezen felül 877 millió forint uniós támogatás fedezte.

– Meghülyítettek bennünket vénségünkre ezekkel a dedós feladatokkal. Csak azért, hogy jól mutassunk választáskor a Fidesz statisztikájában. Hogy májustól mi lesz velünk, nem tudni. Persze jól jön a havi 49 ezer forint a 22 ezer 800-as segély helyett, de a tanulásnak más értelmét nem láttam – értékelt egy 60 év körüli sokszakmás férfi, milyen is, ahogy ő mondta, „friss diplomásnak" lenni. Másutt egy érettségizett lány azt emelte ki, hogy sokaknak segített, csapat lett belőlük. „Szart sem ért az egész. Amennyibe ez került, abból a pénzből már használható szakmát lehetett volna tanítani annak, akinek nincs. Kamu, hogy választhattunk képzést is, mert az nem volt. Behívtak, azt mondták, vagy elvállalom, vagy kivágnak a rendszerből három évre. Persze aláírtam. Úgy csináltuk az órákat, hogy ne legyen kínos" – fűzte hozzá egy harmadik település lakója.

A Türr István Képző- és Kutatóintézettől kértünk tájékoztatást a kompetenciafelmérő feladatsorról, de még nem kaptunk választ.
A 60 mórahalmi közfoglalkoztatott kedd óta tízes csoportokban parkokat gondoz, azaz szemetet, gallyat szed, növényeket ápol. A 24 pusztamérgesi közterületen dolgozik, majd bekapcsolódik a mezőgazdasági művelésbe. A 45 ruzsai közterületi segédmunkát kapott. Zákányszék 26 közmunkása közül többen az intézmények kisegítőjeként dolgoznak, a másik csoportból a férfiak az erdőfelújításban segédkeznek, a nők mezőgazdasági feladatot kapnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a balástyai csatornahálózat és szennyvíztisztító

962 millió forintból készült el Balástya teljes belterületének csatornázása és szennyvíztisztítója. Tizenhét évet vártak a településen élők. Tovább olvasom