Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Titokzatos nőalak Munkácsy Honfoglalásán

Szeged - Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményén az egyetlen nőalakhoz a tökéletes modellre a szegedi látogatása során bukkant rá.
1891-ben a Belvárosi Kaszinó avatóestjén figyelt fel a fiatal a város legszebb lányának tartott 17 esztendős Szeles Olgára, akit megkért, álljon neki modellt, legyen a sátor előtt álló nőfigura. Azonnal lerajzolta a „legszebb hun–avar arcot", és fényképet kért tőle. Ez a lány lett 1911-ben a későbbi grafikusművész, Kopasz Márta édesanyja. A Munkácsyval kapcsolatos esetről és az idős Szeles Olgáról az 1965-ös Nők Lapja számolt be. Ez is látható többek között azon a kiállításon, amelyen Munkácsy pályafutásának legfontosabb állomásaival kapcsolatos korabeli iratokat, sajtótermékeket mutat be a Somogyi-könyvtár a Móra-múzeum kupolatermében. A Munkácsy a nagyvilágban című összeállítás tegnap nyílt meg és október 14-éig látható. A kezdeményezés Szőkefalvi-Nagy Erzsébet ötlete, a tárlatot Kórász Mária, a bibliotéka Vasváry-gyűjteményének kezelője rendezte.

Illusztráció: delmagyar.hu
Illusztráció: delmagyar.hu


Az Amerikában élt és Amerikába látogató magyarokról dokumentumokat őrző kollekcióból való a The World című újság is, amely Munkácsy amerikai látogatása tiszteletére magyar nyelven, „Éljen Munkácsy! felirattal köszöntötte a festőt, barátja, a lapkiadó Pulitzer József jóvoltából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzik a lótusz a szegedi Füvészkertben

Gyönyörű szépen betakarta a füvészkerti tavat a lótusz. Nézze meg az első szirmokat! Tovább olvasom