Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Titóval egy asztalnál Nagybecskereken

Nagybecskerek - A darabjaira hullott Jugoszlávia néhai elnöke, Joszip Broz Tito nagyon szerette a hasát. Szerbiában, a bánáti részen, Nagybecskereken felidézték a múltat és egy hétig főzték a partizánvezér kedvenc ételeit. Tito a recepteket a világhírességektől kapta ajándékba.
Megidézték a nagybecskereki (zrenjanini) Regata étteremben a régi Jugoszlávia néhai elnökét, Joszip Broz Titót. A bánáti város kisvendéglőjében minden a legendás elnökre emlékeztetett. A falakra az 1980-ban elhunyt Tito arcképeit helyezték ki, a hangszórókból pedig a hetvenes évek jugoszláv aranykorának megteremtőjét éltető táncdalok és mozgalmi indulók szóltak.

Az étterem gazdája, Vojin Bacvanski úgy döntött, a nagyközönséggel is megismerteti mindazokat az ínyencségeket, amelyeket Jugoszlávia első számú vezetőjének és a világ különböző tájairól rendszeresen hozzá látogató elegáns vendégeknek készítettek a „jugó" szakácsok.

Szerda Mate (szemben) és barátai elégedetten koccintanak a titói falatozás előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Kocsoban Attila, az egyik szakács figyelmünkbe ajánlja a néhai amerikai first lady, Jaqueline Kennedy receptjét, a libamájjal töltött gombafejeket.

- Fenséges előétel és gyorsan elkészíthető. A megpirított libamájat apróra törjük, sóval, borssal és konyakkal összekeverjük. A kivájt nyers gombafejeket a libamájjal megtöltjük és tizenöt percig sütjük - magyarázza a muzslai, magyar anyanyelvű fiatalember. Hozzáteszi: figyeljem csak meg, Tito ételeinek nagy része konyakot tartalmaz. Sztálinnal 1944-ben háború közben egyszerű sült csirkét ettek, amit rozmaringgal megszórtak és konyakkal nyakon öntöttek - anekdotázik Attila.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a Vasárnapi Délmagyarországban!

Olvasóink írták

  • 1. fogyaszto 2007. december 02. 18:16
    „jaj!Ez olyan meghato mindjart elsirom magam!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsös bort várnak az idei szüretből a megyei borászok

Szeged - Jó minőségű, ízes bort várnak az idei termésből a megye borászai. Ásotthalmon, a vásárhelyi Sóshalmon és a csongrádi hegyvidéken is kiváló minőségű újborra számítanak. Tovább olvasom