Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tíz centi hó hullott Szegedre - galéria olvasóink fotóiból!

Szeged - Késő délutánig tartó havazás volt szombaton, amit vasárnap csontig hatoló hideg idő követ. Jövő hétre enyhülés várható, ami karácsonyig akár el is tüntetheti a havat. Csongrád megyében 55 ezer 950 hektár van belvíz alatt.
Hétfő 8:00 - A hó hétfő reggelre a fő közlekedési útvonalakról magától eltűnt, azonban a mellékutak, az alacsonyabb rendű utcák és néhol a járdák is havasak, hókásásak, csúszósak. Ennek okairól ebből a cikkünkből tájékozódhat.

15.30 óra: továbbra is nehezen járhatóak az utak, föleg a nagyobb bevásárlóközpontok környékén torlódik a forgalom. A Corától Szegedik csak lépésben lehet haladni. Délelőtt nem történt baleset, délután Szegeden és Vásárhelyen is akadt dolga a rendőröknek. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Szegeden és környékén 11 órakor is intenzíven havazott. Az utak nagy részét belepte a hótakaró. Az 55-ös úton 40-50 km/h-val lehet haladni, de a többi főúton sem jobb a helyzet. 

Korábban:

A tegnap reggel és kora délelőtt leesett hó miatt 1–1,5 centiméterrel hízott a hóréteg vastagsága Szegeden és környékén – az érintetlen területeket 10–11 centiméteres hótakaró borítja. Szudár Béla, a Szegedi Meteorológiai Állomás vezetője elmondta: szombaton hidegre és szinte egész napos havazásra lehet számítani. Egy havazást okozó ciklon vonul el tőlünk délre, ami miatt hajnali 4 és 7 óra között kezdődhet el az a havazás Szegeden és az előrejelzések szerint csak késő délután áll majd el. A lehulló 3–6 milliméteres csapadéktól újabb 8–10 centis hótakarót várhatunk – hallottuk a meteorológustól.

Havazás, jeges Tisza, különleges éjjel-nappali kép Szegedről. Fotó: az olvasó (galéria)

Küldjön havas fotót!

Ha önöknél is havazik, küldjenek képet, a tudosito@delmagyar.hu címre. A fotókat ebben a cikkben tesszük közzé.

A havazást kutya hideg idő előzi meg: hajnalra a hőmérséklet mínusz 13 fokra esik vissza, de napközben sem emelkedik mínusz 5 fok fölé. Vasárnap ennél is hidegebbre, mínusz 15 fokra kell számítani, de csapadék már nem lesz. Hétfőtől melegfront éri el térségünket, így kedden már biztosan 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét első felében helyenként esőre, ónos esőre lehet számítani. A szakember szerint ez az enyhülés veszélyeztetheti a fehér karácsonyt: ha a hét második felében is maradnak a plusz fokok, szentestére a hó elolvadhat.

Az Atikövizig műszaki ügyeletén elmondták, hogy a napokban lehullott hó ellenére a korábbiakhoz képest nem változott jelentősen a helyzet. Az igazgatóság illetékességi területén 30 szivattyútelep működik; az átemelt víz mennyisége 4 millió köbméter. 72 ezer 100 hektárt érint a belvíz, ebből 55 ezer 950 hektárt Csongrád megyében. A belvíz elleni védekezésben 199-en, az árvízi védekezésben 98-an dolgoznak.

A Tisza vízállása tegnap reggel Szegednél 620 centi volt. Az Alsó-Tisza lassan árad, Csongrádon és Mindszentnél már első fokú az árvízvédelmi készültség. A folyó tetőzése Csongrádon december 23–24-ére várható, ahol a jövő hét közepétől életbe léphet a másodfokú készültség. Szegeden ugyanekkortól első fokút vezethetnek be.

Havazás. Fotó: Szászvárosi Ádám
Havazás. Fotó: Szászvárosi Ádám

Havazás Rókuson. Fotó: Borbély Csilla
Havazás Rókuson. Fotó: Borbély Csilla

Hó. Fotó: Molnár László.
Hó. Fotó: Molnár László.

Sárga. Fotó: Csúri Ilona
Sárga. Fotó: Csúri Ilona

Sárga. Fotó: Csúri Ilona
Sárga. Fotó: Csúri Ilona


Móraváros. Fotó: vakond.
Móraváros. Fotó: vakond.

Móraváros. Fotó: vakond.
Móraváros. Fotó: vakond.

Móraváros. Fotó: vakond.
Móraváros. Fotó: vakond.

Szánkózás a Sárgán. Fotó: Csúri Ilona.
Szánkózás a Sárgán. Fotó: Csúri Ilona.

Sárga. Fotó: Csúri Ilona
Sárga. Fotó: Csúri Ilona

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. bzoli-41 2010. december 20. 22:45
  „Szépek a képek.
  Kérdés: Most akkor szabad sózni vagy nem? Mást ugyanis nem lehet kapni, és úgy tudom ennek ellenére büntetik...”
 • 24. mazsolaszolo 2010. december 20. 16:57
  „Nagyon szépek a képek, különösen a galéria képei. Gratula!

  620829: Bizony. Elsőre ezt gondolná az ember, hogy ott van egyrakás hajléktalan, munkanélküli és miért nem mennek dogozni...lapát a kis kezükbe és irány a hókotrás. Van, aki meg is teszi, aki még olyan állapotban van, hogy megteheti.

  Nem aszociális vagy, csak talán sok mindent nem látsz a szíveddel. Tudod, vannak olyan hajléktalanok, megnyomorodott lelkű szerencsétlenek, akik olyannyira össze vannak szakadva, hogy azt egy kicsit is épkézláb ember el nem tudja képzelni. Van közöttük olyan, aki már arra sem képes - mert már annyira szét van hullva a személyisége -, hogy ne maga alá hugyozzon, hogy ellássa magát a legminimálisabb szinten. Első körben a jó szüleit kéne szájon teremteni, szálankén, mert azok a fú bűnösök, aztán jön a társadalmi felelősség. Valamint a hajléktalanok nagy százaléka alapból nagyon súlyos mentális zavarokkal bír. Amikor kikerülnek az utcára, és elvész a talaj a lábuk alól, akkor már minden mindegy nekik.

  Ha egy társadalomban nagyon sok az ellátatlan hajléktalan, a nyomorult, a bűnbak-szerepbe taszított, marginális létre lökött szerencsétlen, az bizony azt jelzi, hogy maga a társadalom a beteg, de nagyon! Azzal, hogy eltakarítjuk őket a látképből, még nem oldódik meg semmi.

  A legtöbbjük azért nem megy havat hányni vagy dolgozni, mert egyrészt nem bír, msárészt ha bírna, sem tudna, mert annyira elege van az őt eltaszító álszent társadalomból, harmadrészt pedig a hajléktalannak a kis pénz semmit sem ad. Ahhoz, hogy megkapaszkodhasson újra a lét peremén, nem fillérek kellenének neki (és a zömük a nagy pénzzel sem tudna már mit kezdeni, úgy értem, értelmes életet), a minimál pénzzel mit segíthet magán? Sikerélményt nem ad, azaz önbizalma nem lesz tőle, nem jó semmire csak egy eggyel több napnyi szenvedésre. Meg egy lityivel több pálszre - ahogy mondod, hogy ne fájjon olyan kibb..ul az élet, ami nekik semmit sem adott, csak fájdalmat és szenvedést.

  A hajléktalansors, a hosszú ideig munkanélkülinek lenni sorsa egy lefeelé menő spirálhoz hasonló, nagyon erős lelki eróziót okozó, pusztító állapot - ezért nem lehet a sajátodhoz hasonlítani, sem az enyémhez.

  Azért zavarnák el a hajléktalanok a legtöbben munkába, mert ezek az emberek azt gondolják, hogy aki marginális léten él, az bűnös, az egyedül a hibás azért, hogy lecsúszott és szétesett. Tehát fizessen érte.
  Holott legtöbbjük áldozta és akinek fizetnie kéne az oha nem teszi. Helyette papol, hogy mások milyen rohadékok, hogy csak úgy fekszenek a kövön és megfagynak...még a végén oda lesz a Csillivilli Harácsony, ha ilyenekre gondol a szentestei pulyka felett. :(

  Itt is van kivétel: vannak "műkoldusok", vannak nagyon is szemét alakok, akik bizony elbírnák a hólapátot, lélekben is, mentálisan is meg fizikálice is. Nem szabad mindenkit egy kalap alá venni.”
 • 23. 620829 2010. december 20. 09:36
  „Megint lenne néhány csunyácska kérdésem:ha sok volt a hó...és mert rengeteg a hajléktalan-a szoc és dolgozni nemakaró segélyes....bizony-bizony mindent ki kellett volna hajtani dolgozni....egy jó lehetőség arra-hogy szegény hajléktalanjaink végre ne csak a bortó-pályinkától melegedjenek ki-egy kis munka még senkit sem tett nyomorékká....ha jól tudom---így meg lehet keresni az adómányokra valót.....tudom asszociális vagyok és nincs bennem empátia ---------------én úgy gondolom-hogy azért ha valaki elesett fel kéne állnia és nem csak a többiektől kell megkövetelnie.......MERT JOGA VAN ÉS JOGGAL ELVÁRJA A SEGÍTSÉGET-------na mindegy.....pedig ba mmunka nemesít.....és bizony egy kis nemesítő klúrácska a sok élősködőre úgy ámblokk ráférne!!!
  a képek tényleg szépek.....gratula hozzájuk !”
 • 22. Bogyi007 2010. december 20. 08:41
  „Autóztam szombaton is (Kelebiáról be Szegedre) majd tegnap is (igaz akkor meg befagyott a kocsim a benzin miatt) és kérdezném az illetékesektől, hogy az útkarbantartók merre jártak?!

  Szombaton is egyetlen kocsit láttam az evezőspályánál az 55-ös úton de annak is csak a sárga lámpája világított s persze a tolólap fel volt emelve s nem is sózta az utat.”
 • 21. dublini 2010. december 20. 01:37
  „A galériában az 5. kép dijnyertes!! Gratulálok!”
 • 20. h65535 2010. december 18. 22:49
  „tél van, az a rendje a dolgoknak hogy hideg van és hull a hó
  jobb lenne ha plusz20 fok lenne?”
 • 19. flexsnake*** 2010. december 18. 22:40
  „11 lett, maradhat?”
 • 18. ferdzso 2010. december 18. 22:22
  „"10"!; Már értem, miért van ilyen kosz Nálatok... Haha...( Csak vicc, de épp ezért kell ezt is.)”
 • 17. Esovaro 2010. december 18. 21:08
  „"Esovaro szívesen betenném a szottyadt testedet egy hűtőházba. :D"

  Ne akarj okoskodni olyasmiben amihez fingod nincs ,a jegeles hibernalja szinte a halat ennel kimeletesebb modszer nincs”
 • 16. Pres 2010. december 18. 18:09
  „Lett belőle 4-5 cm :(”
 • 15. greg 2010. december 18. 16:20
  „Esovaro szívesen betenném a szottyadt testedet egy hűtőházba. :D”
 • 14. jozko 2010. december 18. 16:12
  „Menny´ hal és sárgulj!

  Megfelelő szögben nézve a monitort, sárgul is.....
  Persze, nem lesz belőle naphal...
  Fogalmam sincs, hogy az sárga-e?

  Persze, ha elég forralt bort iszom....”
 • 13. pecás1225 2010. december 18. 15:14
  „Az meg menyhal nem harcsa!”
 • 12. Esovaro 2010. december 18. 15:12
  „Pontosan, ilyenkor a bort kell fogyasztani ,nem a benzint”
 • 11. CID. 2010. december 18. 15:09
  „hadd essen
  sz@r autokat hagyjatok otthon
  birk@k”
 • 10. Agyalapi 2010. december 18. 14:56
  „Minek takarítani, amikor esik?”
 • 9. helsinkirokker 2010. december 18. 14:33
  „De könyörgöm, miért nem takarítják el az utakról a havat?!?!”
 • 8. Esovaro 2010. december 18. 13:58
  „"Ez már kimeríti az állat kínzást."

  Tevedes, a kifogott elo halat azonnal jegre tenni a legkimeletesebb eljaras, az eletritmusa teljesen lelassul mint hidegveru allatnak. Errefele az a szabaly,a halat vagy elve kell tartani,vagy azonnal jegbe tenni.”
 • 7. sbert 2010. december 18. 12:48
  „értem én: ez a cikk holnap íródott, ha már előre le van írva mi és mennyi is esett....”
 • 6. Nórikám 2010. december 18. 11:29
  „Pillanatig nem volt kétséges, hogy a Sárga üdülőről van szó! De ugye v.p. olyan jó kötözködni/mint általában/?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késnek a vonatok

Szeged és Hódmezővásárhely között, Algyőnél váltóállítási problémák vannak, ezért itt átlagosan… Tovább olvasom