Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Tíz centire a közönségtől nem lehet hazudni

Szeged - Nagy Zsolt főszereplésével a szegedi Jazz Kocsmában mutatták be a Szörprájzparti című „lakásszínház" előadást. A színész lapunknak azt mondta, az improvizáció készsége nem egy csoda, mindenkiben megvan.
– Nem az a célunk, hogy zavarba hozzuk a közönséget, hanem hogy kapcsolatban legyünk a nézőkkel, érezzék, hogy foglalkozunk velük, aktív részesei egy játéknak – mondta Nagy Zsolt színész a szegedi Jazz Kocsmában csütörtökön, a Szörprájzparti című előadás után. A Maszk Egyesület szervezésében, Kárpáti Péter rendezésében a HOPPart Társulat mutatta be a közönség aktív, de nem kényelmetlen együttműködését igénylő „lakásszínház" darabot. – Jól reagáltak. A közönség mindig más, de tőlünk is függ, hogy milyenek. Ilyen előadásra általában azok jönnek el, akik nyitottabbak – mondta Zsolt, aki kifejezetten élvezi, hogy közel van a nézőkhöz.

– Sokkal erőteljesebb a mi oldalunkról is a részvétel. Kevesebbet lehet lazítani, nem lehet leengedni. Folyamatosan kapcsolatot tartasz a nézőkkel, akik észreveszik, ha nem vagy ott. Nagyszínpadon egy csomó lehetőséged van lazítani: háttal állsz, hátul vagy, kimégy – nem adod oda teljesen magad. Itt azonnal lebuktál. 10 centire vannak tőled, esélyed nincs arra, hogy hazudozz. A nagyszínpadon 10 méterre vannak, tulajdonképpen azt csinálsz, amit akarsz. De ha lelkiismeretesen dolgozol, ott is kifáradsz. Ott talán jobban kell küzdeni, több energiával, de ez sem biztos. Kicsit más a technikája a nagyszínpadnak, de csak az érthetőség miatt.

Vasvári Emese színésznő példáját, aki a saját otthonában rendezett lakásszínházi előadásokat, nem követné, de csak mert feleségével és három gyermekével él. Ha azonban lenne egy saját lakása, azt mondta, oda beengedné a közönséget. Zsolt nincs elkötelezve, szabadon lecsaphatnak rá a rendezők. A Szörprájzpartiba Kárpáti Péter hívta.

Nagy Zsolt szerint a „lakásszínházban
Nagy Zsolt szerint a „lakásszínházban" nem lehet leengedni.
Fotó: Karnok Csaba

– Adott egy forgatókönyvet, elolvastam, tetszett, azt mondtam, hogy csináljuk, de kivel? A HOPPart-osokkal. Elmentem, megnéztem egy előadásukat, kész.

Legutóbb erre mondott nemet: – Varsói kvartett, azt hiszem, ez volt a címe. Nem volt jó a darab, nem izgatott egyáltalán. A színésznő jó lett volna, de a darab nem, és azt mondtam, hogy nem akarom megcsinálni. Nem láttam, hogy miről tudnék benne beszélni.

Igent Mundruczó Kornélnak mondott a Petrányi Viktóriával jegyzett Nehéz istennek lenni című darabra. Május közepén mutatják be Brüsszelben. Az improvizáció a krétakörös években, és azóta is fontos eszköz Zsolt számára. Szerinte nem igényel plusz mentális vagy lelki felkészülést, hiszen a rögtönzés egyszerűen játékosság.

– Az improvizáció készsége nem egy csoda, mindenkiben megvan. Te is improvizálsz folyamatosan. Ha a sávodban áll egy autó, és nem várod meg, hogy elinduljon, hanem kikerülöd, az is az. Alternatív megoldást választasz.

A Viszkis címszerepére is felmerült

Filmtervekről Nagy Zsolt addig nem beszél, amíg nem forgatnak. Korábban felmerült a neve a a Viszkis címszerepére is, de nem tudja, miért nem őt választották. – 3 vagy 4 éve nem beszéltem Dobrayval (Dobray György rendező – a szerk.). Voltam castingon, próbafelvételen. Néztek szakállat, hajat, mindent csináltak már. Egyszer volt olyan, hogy nyáron elkezdünk forgatni, aztán nem lett belőle semmi. Sokszor van olyan, hogy nem értesítenek. Az ő baja, ha nem szól. Ha ezzel foglalkoznál, ebbe ragadnál be. Tovább kell gurulni rajta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tandíjért szexelő egyetemisták?

Meztelenkedéssel és szexuális szolgáltatásokkal keresi a tandíjra valót néhány egyetemista lány - olvastuk egy bulvár újságban. A cikkben egy szegedi egyetemista is szerepelt példaként. Tovább olvasom