Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tíz évig is elég a kölni

Tíz évig is elég a kölniMangó, citrus, orgona, ibolya és jázmim illatú kölnit is találni. Csak győzzenek válogatni az urak, a hölgyek pedig győzzék lemosni. Fotó: Kuklis István
Szeged- A hölgyek manapság menekülnek a locsolkodás több évszázados hagyománya elől. Az uraknak az ünnep tiszta bevétel, hiszen a négyszáz forintos kölniből több ezret is profitálhatnak.
– Én azzal a kölnivel locsolkodok, amit ötéves koromban kaptam az édesapámtól, de még mindig van belőle – mondta a Napfénypark Szeged Bevásárlóközpont előtt sétáló 22 éves Ádám. Hozzátette: a húsvéthétfőtől nemcsak csokoládét, hanem egy kis zsebpénzt is vár, főként a nagymamák részéről, így szinte nulla befektetéssel remél egy kis hasznot.

Az arra sétáló nyugdíjas Erzsébet várja, hogy az unokái meglocsolják, és kölnisüvegekkel felszerelkezve mondják a locsolóverseket. – Legalább hatféle süteményt fogok sütni, és étvágygerjesztő tálat állítok össze a húsvéti házi sonkából, a főtt tojásból és a kalácsból. A locsolkodás a fiatal koromra emlékeztet – osztotta meg velünk terveit Erzsébet.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a húsvéti locsolkodás egy ősi rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint pedig arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni, illetve a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat – írja a lexikon.
 


Manapság a hölgyek menekülnek a pár száz forintos kölnik zuhatagától, pedig a boltok polcain már ibolya, orgona, sőt mangó és citrus illatokban is kapni. Úgy hírlik, az öntős változat már kiment a divatból, helyette a spray a menő, a bevásárlóközpontok polcain is főleg ezeket találni az ecetes tormán innen, a nyúl alakú kismotoron túl. Áruk nagyjából egységes, hiszen háromszáz és négyszáz forint között mozognak, 30 milliliteres űrtartalmuk pedig garantáltan elég legalább 10 évre.
Vajda Júlia várja a locsolókat

– Régebben mindig külföldi turnéra mentem húsvétkor, de most várom a locsolókat – mondja Vajda Júlia operaénekes. – Ez nagy előkészületekkel jár, hiszen ilyenkor végzem a tavaszi nagytakarítást, és minden finomságot saját kezűleg sütök és főzök. A vers nálam kötelező, a legegyszerűbbet is értékelem. A népszerű színművész, Borovics Tamás nem jár locsolkodni. – Gyermekkoromban is csak kényszerből mentem. Bár akkor még nagyon örültem a piros tojásnak, meg a mellé kapott zsebpénznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöki gyertyagyújtás a brüsszeli áldozatok emlékére

Csütörtöki gyertyagyújtás a brüsszeli áldozatok emlékére
Helyszín: Szeged, Dugonics tér 2., az eseményen magyar nyelvű tolmácsolás is lesz. Tovább olvasom