Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Tíz forintokon múlik a kártyahasználat

Szeged - Olvasónk szerint kényelmetlen a vendégnek, ha értékhatárhoz kötik a bankkártyás fizetést az üzletekben. Az MNB kevesebb készpénzt szeretne, a kártyahasználat viszont a kereskedőknek jelent pluszkiadást.
– A belvárosban kóstoltuk meg az ország tortáját, a számlázásnál kiderült, csak 2000 forint felett lehet kártyával fizetni. Jeleztem a felszolgálónak, hogy ez szerintem jogsértés, aki erre „megnyugtatott": a számla bőven túllépi a limitet. A helyzetünket bonyolította, hogy American Blue-val próbáltuk a számlát rendezni, ezt a vendéglátóhely visszautasította – panaszolta olvasónk. Török József nem érti, milyen jogcímen állít kártyafizetési limitet a cukrászda.

 Minden vendég számít

– Számunkra minden vendég fontos. Senkit sem hozunk azért hátrányos helyzetbe, mert csak egy kávét vagy ásványvizet fogyaszt, az is fizetővendég, aki csak pár száz forintot hagy az étteremben. Nálunk összeghatár nélkül lehet kártyával is fizetni – mondta érdeklődésünkre Lénát Dóra, a Bistorantot is üzemeltető Hotel Soleil igazgatója.

– Mit tesznek egy külföldivel, ha nincs nála készpénz? Egy turisztikai központ kellős közepén ez az eljárás méltatlan a céghez és Szegedhez is – vélte olvasónk.

Török József esete nem egyedi, lapunkban többször is beszámoltunk arról, hogy a kisebb kereskedők meghatározott vásárlási összeghez kötik a bankkártyahasználatot. A készpénz drágább, mint azt sokan gondolják. Az MNB adatai szerint a bankjegyek pótlása és szállítása évente mintegy 25 milliárd forintot emészt fel. A jegybank statisztikája szerint a tranzakciók 84,4 százaléka kapcsolódik a készpénzhez, ebben a számban benne van az összes vásárlás, a nyugdíjak, segélyek kifizetése is. Az Európai Unióban átlagosan egymillió lakosra 17 ezer 561 kártyaelfogadó terminál jut, Magyarországon ez a szám 7844.

Fizetés a teraszon. Nem mindenhol használhatjuk szabadon a bankkártyánkat. Fotó: Segesvári Csaba
Fizetés a teraszon. Nem mindenhol használhatjuk szabadon a bankkártyánkat. Fotó: Segesvári Csaba

Miért vonakodnak a kártyahasználattól a kereskedők? Valószínűleg drágállják a rendszert. Úgy lehetnek vele, ami a vásárlónak díjmentes, az a vendéglősnek, boltosnak kiadás. Több bank tájékoztatóját átolvasva megtudtuk, a kereskedők egy terminálért havonta átlagosan 6500 forintot fizetnek, ehhez jön még a vásárlás utáni 1-2 százalékos jutalék. A havi kiadás a tájékoztatók szerint nem egetverő: egy 2000 forintosból mindössze 40 forint a banki jutalék.

– Nem tiltja jogszabály, hogy a kereskedő értékhatárt határozzon meg a bankkártyás fizetésnél. Erről azonban már a bolt bejáratánál tájékoztatni kell a fogyasztókat – mondta Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője. Hozzátette, nem elegendő, hogy a kiskereskedő kiteszi a bejárati ajtó-
ra a bankkártyamatricát, ugyanitt azt is jeleznie kell, hogy azzal csak bizonyos összeghatárú vásárlás felett fizethet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalomra 20 helyett 40 perc az út

Több szakaszon már aszfaltozzák az 55-ös utat Szeged és Mórahalom között - Röszke felé érdemes kerülni. Tovább olvasom